Hoppa till huvudinnehåll

folktro

 • Varför firar vi midsommar?

  19.06.2015 X3M

  Varför firar vi midsommar, och hur?

  Midsommaren står inför dörren. Sätten att fira på har ändå bytt form lite under åren. X3M har snackat med Anne Bergman, arkivarie på Svenska litteratursällskapets folkkulturarkiv, som slog hål på myter om gamla midsommartraditioner.

 • Gör midsommarn extra festlig med en midsommarstång

  12.06.2015 Trädgård

  Midsommarfirandet har gamla hedniska rötter.

  Att resa midsommarstång eller majstång är en tradition som vi idag kopplar samman med midsommarfirandet, speciellt på Åland och i Sverige.

 • Enbär

  29.09.2014 Trädgård

  Enbär är en av de mest använda örtmedicinerna här i norr. Enbär är starkt urindrivande och hjälper mot urinvägsinfektioner och plötsliga svullnader i leder. Alexandra brygger enbärste och hostmedicin med enbär.

 • Otursdag

  13.09.2013 Österbotten

  Skrock eller inte - fredagen den trettonde ses av många som en otursdag. Vi gick ut bland Vasaborna för att fråga vilka känslor som finns kring dagen.

 • Fastlagstisdagen har blivit mer sympatisk med åren - förr fick man fastlagssmisk, nu får man bullar med mandelmassa och grädde

  11.02.2013 Mat och dryck

  Ingenting var bättre förr!

  Fastlagsbullen är en ganska ny uppfinning. Däremot går seden med bakverk inför fastan tillbaka till medeltiden.

 • Botaren viktig inom folktron

  30.11.2012 Åboland

  Inom folktron hade läkekonsten en central plats. En viktig person i äldre samhällen var den kloka eller botaren.

 • Vad vet du om folktro?

  27.11.2012 Åboland

  Ät en gul fågel och bli frisk från gulsot! Undvik att stiga över skaklar så att du inte blir stelbent och får du tandvärk så sätt den i ett träd. Formen är viktig i folktron.

 • Om fenomenet höger-vänster

  16.11.2012 Åboland

  Varför anses höger vara bättre än vänster? Hur kan man ens tänka i de här banorna? Det funderar Emil Kaukonen på i programserien Vad vet du om foltro?

 • Hemlig litteratur?

  13.11.2012 Åboland

  Svartkonstböcker användes tidigare mycket inom läkekonsten och kunde bygga ganska mycket på den vetenskap som då var rådande.

 • Vad vet du om folktro?

  07.11.2012 Åboland

  Tror du på spöken? Spottar du då du ser en svart katt, tror du att gulsot kan botas genom att äta en gul fågel och håller du dig inomhus fredagen den trettonde?

 • Trolldomspåsk och häxeri

  05.04.2007 Arkivet

  Skrämmande och viktiga påskseder

  Förr var påsken inte bara småbarn som klädde ut sig och tiggde choklad och kristen påsk. Det fanns påskseder som var både skrämmande och viktiga för folket. Häxhysteri och nakna kvinnor som sopar med kvast och en äkta rädsla för onda makter och djävulen.

 • På somrarna levde de unga flickorna med korna

  08.09.2006 Arkivet

  Somrarna var ensamt säterliv för unga flickor på landet.

  Somrarna innebar ofta ensamt säterliv för unga flickor på landet. Gårdarnas flickor skickades ut på holmar eller ut i storskogarna för att mjölka och ta hand om korna hela sommaren.

 • Spöken och troll i skärgården

  08.09.2006 Arkivet

  Tron på troll och spöken var inget ovanligt förr.

  Tron på troll och spöken var inget ovanligt i det tidiga 1900-talets skärgårdssamhällen. Astrid Eskills berättar här om gamla seder och gammal folktro på Iniö.