Hoppa till huvudinnehåll

lönepolitik

 • Låglönejobb sågas av experter: Inget tyder på att de ökar sysselsättningen

  23.08.2016 Inrikes

  Förslagen kan leda till att folk tvingas till dubbla jobb.

  Det finns ingen forskning som tyder på att lägre löner skulle ge fler jobb och en lägre arbetslöshetsgrad. Det säger två ekonomiska experter som Yle Nyheter talat med.

 • "Mjuka värderingar uppskattas inte i en löneförhandling!"

  14.04.2016 Samhälle

  Kvinnor som inte förhandlat upp sin lön skuldbeläggs.

  Vid Åbo Akademi har manliga professorer i snitt 400 euro mera i lön än sina kvinnliga kolleger. Vad tycker professorerna själva om saken?

 • Sipilä: Skattelättnader tänkbara

  11.03.2016 Inrikes

  "Det finns stor rörelsefrihet i överenskommelsen nu."

  Statsminister Juha Sipilä (C) anser att överenskommelsen om den så kallade Finlandsmodellen gör det lättare att förverkliga eventuella skattelättnader. Servicefacket Pams ordförande Ann Selin är försiktigt optimistisk.

 • Lännen Media: Tvångslagar leder till lönestrid

  12.01.2016 Inrikes

  Grunden för regeringens ekonomiska politik är hotad.

  Regeringens tvångslagar leder till en bitter lönestrid i Finland. Det visar en enkät bland facken som Lännen Medias tidningar har låtit utföra.

 • IMF kritiserar nedskärningarna

  18.11.2015 Inrikes

  Risk för att ekonomiska politiken förstärker nedgången.

  Internationella valutafonden IMF är i stort sett nöjd med den ekonomiska politik som bedrivs i Finland. Men profilen på nedskärningarna får kritik.

 • Anne Suominen: Värt för Sipilä att ta Laatunen på allvar?

  24.09.2015 Inrikes

  Borde Juha Sipilä lyssna på Lasse Laatunen?

  En moderat lönelösning 2017 är basen för att få upp konkurrenskraften. Ska regeringen sabba den med att vägra rucka lite på de egna målen och fortsätta säga nej till nya förhandlingar om ett så kallat samhällsfördrag? Är det värt risken?

 • Regeringens sparförslag oroar studerande

  15.09.2015 Västnyland

  Ta från dom rika, säger studerande

  Vårdstuderande tycker att de föreslagna sparåtgärderna är orättvisa. En lågbetald bransch löper risk att förlora sina morötter.

 • Lännen Media: Finländarna redo att frysa sina löner

  12.09.2015 Inrikes

  Ivern störst bland höginkomsttagare.

  Över hälften av finländarna skulle gå med på att frysa sina löner under de följande fem åren, visar en enkät som Lännen Medias tidningar har låtit göra. Centerns, Samlingspartiets och De Grönas väljare är mest positiva till tanken.

 • Patrik Nygréns lön väckte häftig diskussion i fullmäktige

  17.03.2015 Åboland

  Ted Bergman vill att Nygrén skulle få lägre lön.

  Hur hög lön förtjänar Pargas nya stadsdirektör? Frågan väckte diskussion på tisdagens fullmäktigemöte i Pargas.

 • Är du okej med frysta löner?

  07.01.2015 X3M

  Var fjärde går med på slopad löneförhöjning för att rädda ekonomin. Speciellt de i åldern 20 till 30 är positivt inställda till att lönerna fryses. Vad tycker du? Svara på Myteriets poll!

 • Arbetsgivarknep leder till sänkta löner

  06.01.2015 Inrikes

  Det svåra ekonomiska läget kommer att leda till lönesänkningar i år, bedömer professor Seppo Koskinen. Arbetsgivaren kan med hänvisning till uppsägningsrisker få igenom lönesänkningar - och arbetstagarens position är svag.

 • Schweiz i europeisk lönetopp

  04.12.2014 Inrikes
 • Vad är sjukskötaren värd?

  29.11.2014 Inrikes

  Läkare har höga krav på sig i jobbet och får lön därefter. Sjukskötarnas jobb är också krävande - den aktuella frågan är igen om de får lön därefter.

 • ”Tala mera om löner”

  25.02.2014 Inrikes

  Lönesänkningar är inte rätt väg att förbättra Finlands konkurrenskraft. Det anser fackliga organisationerna som pekar på att man redan prutat och att andra nordbor tjänar mer än vi. Däremot borde vi tala mera om lönerna för att öka rättvisan och kanske driva dem uppåt.

 • Stor lönevariation bland landets kommundirektörer

  28.10.2013 Inrikes

  En del kriskommuner avlönar sin direktör furstligt, i hopp om att en kompetent ledare ska ge kommunen ett lyft. På andra orter märks sparåtgärderna också i direktörens lön, visar Yle Nyheters kartläggning. Stadsdirektören i Grankulla har den högsta månadslönen i förhållande till antalet kommuninvånare.

 • Central uppgörelse klar

  25.10.2013 Inrikes

  Den centrala löneuppgörelsen har undertecknats. Finnair stannar dock utanför avtalet. Det var omöjligt för riksförlikningsmannen att sammanjämka löneuppgörelsen och Finnairs krav på sparavtal.

 • Löneskillnaden mellan kvinnor och män växer under hela karriären

  07.10.2013 Inrikes

  Löneklyftan mellan kvinnor och män har inte minskat, visar en inte ännu publicerad utredning av Statistikcentralen. Löneskillnaderna växer under hela karriären. Under de senaste åren har olika lönetillägg ökat på lönegapet och det faktum att kvinnor oftast har en högre utbildning har inte minskat på löneskillnaderna.

 • Ingen subjektiv rätt till tre dagars utbildning

  27.08.2013 Inrikes

  Arbetsmarknadsorganisationerna är nu överens om de anställdas rätt till utbildning. Men akademikercentralen Akava sätter sig på tvären.

 • EK: Vi förhandlar, men inte om nya lönepåslag

  28.02.2013 Inrikes

  Arbetsgivarorganisationen EK är redo att förhandla om en centraliserad löneuppgörelse, förutsatt att inga nya lönepåslag görs på två år.

 • Hur stor lönesänkning kan du gå med på?

  04.01.2013 Inrikes

  Hur mycket är du personligen beredd att bidra med för att få fart på vårt lands ekonomi igen? Och hur mycket borde höginkomsttagarna bidra med, om vi tänker oss att lönesänkningarna ska beröra bara den gruppen?

Sidor