Hoppa till huvudinnehåll

hjärtat

 • Känn igen kroppens tecken på sjukdom

  24.09.2017 Hälsa
  Allmänläkaren Robert Bergholm uppmanar alla att vara observanta på sitt mående. Också långsamma och mindre förändringar kan tyda på allvarliga hälsoproblem.
 • Sunt leverne minskar risken för hjärtflimmer

  23.08.2017 Österbotten
  Hjärtflimmer ökar risken för stroke men med rätt behandling minskar risken avsevärt. Övervikt och högt blodtryck ökar risken för hjärtflimmerproblem.
 • Västnyländsk poddfredag: Att välja med hjärnan eller hjärtat

  30.06.2017 Västnyland
  Det är kanske inte en så stor utmaning att välja den logiska vägen då man ska fatta beslut. Varför följa logiken när det finns så många vägar att följa, undrar Janet Lindroos och Silje Werner.
 • Socioekonomisk bakgrund kan inverka på hjärtats storlek

  27.06.2017 Åboland
  Forskning vid Åbo universitet påvisar att en lägre socioekonomisk ställning i barndomen kan leda till att hjärtat får en förstorad vänster kammare i vuxen ålder.
 • Hjärtinfarkter: Nytt test kan rädda liv

  28.05.2017 Inrikes
  En hjärtinfarkt kan komma plötsligt utan förvarningar. Det finns nu ett nytt test utarbetat av finska forskare som kan förutspå risken för hjärtinfarkt. Med testet kan man sänka risken genom att i god tid göra ändringar i livsvanor och i medicinering.
 • Hjärtehjältar söks i huvudstadsregionen

  09.05.2017 Huvudstadsregionen
  Snabbare vård till personer som drabbats av hjärtstillestånd, det är i korta drag vad Hjärtehjälte-projektet går ut på. Enligt Maaret Castrén på HNS kan varje minut rädda liv.
 • Sex nya hjärtstartare placeras ut i Pargas

  14.01.2017 Åboland
  Föreningen Västra Åbolands hjärtförening har samlat in nästan 12000 euro och köper sex hjärtstartare som ska placeras ut i Pargas.
 • Anna var död i 13 minuter

  03.11.2016 Hälsa
  Eftermiddagen i februari för fem år sedan skulle blir en vanlig söndag hemma för tvåbarnsmamman Anna Alenius. Snöskottning och bakning på agendan, men i stället kunde det ha blivit Annas sista dag i livet.
 • Ny operationsteknik räddar äldre hjärtpatienters liv

  12.10.2016 Åboland
  Allt fler äldre hjärtpatienter kan i dag räddas med hjälp av ny operationsteknik. Patienter som är för svaga för en stor hjärtoperation där bröstkorgen öppnas, kan i dag behandlas med hjälp av en kateteroperation.
 • D-vitamin bra för hjärtat

  07.08.2016 Inrikes
  Personer som lider av hjärtproblem bör se till att få i sig tillräckligt med D-vitamin. Det slår Finlands hjärtförbund fast med hänvisning till aktuell forskning på området.
 • Hälsodebattör: Hjärtat är kungen

  16.07.2016 Hälsa
  Tankens och hjärtats kraft kan i princip forma om våra gamla invanda tankar och beteenden. Vi kan alltså med tankens kraft gå från stress till lugn, från negativitet till positivitet och från hat till kärlek, menar hälsodebattören och författaren Sanna Ehdin.
 • Organdonation: Brist på hjärtan

  07.07.2016 Inrikes
  Förra året utfördes rekordmånga transplantationer i Finland, 391 stycken. Trots det finns det fortfarande brist på dugliga organ.
 • Ny teknik i Finland – biologiskt nedbrytbara rör används nu på kranskärlspatienter

  04.07.2016 Inrikes
  I Finland har man nu för första gången opererat in ett biologiskt nedbrytbart rör på en patient som lider av en kranskärlssjukdom. Den nya tekniken underlättar bland annat genomförandet av bypassoperationer.
 • Jonas Portin: Det hade lika bra kunnat vara jag

  25.05.2016 Sport
  Flera proffsfotbollsspelare har dött på grund av hjärtproblem under den senaste tiden. Jonas Portins hjärtfel upptäcktes i tid – och nu kräver han noggrannare läkargranskningar: ”Det är ändå liv vi pratar om”.
 • Gemene man viktig vid hjärt- och lungräddning

  09.05.2016 Österbotten
  Vi behöver en ny generation som behärskar hjärt- och lungräddning. Det säger professor Maaret Castrén som föreläste på Vasa centralsjukhus.
 • ”Alla kan använda en hjärtstartare”

  24.03.2016 Åboland
  Föreningen Västra Åbolands hjärtförening vill köpa fler defibrillatorer och lära Pargasborna använda apparaten. – Det går inte att göra fel och man kan inte göra mer skada än nytta, försäkrar ordförande Hanna Järvinen.
 • Dödsfall i hjärtsjukdomar minskat rejält på 40 år

  01.03.2016 Inrikes
  Antalet dödsfall som orsakats av kranskärlssjukdomar minskade med kring 80 procent på 40 år då de största riskfaktorerna blev färre, enligt en nypublicerad forskning. De största riskfaktorerna är rökning samt högt blodtryck och höga kolesterolvärden.
 • Hjärtat - livets motor

  12.02.2016 Vetamix
  Hjärtat är vår viktigaste muskel. Det pumpar outtröttligt blod till kroppens alla delar så länge vi lever. När hjärtat slutar slå tar livet slut - och därför förknippas också hjärtat med känslor och kärlek.
 • Byte till sommartid påverkar tidpunkten för hjärtinfarkt

  14.01.2016 Åboland
  Byte till sommartid påverkar inte antalet patienter med hjärtinfarkt men nog tidpunkten för infarkten. Det visar en undersökning gjord vid Åbo universitets centralsjukhus, ÅUCS.
 • Mer syre via näsan

  14.01.2016 Vetenskap
  Har du någonsin tänkt på om du andas med näsan eller med munnen? Eller hur du gör på natten? Munandning ökar risken för snarkning och sämre tandhälsa men dessutom, visar det sig då vi gräver i gammal forskning vid Karolinska institutet i Sverige att näsandning har visat sig syresätta blodet bättre.

Sidor