Hoppa till huvudinnehåll

Ella Grüssner Cromwell-Morgan

  • Portvinsdadlar med ost på en tallrik.

    Ellas tilltugg till portvin

    02.02.2017Recept
    Dadlar och portvin är en "match made in heaven". Här ett enkelt tilltugg som passar till alla portviner eller till Ellas portvinsdrinkar (länkar hittar du längst ner i receptet).
  • White Port med äppel och soda drink.

    White Port med äppel och soda

    02.02.2017Recept
    White port passar utmärkt som en aperitif. I portvinets hemland Portugal serveras den ofta med soda eller tonic. Ge din vän en ny smakupplevelse!
  • Varm Tawny Port med citrus och honung drink i ett glas.

    Varm Tawny Port med citrus och honung

    02.02.2017Recept
    För en utedag med din vän: En värmande Tawny Port-vinterpicknickdryck att fylla termosen med. Tawny port är ett lagrat portvin som har lite mera nyanser än ruby port som är den enklaste formen av portvin.
  • Ruby Port med varm choklad och bär drink

    Ruby Port med varm choklad och bär

    02.02.2017Recept
    Ruby port är en bra inkörsport till portvinsvärlden, den är fruktig och lätt att tycka om. Drick den som sådan eller blanda en het Ruby-chokladdryck med krossade bär och vispgrädde. Avnjut gärna med en god vän.
  • ålandsdrinken

    Sherrydrinkar på Strömsö

    14.04.2016Recept
    Många sherryentusiaster världen över anordnar evenemang för att öka kunskapen om sherry och göra den mer tillgänglig igen. Bland annat anordnas internationella, prestigefyllda drinktävlingar där sherry spelar huvudrollen.
  • Två champagneglas med frosting av socker, ett med en ljusgul drink och ett med en mörkbrun drink. Den ena drinken är garnerad med en äppelskiva och den andra med en skiva ingefära.

    Lager på ginger ale

    26.12.2015Recept
    En oväntad kombination som kan göra nyåret lite nyare - en perfekt välkomstdrink.
  • Två champagneglas med frosting av socker, ett med en ljusgul drink och ett med en mörkbrun drink. Den ena drinken är garnerad med en äppelskiva och den andra med en skiva ingefära.

    Äppelciderdrink

    26.12.2015Recept
    Gör en frisk äppelciderdrink med mustig smak som passar till vinterns fester.
  • Kikärtsröra med ärter och fetaost

    Kikärtsröra med ärter och fetaost

    26.12.2015Recept
    Ett delikat drinktilltugg till det mesta. Och billigt är det dessutom.
  • Rosa bubbel med rostad vitlöksröra

    Rostad vitlöksröra med rosa bubbel

    09.12.2015Recept
    En grundregel då det gäller att kombinera mat med dryck är att kombinera syra med syra och sött med sött. Här kombineras rosa bubbel med en rostad vitlöksröra och ett lämpligt tillbehör.
  • Chokladtryffel

    Chokladtryffel med stout

    09.12.2015Recept
    I rätt sällskap trivs både vi och smakerna bäst! Här kommer tre förslag på smakgåvor du kan ge bort till jul. I den första kombinerar vi tryffel och stout, en något otippad kombination. Stouttryffelbollar med apelsin rullade i pistaschnötter, salmiak och torkade blåbär tillsammans med mörkmustig stoutöl.
  • Rocky christmas road

    Rocky Christmas Road med mustig madeira

    09.12.2015Recept
    Ett smakrikt chokladkonstverk fullpackat med smaker man också kan hitta i en välgjord madeira – torkade fikon, dadlar, nötter, tranbär, kola och rostade frön. En perfekt smakgåva.
  • Örtmarinerad getost på fröknäckebröd

    Marinerad getost

    08.12.2014Recept
    Mousserande viner har ofta hög syra som ibland kan bedöva delar av smakupplevelsen. Om vi äter något syrligt till så neutraliseras syran och smakerna får större utrymme. Därför utgörs denna smakpartner en syrlig getost inlagd i örtolja med lime.
  • Marinerade oliver med citrus och ingefära

    Marinerade oliver

    08.12.2014Recept
    Sherry är en utmärkt följeslagare till skandinavisk mat där andra viner har svårt att passa in, som inlagd strömming, gravad och rökt fisk och sill. Här kombinerar vi sherry med marinerade oliver, en spansk klassiker.
  • Rödlöksmarmelad på pepparkakor med blåmögelost

    Rödlöksmarmelad

    08.12.2014Recept
    En söt dryck får bättre smakbalans om smakpartnern är salt och söt. Sött och sött tar ut varandra och fräschören framträder. Vi kokar en söt rödlöksmarmelad med stjärnanis och glögg i för att få ytterligare ett smakmöte mellan dryck och mat. Läckert!
  • En bricka med läckerheter till en oktoberfest.

    Oktoberfest på Strömsö (ostdip och bratwurst)

    10.10.2013Recept
    Om München känns för avlägset går det alldeles utmärkt att fira Oktoberfest även här uppe hos oss. Robust mat med enkla, smakrika tillbehör och skummande öl uppdukat på en röd- och vitrutig duk är hela receptet.
  • Ellas hallonglögg

    Ellas jul på Strömsö

    17.12.2012Recept
    En glögg med vacker sprakrosa färg och läckert sötsyrlig i smaken. Mumma hämtat från den svenska jultraditionen samt stiltonostcrème i lufttorkad skinka och kalkonsnittar.
  • Sallad med varmrökt lax och cidervinägrett

    Sallad med varmrökt lax och cidervinägrett

    16.11.2012Recept
    Sommelier Ella Grüssner Cromwell-Morgan berättar i Min Morgon om hur man ska möta de fem olika smakerna i mat och dryck för att upplevelsen ska bli harmonisk. Nu är det dags för den lite skumma umamin, som t.ex. finns i fet fisk, soja, tomater och ägg. Till laxsalladen med umami rekommenderar Ella en fräsch torr cider.
  • Crostini med marinerad fårost

    26.10.2012Recept
    Sommelier Ella Grüssner Cromwell-Morgan berättade i Min Morgon vad du skall bjuda till riktigt syrliga, sträva drycker, som en riktigt torr champagne. Ella tipsar om att salt, fett och syra i maten rundar av det mesta som kan kännas utstickande och strävt i mat och dryck.
  • Ålandspannkaka à la Kvarnbo Gästhem

    19.10.2012Recept
    I Min Morgon berättar sommelier Ella Grüssner Cromwell-Morgan hur vi skall kombinera mat och vin på rätt sätt för att uppnå harmoni och balans i smakupplevelsen. Här är tips på vad du kan servera till ett sött efterrättsvin. Sök också upp Svinskonkräm med starkvin. (som finns på pannkakan på bilden)
  • Getost på åländskt hemvete

    Getostbröd till syrligt vin

    12.10.2012Recept
    Balansera upp ett syrligt vin med lite syra i maten, säger sommelier Ella Grüssner Cromwell-Morgan. Hon berättar i Min Morgon hur vi skall kombinera mat och vin på rätt sätt för att uppnå harmoni och balans i smakupplevelsen.