Hoppa till huvudinnehåll

hantverk

 • Maria sadlade om och blev sadelmakare

  11.08.2017 Östnyland
  Borgåbon Maria Paavola är en av Finlands få sadelmakare. Hon reparerar trasiga och opassande sadlar så de är bekväma för både häst och ryttare.
 • Elisabeth Westerholms tittskåp - en hel värld av miniatyrer

  22.07.2017 Österbotten
  Elisabeth Westerholms fantasifulla miniatyrvärldar har lett till nya kontakter och utställningar. I hennes tittskåp har de millimeterstora blommorna till och med ståndare och pistiller.
 • Hemmafix i Strömsö - rösta på rummet

  12.06.2017 Mat och fritid
  I höst kommer vi att göra program om hemmafix med återvinning och smarta lösningar. Nu har du chans att rösta på vilka rum vi ska ta itu med. De tre rum som får flest röster ska vi samla idéer för. Du kan rösta fram till den 19 juni 2017.
 • Niklas Grönroos: ”Fantastiskt om Kuggom får sin folkhögskoleverksamhet tillbaka”

  30.05.2017 Östnyland
  Vid Traditionscentrum Kuggom är man glada över planerna på samarbete med Borgå folkakademi för att återuppliva folkhögskoleverksamheten i Kuggom i Lovisa.
 • Solig säsongsstart med Skäri Open i Pargas

  21.05.2017 Åboland
  Skäri Open inledde sommarsäsongen i strålande solsken. Såväl ortsbor som fritidsboende samlades i gästhamnen på lördag för att smaka på olika lokala delikatesser och bekanta sig med lokala företag.
 • Täljjunta på Strömsö - slöjdare är nöjdare

  20.04.2017 Mat och fritid
  Elin och Jim ordnade täljjunta och bjöd in täljexperterna Andreas Söderlund och Frank A. Unger.
 • Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor

  04.04.2017 Hobby och hantverk
  Sandra Sund bjuder på ägghållare som även kan användas som servettringar. Här blir ägghållarna av träkulor dessutom ljushållare eftersom hon stöpt ljus i äggskal.
 • Fågelbo av björkris

  04.04.2017 Hobby och hantverk
  Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter.
 • Sticka pannband med lador

  30.03.2017 Mat och fritid
  En grå, väderbiten och lite ihopsjunken lada är en stark symbol för Österbotten i mitt sinne. För mig symboliserar den strävsamhet och den här ladan som Marina Haapaniemi i Pörtom designat är ett lagom enkelt stickprojekt för en nybörjare i mönsterstickning. Ladan är Marinas bidrag till vårt stickprojekt för Finland 100 år.
 • Port och dörr till trädgård

  19.03.2017 Mat och fritid
  Det ser skojigt ut att ha en gammal dörr och en port mitt i trädgården. Dörren leder från en del av trädgård till den andra.
 • Dekorera träföremål med karvsnitt

  17.03.2017 Mat och fritid
  Karvsnitt är en av dom äldsta dekorationsteknikerna inom trähantverk. Karvsnitt baseras mestadels på geometriska mönster som skärs in i trä med hjälp av en för ändamålet speciell kniv eller en mycket vass och tunn täljkniv. Tekniken i sig används oftast för att dekorera t.ex. smyckesskrin, ramar, svepaskar.
 • Garnbomba din cykel

  17.03.2017 Mat och fritid
  Med cykel tar man sig fram smidigt både i stan och på landsbygden, dessutom är det bra för hälsan, miljön och plånboken. Till vintern låser många in sina cyklar i förråden, men vi vill uppmuntra till att cykla året om. Med denna cykelsitsvärmare håller du dig varm och din cykel blir snyggast i stan.
 • Från smocking till radiostyrning - här är en glimt av framtidens slöjd

  16.03.2017 Mat och fritid
  Vad skulle framtidens slöjd kunna handla om? Allt från traditionella tekniker som karvsnitt och tovning till nymodigheter som RC-stydning och metallåtervinning, blir svaret man frågar blivande slöjdlärare. I samband med Slöjdkryssningen 2017 gjorde Strömsö ett samarbete med en grupp slöjdlärarstuderande vid Åbo Akademi. Här hittar du deras instruktioner.
 • Pixelrya av garnbollar

  10.03.2017 Hobby och hantverk
  Så här kan du skapa ett unikt konstverk tillsammans med hela familjen. Utgå från ett korsstygnsmönster och byt ut broderikryssen till garnbollar istället och gör ett jättebroderi som påminner om en rya men där varje färgpunkt ändå förblir synlig. Rotting som botten blir en vacker bakgrund som bra kan lämnas synlig.
 • Vad vill du se i Strömsö hösten 2017?

  02.03.2017 Mat och fritid
  Nu kan du rösta på det du helst vill lära dig mer om inom våra ämnesområden mat, hantverk&handarbete, snickeri&bygg samt konst&måleri.
 • Möt människor på slöjdkryssning

  10.02.2017 Mat och fritid
  Möt människor på slöjdkryssning Passion, kreativitet och terapi. Därför handarbetar vi.
 • Tovningstips

  20.01.2017 Hobby och hantverk
  Man kan tova med vatten och såpa för hand eller låta en tvättmaskin göra jobbet. Vill man inte tova vått så kan man tova torrt med en nåltovingsnål. Här finns länkar samlade till olika tovningsprojekt och tovningstekniker, bara att välja det som intresserar mest.
 • Kimitoön värnar om unik ordförandeklubba

  18.01.2017 Åboland
  När Kimitoöns kommunfullmäktige fattar beslut, är det en gammal tallvril som knackas i bordet. I fjol gick skaftet till den speciella klubban av, men en ny modern klubba kommer inte på fråga.
 • Slöjdfestival på böljan den blå

  05.01.2017 Mat och fritid
  Lördagen den 28 januari 2017 blir det kryssning med fokus på hantverk, skaparglädje och design. Då lägger slöjdbåten ut från Vasa hamn.
 • Skedkrona

  17.11.2016 Mat och fritid
  Sedan liten har jag beundrat de stora ljuskronorna som hänger i våra kyrkor. Våra vanliga matskedar har den perfekta formen för att på ett enkelt sätt skapa en egen ljuskrona, modell mindre!

Sidor