Hoppa till huvudinnehåll

Friluftskockarna Patrik Blomqvist och Anders Klint

  • Smörstekta pilgrimsmusslor med konjak och sparris

    Flamberade pilgrimsmusslor

    23.11.2015Recept
    Om du befinner dig vid Sessøyfjorden uppe på berget Brosmetind så kan vi rekommendera en middag med pilgrimsmusslor med sparris och konjaksås till förrätt och som huvudrätt stekt hälleflundra med blomkålsstamp. Maten fungerar utmärkt på andra ställen också.
  • Stekt helleflundra med blomkålsstamp och stekt sidfläsk

    Stekt hälleflundra

    23.11.2015Recept
    Om du befinner dig vid Sessøyfjorden uppe på berget Brosmetind så kan vi rekommendera en middag med pilgrimsmusslor med sparris och konjaksås till förrätt och som huvudrätt stekt hälleflundra med blomkålsstamp. Maten fungerar utmärkt på andra ställen också.
  • Moules marinières

    Moules marinières

    16.11.2015Recept
    Den svenska västkusten och Koster är rätt plats om man vill njuta av havets läckerheter. En middag för två med klassiska Moules Marinières som förrätt och till huvudrätt stekt makrill med gräddslungad spenat, tillredd i vackert kvällsljus på Nordkosterns högsta punkt.
  • Stekt makrill med gräddslungad spenat

    Stekt makrill med gräddslungad spenat

    16.11.2015Recept
    Den svenska västkusten och Koster är rätt plats om man vill njuta av havets läckerheter. En middag för två med klassiska Moules Marinières som förrätt och till huvudrätt stekt makrill med gräddslungad spenat, tillredd i vackert kvällsljus på Nordkosterns högsta punkt.
  • Eget knäckebröd med lokala ostar

    Eget knäckebröd med lokala ostar

    09.11.2015Recept
    Dressinens gnisslande och dunkande längs inlandsbanan byts snabbt ut till fågelsång och en lugn stund vid lägerelden då du steker ditt egna knäckebröd och serverar med lokala ostar. Huvudrätten, vinkokt höna, tillreder du enklast i tryckkokare, som faktiskt för tankarna till ånglokomotivens dagar då ventilen pyser och visslar. Tag plats!
  • Vinkokt höna

    Vinkokt höna

    09.11.2015Recept
    Dressinens gnisslande och dunkande längs inlandsbanan byts snabbt ut till fågelsång och en lugn stund vid lägerelden då du steker ditt egna knäckebröd och serverar med lokala ostar. Huvudrätten, vinkokt höna, tillreder du enklast i tryckkokare, som faktiskt för tankarna till ånglokomotivens dagar då ventilen pyser och visslar. Tag plats!
  • Lammgryta med couscous

    Lammgryta med couscous

    02.11.2015Recept
    Österbottnisk skärgård och nordafrikanska smaker kombineras i en lammtagine med couscous. Maträtten kan även tillagas i en vanlig gryta, men med en tagine får man vissa saker på köpet. Dels åker smakerna omkring i det trattformade locket och ger det lilla extra för helhetsupplevelsen. Samtidigt får man diskutera hur det kommer sig att man tagit med en tagine på vandringen.
  • Böckling i tunnbröd

    Böckling i tunnbröd

    02.11.2015Recept
    I Kvarkens yttre skärgård passar det förträffligt med en relativt enkel rätt bestående av eget tunnbröd med böckling och västerbottenost. Godsaker från bägge sidorna av Kvarken. Sedan är det bara att njuta av smakerna medan havsörnarna nyfiket cirklar ovanför dig.
  • Texas Chili

    Texas Chili

    26.10.2015Recept
    Man känner sig nästan som en nybyggare i vildmarken då man glider längs Ume älv i en flotte man surrat ihop själv. Förstärk den känslan genom att duka upp en Texas Chili-gryta till huvudrätt. Avrunda med det bästa sommaren har att erbjuda; färska jordgubbar och lättvispad grädde.
  • Stekt gädda

    Gädda med pepparrot i lergryta

    19.10.2015Recept
    En lergryta hör inte till standardutrustningen då man rör sig i naturen, men ibland är det värt att bära lite extra vikt. Gädda och pepparrot fungerar utmärkt tillsammans, och om man låter smakerna gifta sig i en lergryta blir även du själv imponerad.
  • Potatisscones med kantareller

    Potatisscones med smörstekta kantareller

    19.10.2015Recept
    På hösten skall man njuta av det som skogen och havet bjuder på. Stanna till på en sandstrand och tillred potatisscones med smörstekta kantareller över öppen eld. Fungerar utmärkt som en måltid i sig, men är även lämplig som förrätt.
  • Älgfärsbiffar med skogssvamp och saltbakad mandelpotatis

    Älgfärsbiffar med skogssvamp och saltbakad mandelpotatis

    12.10.2015Recept
    Efter en småkylig dag i fjällen vill man ha något rejält att hugga in i. Kött och potatis är väl själva sinnebilden för mat av det rejäla slaget. Mättande efter en dag i fjällen och ger energi åt följande dags strapatser.
  • Ripfilé med hjortronchutney

    Ripfilé med hjortronchutney

    12.10.2015Recept
    En vandring i Abisko innehåller höga fjäll, fascinerande kanjoner och vackra vyer som man aldrig blir mätt på. För den mättande känslan dukar vi upp ripfilé med hjortronchutney. Vilt i kombination med både sötma och lite styrka. En dag i svenska fjällen blir inte bättre.
  • Ängamat

    Änglamat

    05.10.2015Recept
    Efter att ha ätit en robust måltid med exempelvis Pulled Lamb passar det bra med Änglamat som efterrätt. Grädde, hallonsylt och pepparkakor värmer i alla fall själen medan du ser solen gå ner över Yttre Oslofjorden.
  • Pulled lamb tortilla

    Pulled Lamb med tortilla

    05.10.2015Recept
    Lamm och får är rätt typiskt för Norge på hösten. Ge det en liten twist genom att laga Pulled Lamb och servera det som en tortilla. En ordentlig färd på terrängcykel är den perfekta kryddan, speciellt om du har ett ställe som Mærrapanna som slutdestination.
  • Råraka med sikrom

    Råraka med sikrom

    28.09.2015Recept
    Den så kallade Lilla Björnrundan vid Oulanka nationalpark bjuder på upplevelser för alla sinnen. Du kan ta det ett pinnhål högre genom att som förrätt duka upp en råraka med sikrom och ett glas cava. Som huvudrätt en rejäl älgburgare med krämig dressing gjord på getost och honung.
  • Älgburgare med klyftpotatis

    Älgburgare med klyftpotatis

    28.09.2015Recept
    Det är tunnsått med snabbmatsrestauranger i skogen, men ibland så måste man bara få en hambugare. Här en rejäl älgburgare med krämig dressing gjord på getost och honung.
  • Surströmmingsklämma

    Surströmmingsklämma

    21.09.2015Recept
    Oavsett om du vandrat, klättrat eller åkt linbana upp till toppen av Skuleberget så smakar det gott med en bit mat. Varför inte satsa på en surströmmingsklämma som förrätt? Ett av surströmmingens högsäten, Ulvön, kan du se från berget. Som huvudrätt passar det utmärkt med stekt fläsk, röstipotatis och lingon. Krydda gärna med en vacker solnedgång.
  • Rösti med stekt fläsk och rårörda lingon

    Rösti med stekt fläsk och rårörda lingon

    21.09.2015Recept
    En ganska så enkel maträtt där smakerna sätter sig precis på rätt ställe. Efter en vandring smakar det extra gott, men visst passar det bra på köksbordet en helt vanlig vardag också. Vi tillagade maträtten uppe på Skuleberget. Toppen!
  • Grillad hjort med bakpotatis och örtsmör

    Grillad hjort med bakpotatis och örtsmör

    14.09.2015Recept
    Tänk dig en lugn sensommarkväll i Nagu skärgård, då du i solnedgången grillar hjortfilé som du serverar med bakpotatis och örtsmör. Det blir inte mycket bättre än så, Möjligtvis om du wokat kräftor innan.