Hoppa till huvudinnehåll

hjärtat

 • Kvinna visar hur en defibrillator fungerar.

  Sex nya hjärtstartare placeras ut i Pargas

  14.01.2017Åboland
  Föreningen Västra Åbolands hjärtförening har samlat in nästan 12000 euro och köper sex hjärtstartare som ska placeras ut i Pargas.
 • Anna Alenius.

  Anna var död i 13 minuter

  03.11.20162Hälsa
  Eftermiddagen i februari för fem år sedan skulle blir en vanlig söndag hemma för tvåbarnsmamman Anna Alenius. Snöskottning och bakning på agendan, men i stället kunde det ha blivit Annas sista dag i livet.
 • Kirurg drar på sig skyddsutrustning i en operationssal.

  Ny operationsteknik räddar äldre hjärtpatienters liv

  12.10.20161Åboland
  Allt fler äldre hjärtpatienter kan i dag räddas med hjälp av ny operationsteknik. Patienter som är för svaga för en stor hjärtoperation där bröstkorgen öppnas, kan i dag behandlas med hjälp av en kateteroperation.
 • D-vitamindroppar i brun flaska på brunt bord.

  D-vitamin bra för hjärtat

  07.08.201611Inrikes
  Personer som lider av hjärtproblem bör se till att få i sig tillräckligt med D-vitamin. Det slår Finlands hjärtförbund fast med hänvisning till aktuell forskning på området.
 • Porträtt på en författaren Sanna Ehdin vid havet.

  Hälsodebattör: Hjärtat är kungen

  16.07.20161Hälsa
  Tankens och hjärtats kraft kan i princip forma om våra gamla invanda tankar och beteenden. Vi kan alltså med tankens kraft gå från stress till lugn, från negativitet till positivitet och från hat till kärlek, menar hälsodebattören och författaren Sanna Ehdin.
 • Hjärtkirurger opererar

  Organdonation: Brist på hjärtan

  07.07.20162Inrikes
  Förra året utfördes rekordmånga transplantationer i Finland, 391 stycken. Trots det finns det fortfarande brist på dugliga organ.
 • Vårdpersonal utför hjärtoperation

  Ny teknik i Finland – biologiskt nedbrytbara rör används nu på kranskärlspatienter

  04.07.2016Inrikes
  I Finland har man nu för första gången opererat in ett biologiskt nedbrytbart rör på en patient som lider av en kranskärlssjukdom. Den nya tekniken underlättar bland annat genomförandet av bypassoperationer.
 • Jonas Portin, 2007.

  Jonas Portin: Det hade lika bra kunnat vara jag

  25.05.20161Sport
  Flera proffsfotbollsspelare har dött på grund av hjärtproblem under den senaste tiden. Jonas Portins hjärtfel upptäcktes i tid – och nu kräver han noggrannare läkargranskningar: ”Det är ändå liv vi pratar om”.
 • Stekta andhjärtan med lök och granskott.

  Stekt gräsandshjärta

  11.05.2016Recept
  Rimmat och stekt hjärta är en riktig delikatess vare sig det är fråga om sjöfågel eller större vilt. Med varsam hantering är stekt andhjärta lika gott som bättre styckningsdelar, t ex inre filé.
 • Professor Maaret Castrén demonstrerar hjärt-lungräddning.

  Gemene man viktig vid hjärt- och lungräddning

  09.05.20162Österbotten
  Vi behöver en ny generation som behärskar hjärt- och lungräddning. Det säger professor Maaret Castrén som föreläste på Vasa centralsjukhus.
 • Kvinna visar hur en defibrillator fungerar.

  ”Alla kan använda en hjärtstartare”

  24.03.20162Åboland
  Föreningen Västra Åbolands hjärtförening vill köpa fler defibrillatorer och lära Pargasborna använda apparaten. – Det går inte att göra fel och man kan inte göra mer skada än nytta, försäkrar ordförande Hanna Järvinen.
 • Grillad lammkarré, sadel, ribs och hjärta

  Filips grillade lammrätter - hjärta

  21.03.2016Recept
  När gästerna är bjudna och grillsäsongen som bäst gör du rätt i att skaffa dig ett helt lamm. Hjälp vid grillen får du av Filip Langhoffs recept på olika delar; hjärta, karré, rygg och ribs.
 • Smör.

  Dödsfall i hjärtsjukdomar minskat rejält på 40 år

  01.03.2016Inrikes
  Antalet dödsfall som orsakats av kranskärlssjukdomar minskade med kring 80 procent på 40 år då de största riskfaktorerna blev färre, enligt en nypublicerad forskning. De största riskfaktorerna är rökning samt högt blodtryck och höga kolesterolvärden.
 • Ett hjärta

  Hjärtat - livets motor

  12.02.20161Vetamix
  Hjärtat är vår viktigaste muskel. Det pumpar outtröttligt blod till kroppens alla delar så länge vi lever. När hjärtat slutar slå tar livet slut - och därför förknippas också hjärtat med känslor och kärlek.
 • Jorvs sjukhus

  Byte till sommartid påverkar tidpunkten för hjärtinfarkt

  14.01.2016Åboland
  Byte till sommartid påverkar inte antalet patienter med hjärtinfarkt men nog tidpunkten för infarkten. Det visar en undersökning gjord vid Åbo universitets centralsjukhus, ÅUCS.
 • Alper.

  Mer syre via näsan

  14.01.2016Vetenskap
  Har du någonsin tänkt på om du andas med näsan eller med munnen? Eller hur du gör på natten? Munandning ökar risken för snarkning och sämre tandhälsa men dessutom, visar det sig då vi gräver i gammal forskning vid Karolinska institutet i Sverige att näsandning har visat sig syresätta blodet bättre.
 • brustet hjärta

  Ditt hjärta kan brista

  24.11.20151X3M
  Kan allting gå itu? Kan hjärtat gå i tusen bitar? Vid akut stress kan det faktiskt hända att hjärtat tvingas att pumpa mer än det klarar av, och då kan man dö av ett brustet hjärta.
 • Kvinna sover på en soffa

  Ta en tupplur - och må bra

  30.08.20153Inrikes
  En tupplur på dagen kan sänka blodtrycket. Det visar en studie som presenterades vid den europeiska hjärtkongressen, som pågår i London just nu.
 • Angina pectoris kan kännas som en kramande känsla över bröstet. Bild:Yle/Arja Lento

  Sommarquiz: hjärtat

  22.07.2015Kultur och nöje
  Hur många gånger slår hjärtat i genomsnitt per dag? Och vem regisserade filmen "Ett hål i mitt hjärta?" Dagens frågesport handlar om hjärtat, både som organ och som symbol. Hur många av våra fem frågor svarar du rätt på?
 • Raili Suojaranta-Ylinen, Seppo Hiippala, Karl Lemström och Jan Kiss

  Det här teamet opererade in ett konstgjort hjärta

  21.04.2015Inrikes
  För första gången i Finland har en patient fått ett konstgjort hjärta inopererat. Operationen skedde vid Mejlans sjukhus i Helsingfors.