Hoppa till huvudinnehåll

översvämningsskydd

 • Kyro älv behöver muddras för att minska översvämningsrisken

  11.09.2019 Österbotten

  Nedre loppet och mynningsområdet problematiska.

  En arbetsgrupp har sökt lösningar för att minska översvämningsproblemen vid nedre loppet av Kyro älv. Förutom issågningar och rensning av växtlighet, anser de även att muddring skulle behövas.

 • Isen på Kyro älv sågades för att förhindra översvämningar

  06.04.2018 Österbotten

  Arbetet inledes i fredags och avslutades på måndagen.

  Under de senaste dagarna har isen ställvis sågats på Kyro älv för att på förhand kunna bekämpa översvämningar. Issågningarna började i fredags och avslutades på måndagen.

 • Översvämningen över på Åboleden - på tisdag morgon ska trafiken löpa som normalt

  23.10.2017 Huvudstadsregionen

  Två körfiler öppnas också mot Helsingfors.

  Trafiken återgår till det normala på Åboleden på tisdag morgon efter de senaste veckornas översvämning. Två körfiler öppnas också mot Helsingfors.

 • Städer i USA fortsätter kämpa mot klimatförändring: "Tar staten inte sitt ansvar gör vi det"

  16.10.2017 Utrikes

  I bland annat New York vill man förhindra monsterstormar.

  Vattnet runt Manhattan i New York kan stiga med 76 centimeter före år 2050. Planeringen är igång om det värsta skulle hända - för det har redan hänt några gånger.

 • Nu lyfts riksåttan vid Vassorfjärden

  03.07.2017 Österbotten

  Det kan bli segare i trafiken de kommande veckorna.

  Tiden för havsvatten på riksåttan vid Vassorfjärden är förbi. Om några veckor kommer riksåttan vid Vassorfjärden att ligga 80 centimeter högre över havsytan.

 • Borgmästarens hälsning till Trumps klimatskeptiker: Titta ut genom fönstret!

  24.03.2017 Utrikes

  Inga skeptiker i Floridas översvämningsdrabbade kuststäder.

  I Floridas översvämningsdrabbade kuststäder ser invånarna tydligt att havsnivån stiger. Borgmästaren Mayra Pena Lindsay välkomnar klimatskeptikerna i Washington på studiebesök.

 • Högre vallar runt Närpes å ska minska översvämningar

  22.10.2016 Österbotten

  Vallarna ska höjas med en halv meter vid Skrivarsbäcken.

  De senaste åren har vallarna runt Närpes å inte klarat av att hindra flödesvatten från att rinna över till Skrivarsbäckens invallningsområde i nedre delen av Närpes å. Nu ska vallarna bli en halv meter högre för att undvika översvämningar, om markägarna godkänner det.

 • Närpesbassäng ska klara av översvämningar

  31.08.2016 Österbotten

  Regleringen ändras för Västerfjärden.

  Regleringen ändras för Västerfjärdens sötvattenbassäng i Närpes. Man vill ha mera spelrum när det är risk för översvämningar.

 • Plan för att minska översvämningar i Österbotten

  21.12.2015 Österbotten

  40-50 åtgärder ska göra att översvämningsskadorna minskar.

  Nu är översvämningsplanerna för Lappfjärds å, Kyro älv, Toby-Laihela å och Lappo å klara. För varje å och älv presenteras mellan 40 och 50 åtgärder som ska se till att översvämningsskadorna minskas avsevärt fram till år 2021.

 • S:t Petersburg försvaras av stormbarriär

  02.12.2015 Klimat

  Staden är byggd på träskmark och är översvämningskänslig.

  Rysslands näst största stad S:t Petersburg har ett utsatt läge med tanke på den globala uppvärmningen. För fyra år tillbaka togs en avancerad stormbarriär i bruk ute i Finska viken. Barriären ska skydda staden från de värsta översvämningarna.

 • Nybron är en propp i Lappfjärds å

  10.03.2015 Österbotten

  Nybron i Lappfjärds centrum är ett sorgebarn då det gäller översvämningsskyddet vid Lappfjärds å. Passagen under bron för trång för att kunna släppa igenom stora mängder vatten och risken finns att bron blir en propp. Men pengar saknas för att bygga om den.

 • Esse å är översvämningshotad

  19.12.2014 Österbotten

  I Esse å kan det bli översvämningar på grund av issörja då vädret blir kallare under veckoslutet. Närings- trafik och miljöcentralen försöker minska avtappningen så att det snabbare bildas ett istäcke.

 • Lappfjärds åmynning ställer till med problem

  10.12.2014 Österbotten

  Nu har vallbygget kommit igång längs Lappfjärds å i Kristinestad. Men det är bara en akut åtgärd, det största problemet är åmynningen som är allt för smal. Problemen blir större i och med att ån ligger på ett Natura 2000-område.

 • Nya översvämningar i Lappfjärd om regnet fortsätter

  28.08.2014 Österbotten

  Vattennivån i Lappfjärds å steg i och med regnet senaste veckoslut. Fortsätter det att regna ymnigt i några veckor till kan det bli översvämningar igen, tror vägmästare Niklas Brandt i Kristinestad.

 • Nej tack till vallar vid Lappfjärds å

  10.04.2014 Österbotten

  Invånare i Lappfjärd motsätter sig en invallning av Lappfjärds å. En översvämningsskyddsplan har gjorts upp för byn. Planen innebär att ån skulle förses med jordvallar i centrum av byn. För Per-Gustav och Pirkko Kronman skulle vallar vara till förtret på flera olika sätt.

 • Nytt möte om översvämningsskydd

  18.03.2014 Österbotten

  Markägarna utmed Lappfjärds å och de övriga översvämningsdrabbade vattendragen i Sydösterbotten kommer att kallas till nytt möte i början av april. Då ska man igen diskutera vallar och översvämningsskydd, uppger Kristinestads vägbyggmästare Niklas Brandt.

 • Översvämningsskydd kostar miljoner

  19.11.2013 Österbotten

  Bygget av omfartsvägen i Smedsby på gränsen mellan Vasa och Korsholm blir dyrare än beräknat. Det beror på att man nu under hösten har insett att det krävs mer omfattande översvämningsskydd än planerat. Kostnaderna stiger med minst 1,5 miljon euro.

 • Tyskland: Katastroflarm på flera ställen

  04.06.2013 Utrikes

  Katastroflarm har utlysts på flera ställen i Tyskland på grund av de häftiga översvämningar som har drabbat landet. I flera städer når vattenmassorna upp till kring sju meter och hotar att spränga skyddsvallar.

 • Minister vill grunda översvämningscentral

  24.04.2013 Inrikes

  Jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen (Saml) föreslår att Finlands Miljöcentral och Meteorologiska institutet grundar en gemensam översvämningscentral som skulle sköta om informationen vid översvämningar.

 • Vårflödet i Österbotten har bedarrat

  21.04.2013 Österbotten

  Vårflödet i Österbotten är över för den här gången. Den bedömningen gör räddningschef Ole Wik, som är dejourerande befäl under veckoslutet.

Sidor