Hoppa till huvudinnehåll

äventyrare

 • Friåkaren Panu Jyrä har upplevt flera snöskred: "Snömassan slungade mig hit och dit"

  08.01.2019 Österbotten

  Det värsta snöskredet skedde för åtta år sedan i Nordnorge.

  Friåkaren Panu Jyrä har råkat ut för snöskred tre gånger. För åtta år sedan begravdes han av en lavin på Blåbærsfjellet.

 • Frida Pelin skidade över Grönland: "Skulle någon i förväg sagt att det är så här vi ska göra, skulle jag sagt nej"

  17.10.2018 X3M

  De sista dagarna skidade hon och teamet 14 timmar om dagen.

  Frida Pelin skidade från Grönlands västkust till dess östkust. En liten sträcka på 570 kilometer. De sista dagarna skidade hon och teamet 14 timmar om dagen.

 • Digital nomad cyklar runt världen

  19.08.2018 Österbotten

  Afrika och Sydamerika är ännu osedda.

  Florent Gouachon från Frankrike kan kallas en digital nomad. Under nio av årets månader är han ute och cyklar världen runt - och samtidigt administrerar han sin webbsajt.

 • Vem var den finske äventyraren som lurade naziledaren Heinrich Himmler och hela världen?

  21.03.2018 Kultur och nöje

  Yrjö von Grönhagen spelade sitt liv med glans.

  I början av 30-talet drömde Yrjö von Grönhagen om att bli filmstjärna i Paris, men när framgångarna uteblev började han fotvandra mot Finland. Av en händelse hamnade han i Berlin, träffade naziledaren Heinrich Himmler och fick av honom i uppdrag att leta efter de ariska rötterna i Karelen. Vem var den finske mannen som blev vän med en av Tredje rikets mäktigaste män? Vem var Yrjö von Grönhagen?

 • Gertrude Bell - unik, äventyrlig, inflytelserik och nästan bortglömd

  11.03.2018 Yle Fem

  Porträtt på brittiska imperiets mest inflytelserika kvinna.

  Dokumentären Gertrude Bell – rebell och diplomat är berättelsen om en unik kvinna som var brittisk spion, äventyrare och politisk makthavare. Trots det har historieböckerna nästan helt glömt henne.

 • "Har du en pojkvän som bär din packning?" Angeliqa Mejstedt möter fördomar när hon är ute på vandring

  15.02.2018 X3M

  Angeliqa är en av dem som driver Kvinnliga äventyrare.

  Angeliqa Mejstedt är en av dem som driver projektet Kvinnliga äventyrare - ett community som samlar kvinnor som brinner för friluftsliv, och jämställdhet inom friluftsliv.

 • Frida Pelin ska skida över Grönland

  01.02.2018 X3M

  Måste vara beredd på både stormar och isbjörnar.

  I april drar ett gäng finländska kvinnor iväg till Grönland. Målet är att göra en 570 kilometer lång färd på en månad. På vägen kan de bli utsatta för både hårda stormar och isbjörnar.

 • Pata Degerman är hopplös på namn

  31.08.2017 Hälsa

  Du kan träna ditt namnminne. Här är några tips.

  Pata Degerman arbetar heltid som upptäcktsresande och föreläsare och har bland annat fått pris som årets talare i Finland. Varje vecka hälsar han på hundratals människor, men har har ett problem. Han kommer inte ihåg vad folk heter.

 • Aron Anderson bestiger berg - med rullstol och kryckor

  04.07.2017 X3M

  Aron Anderson har bestigit både Kebnekaise och Kilimanjaro.

  Han har bestigit både Kebnekaise och Kilimanjaro, och skidat nästan ända till Sydpolen. Vad är det egentligen som driver rullstolsburne Aron Anderson?

 • Columbus okända synd: Trafficking

  02.12.2016 Vega

  Det visste du inte om Columbus! Han sysslade med trafficking

  Christoffer Columbus har i mångas minnen levt kvar som en slags "boyscout", en ädel utforskare och äventyrare. Men gräver vi djupare så hittar vi mörka hemligheter. Han kan faktiskt benämnas världens första människohandlare med unga flickor.

 • Traditionell jul ska det vara!

  23.12.2015 Vetenskap

  Vill du ha en vit jul? Gör som Pata, åk till Antarktis.

  Äventyraren Pata Degerman har bestigit berg på samtliga av jordens kontinenter. Han har besökt sju ställen på jorden där ingen människa före honom har satt sin fot. Han har alltid sin pannlampa, sin ishacka och sina djungelknvivar nära till hands. Och han är livrädd för hästar.

 • Äventyrsprofessorn Pata Degerman leder Expedition Arcada spikrakt uppåt

  08.04.2015 Huvudstadsregionen

  I maj ska fyrtio studenter uppför 300 meter fransk vägg.

  Högskoleutbudet i Helsingfors inkluderar nu även bergsklättring då äventyraren Pata Degermans tar en grupp Arcadastudenter uppför 300 meter fransk klättervägg.

 • Aron Anderson: Många ger upp för lätt

  30.03.2015 Sport

  Äventyraren Aron Anderson har fått börja om många gånger

  Den 27-årige äventyraren Aron Anderson vet vad han talar om. Han fick cancer som sjuåring, blev rullstolsbunden när han var nio. Idrottstokig som han var började han träna och kom med till fyra Paralympiska spel, men en höftoperation tvingade honom att lägga av med idrotten 2012. Då bytte han bana och blev äventyrare istället.

 • Aron bestiger berg i rullstol

  19.02.2015 Österbotten

  Det krävs en enorm vilja att bestiga ett berg om man sitter i rullstol, men det går. Det säger svenske äventyren Aron Anderson som föreläser på Närpes vuxeninstitut i kväll torsdag.

 • Chlumska bestiger berg på jobbet

  22.01.2015 Österbotten

  För en månad sedan uppfyllde Renata Chlumska en dröm som hon har jobbat för i 15 år. Hon blev första svenska att klara av Seven Summits. Hon har alltså bestigit de högsta bergstopparna i varje världsdel. Nu föreläser hon om hur man uppnår sina mål och drömmar.

 • Tillbaka till spökstaden i havet

  08.12.2014 Samhälle

  Jussarö kunde vara inspelningsplatsen för en Mad Max-film.

  Kulhål, övergivna fyrar och taggtråd... Den övergivna ön Jussarö kunde vara inspelningsplatsen för en Mad Max-film.

 • Kallt och vått: Paddlingsäventyret

  06.12.2014 Yle Fem

  Jag har många bekanta som är engagerade i Finlands Fyrsällskap. De arbetar med att restaurera och i största allmänhet se till att finlands fyrar är i gott skick.

 • Första finlandssvenskan på Mount Everest

  05.12.2014 X3M

  Att bestiga ett berg på 8000 meters höjd är alltid en medveten risk. Det säger Mia Graeffe som är första finländska kvinnan som bestigit Mount Everest från norra sidan. Men det är där hon är lycklig. Myteriet träffade Mia och pratade om varför Mount Everest aldrig var en dröm för henne.

 • Kallt och vått: Paraglidingäventyret

  29.11.2014 Yle Fem

  Det är säkert många som har drömt om att själva kunna flyga. En del har gått så långt att de skaffat sig en flyglicens. Men de flesta människors drömmar om att, likt en fågel, sväva i det blå stannar vid det.

 • Kallt och vått: Harpunfiskeäventyret

  22.11.2014 Yle Fem

  En harpun är ett vapen som ger många associationer. Många föreställer sig den stora harpunen som satt i fören på de ångdrivna valfiskebåtarna, monterad på en kraftig svängande lavett och fast i ett tjockt hamprep.

Sidor