Hoppa till huvudinnehåll

afrikaner

 • Finska affärer kan gynna u-länderna

  06.01.2016 Inrikes

  Tillväxten i Afrika ger finländska företag chans att hjälpa

  När Finland kapar i biståndet, förändras rollerna i utvecklingsländerna. Nu ser både staten och företagen möjligheter i att förbättra levnadsstandarden till exempel i Afrika, där affärsmöjligheterna växer. Behovet av sådant som Finland kan sälja är stort, bedömer både staten och företagen.

 • Afrikaner i Ylivieska rädda för sin säkerhet

  04.01.2016 Inrikes

  Polisen utreder vem som stod bakom våldtäktspåståendet.

  Stämningen i Ylivieska har försämrats kraftigt efter grundlösa våldtäktsanklagelser mot asylsökande afrikaner, som bor på ett asylboende i staden.

 • Afrika inspireras av finsk start-up hype

  19.12.2015 Utrikes

  Finländska start-up erfarenheter behövs i utvecklingsländer

  Ska nya arbetsplatser skapas i utvecklingsländerna kan uppstartföretagen vara en möjlighet. I Tanzania behöver start-upföretagen både praktisk hjälp som ekonomiskt stöd. Och Finland har med framgång kunnat bistå med bägge.

 • Bilägande och resor blir afrikansk vardag

  10.12.2015 Ekonomi

  7 av 10 snabbast växande ekonomier afrikanska

  Andelen afrikaner som lever i extrem fattigdom sjunker år för år. Samtidigt växer medelklassen som lever ett allt mera västerländskt liv med resor, konsumtion och nöjen. Ännu gynnar den ekonomiska utvecklingen inte alla, men i Tanzania finns hopp om en jämlikare fördelning av resurserna.

 • Skolan ger en negativ bild av Afrika

  18.08.2014 Inrikes

  När vi i skolorna talar om de afrikanska länderna så låter det ofta som att invånarna där inte kan göra något bra på egen hand och att de behöver vår hjälp. Det finns många lärare som har en gammaldags syn på vad Afrika är, säger Fred Dervin som är professor i mångkulturell utbildning vid Helsingfors universitet.

 • Festival i Vasa vill uppmärksamma afrikansk kultur

  22.07.2014 Österbotten

  Agoo-Africa Festival är en musikfestival som ordnas av Kpanlogo Yede rf. i Vasa centrum nu på lördagen. Festivalen vill uppmärksamma Afrika och ta Afrika och kulturen hit istället för att man ska behöva resa dit som kan vara ganska dyrt.

 • WHO: Ebolaepidemin den värsta någonsin

  18.06.2014 Utrikes

  Ebolaepidemin i tre västafrikanska länder har nu krävt nästan 340 liv, säger världshälsoorganisationen WHO. Det är det värsta utbrottet sedan virusen identifierades i slutet av 1970-talet.

 • Fattiga men lyckliga

  18.11.2013 Nyhetsskolan

  Jag har varit medveten om de förekommande kulturskillnaderna, men att åka till Kenya och uppleva dem själv var något helt annat, skriver Lydia Edman från Topeliusgymnasiet i Nykarleby.

 • Afrikaner betalar mutor för vård

  13.11.2013 Utrikes

  I många afrikanska länder är det vanligt att man kan bli tvungen att betala mutor för att få medicinsk vård, visar en enkät som har gjorts i 34 länder.

 • Med fem små barn till Afrika

  04.10.2013 Åboland

  Maja Ingman om ett annorlunda liv utomlands.

 • Kriminalöverkommissarien med sex adoptivbarn

  10.06.2013 Titta och lyssna

  Thomas Elfgren är kriminalöverkommissarie och har de senaste trettio åren varit med och utrett de mest uppmärksammade brotten i vårt land. - I mitt sommarprat berättar jag bland annat om hur den afrikanska kulturen har påverkat mina värderingar, säger Elfgren.

 • Ständigt rödljus i trafiken

  30.04.2013 Resa

  I trafiken i Dar es Salaam känns det som att det hela tiden är rödljus. Det står stilla mest hela tiden. Staden växer för snabbt för att infrastrukturen ska hinna med och för att undvika de värsta trafikstockningarna ska man veta när man åker vart.

 • Balans är olika för alla

  23.04.2013 Resa

  Jag trodde länge att jag inte behöver ett balanserat och inrutat liv och rutiner var någonting som jag inte ägnade mig åt. I något skede insåg jag dock att åtminstone en liten balans i livet behöver nog alla, även jag.

 • Inre skönhet i Dar es Salaam

  16.04.2013 Resa

  “Jag kan verkligen inte påstå att det är fint här eller så har jag inte ännu sett den dolda skönheten. Här är mycket slum blandat med en del nya glashöghus som ploppat upp som svampar ur jorden” så skrev jag i min blogg efter några dagar i Dar es Salaam.

 • I Tanzania lever man i nuet

  09.04.2013 Resa

  En av mina vänner i Dar es Salaam hade aldrig hört uttrycket Carpe Diem tidigare. Ändå är det just med de orden som många beskriver mentaliteten i Afrika.

 • Rinnande vatten är lyx i Tanzania

  02.04.2013 Resa

  Jag är en vattenmänniska. Jag vet inte var jag ska bo i framtiden, men jag vet att det måste vara nära till vatten. Det är väl också därför jag gillade Dar es Salaam.

 • Sandra testar sina gränser i Tanzania

  07.03.2013 Resa

  ”Jag har bara fokuserat på Pro-gradu-avhandlingen, att den ska bli klar innan jag åker till Tanzania. Jag har inte stressat över var jag ska bo, vad jag ska äta, hur jag ska hitta fram, vad jag ska ha med mig, vem jag ska umgås med. Jag kan inte Tanzanias geografi, jag känner inte till deras kultur(er), jag kan inte ett ord på swahili förutom att mzungu betyder vit.”

 • Västafrikansk mat: Jams

  13.01.2013 Strömsö

  om jams och västafrikansk mat

  Jams förekommer i många länder med subtropiskt klimat, men är typisk stapelföda i det västafrikanska köket. Den är inte bara föda, utan ur vissa arter utvinnes ämnet diosgenin, som används vid framställning av bl a testosteron, kortison och p-piller.

 • Fredsförhandlingar i Centralafrika

  29.12.2012 Utrikes

  Den Centralafrikanska republiken har tagit ett steg närmare en lösning på konflikten mellan rebellerna och regeringen. Inom de närmaste dagarna ska regeringen och rebellerna inleda förhandlingar. Samtidigt närmar sig rebellgruppen Seleka huvudstaden Bangui.

 • Grattis, du har vunnit en resa till ett flyktingläger!

  22.11.2012 Huvudstadsregionen

  Många drömmer om delta i tävlingar där man kan vinna en gratis resa till ett exotiskt land. För Jenny Blomqvist blev drömmen verklighet, och priset var både storslaget och ovanligt.

Sidor