Hoppa till huvudinnehåll

diplomatiska förbindelser

 • Natten då drottning Elizabeth II överraskande fick besök av en främmande man - Pertti Salolainen minns nyheten som förvånade världen

  16.01.2020 Arkivet

  Se dramat baserat på händelsen - nu på Yle Arenan.

  Nu kan du se en komedi som baserar sig på den verkliga händelsen då en okänd man tog sig in på Buckingham Palace en natt sommaren 1982 och vandrade omkring på slottet.

 • Frankrike kallar hem sin Italienambassadör – nu får "provokationerna" från Di Maio och Salvini räcka

  07.02.2019 Utrikes

  Enligt Paris är påhoppen de värsta sen andra världskriget.

  Frankrike kallar hem sin ambassadör från Rom för konsultationer. Beslutet motiveras av vad Paris kallar "en serie provokationer" från Italiens politiska ledare. Italiens vice premiärministrar Luigi Di Maio och Matteo Salvini har attackerat Frankrikes president Emmanuel Macron gång på gång.

 • Ryssland ilsket över att inte få brittisk information om den förgiftade Julia Skripal

  29.03.2018 Utrikes

  Julia Skripal är rysk medborgare.

  Ryssland anklagar Storbritannien för att bryta mot internationell lag i samband med utredningen av förgiftningen av den ryska ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia. Enligt Ryssland vägrar Storbritannien att samarbeta.

 • "Renässansman" blir USA:s ambassadör i Finland

  02.03.2018 Utrikes

  Senatsutfrågning bekräftar Trumps val av USA-ambassadör.

  Nato, Arktis och energifrågor dominerade vid senatens utfrågning av blivande ambassadörer. Trumps kandidat till Finland, Robert Pence, presenterades som renässansman på grund av sitt intresse för Italien. Men han är också jurist, rik affärsman och donator.

 • Kubanska diplomater utvisade från USA – orsaken misstankar om akustisk attack

  10.08.2017 Utrikes

  Amerikanska diplomater har fått mystiska hörselskador.

  Amerikanska diplomater på Kuba misstänks ha blivit offer för en så kallad akustisk attack. Åtminstone två anställda på USA:s ambassad i Havanna har fått så allvarliga hörselskador att de skickats tillbaka till USA för vård.

 • HS: Not till Finland om S:t Petersburgskonsulatets verksamhet

  15.07.2017 Inrikes

  Rykten om smuggling av krigstekniskt material.

  Ryssland har skickat en not till Finland om verksamheten vid S:t Petersburgskonsulatet, skriver Helsingin Sanomat. I ryska medier cirkulerar ett påstående om att Finlands myndigheter och diplomater blandat sig i smuggling av krigstekniskt material från Ryssland till Finland.

 • Trump: Sanktionerna mot Ryssland kan hävas

  14.01.2017 Utrikes

  Uttalar sig i Wall Street Journal.

  USA:s tillträdande president Donald Trump överväger att häva sanktionerna mot Ryssland, om ryssarna visar sig samarbetsvilliga. Trump berättar om sina planer i en intervju i Wall Street Journal.

 • Norge och Kina normaliserar relationerna – på is sedan 2010

  19.12.2016 Utrikes

  Fredspriset till dissident fick Peking att bryta kontakten.

  Norge och Kina upprättar igen diplomatiska kontakter länderna emellan. Kina bröt sina diplomatiska band till Norge i protest mot att demokratikämpen Liu Xiaobo tilldelades Nobels fredspris.

 • EU och Kuba normaliserar relationer

  12.12.2016 Utrikes

  "Trump påverkar inte Havannas och Bryssels förhållande".

  EU ändrade på politik i kraft sen 1996 för att underteckna avtal om dialog och samarbete. EU lovar att Kuba-relationerna förblir oberoende av eventuella förändringar i Washingtons politik mot östaten.

 • Trump bröt mot diplomatisk praxis och talade med Taiwans ledare

  03.12.2016 Utrikes

  Kan provocera Kina.

  USA:s blivande president Donald Trump talade på fredagen i telefon med Taiwans president Tsai Ing-wen vilket kan vara provocerande för Kina.

 • Bokrecension: Dödsolycka stör FN-kongress

  02.10.2016 Kultur och nöje

  Birgitta Stenius är aktuell med en roman i diplomatmiljö.

  Birgitta Stenius spänningsroman Bala Garbas anteckning utspelar sig under en internationell FN-konferens där en ghanansk FN-ambassadör omkommer i en bilolycka och en finländsk riksdagsledamot beter sig märkbart besynnerligt.

 • Fult språk orsakade diplomatiskt gräl mellan Filippinerna och USA

  10.08.2016 Utrikes

  Presidenten kallade USA-ambassadör för son till en hora

  Filippinernas president Rodrigo Duterte har ställt till med ett diplomatiskt gräl på grund av sitt grova språk. I ett direktsänt tv-tal kallade han USA:s ambassadör i Filippinerna för bög och en son till en hora.

 • Kuba in i värmen

  20.03.2016 Utrikes

  Obama på historisk besök på Kuba.

  Obama på historisk besök på Kuba.

 • Fredssamtal om Syrien skjuts fram

  19.02.2016 Utrikes

  Specialsändebudet de Mistura ändå förhoppningsfull.

  Det blir inga återupptagna fredssamtal om Syrien den 25 februari som planerat. Det säger FN:s specialsändebud till Syrien, Staffan de Mistura, i en intervju med Svenska Dagbladet.

 • Nordkorea närmare ny provskjutning

  04.02.2016 Utrikes

  Japan förberedd på att skjuta ner nordkoreansk missil.

  Nordkorea förbereder vad som tros vara en ny provskjutning av långdistansmissiler som kan bestyckas med kärnvapen. Den nordkoreanska armén är i färd med att flytta missilplattformer inför avfyrning, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Sydkorea, Japan och USA följer läget noga.

 • Iran belönas med sanktionslättnader

  16.01.2016 Utrikes

  Landet har uppfyllt kraven i kärnteknikavtal från i somras.

  Iran har genomfört alla nödvändiga åtgärder för att uppfylla kärnteknikavtalet som slöts mellan Iran och sex stormakter i somras, därmed kan sanktionerna mot landet börja lyftas, uppger FN:s atomenergiorgan IAEA.

 • Israel stänger portarna för Margot Wallström

  13.01.2016 Utrikes

  Utrikesministern ska ha ovänlig attityd gentemot landet.

  Israel tillåter inte längre inresa i landet för Sveriges utrikesminister Margot Wallström på grund av hennes "ovänliga attityd gentemot Israel", rapporter SVT.

 • Diplomatisk kris mellan Tyskland och Polen

  10.01.2016 Utrikes

  Ett möte mellan länderna ska hållas på måndag.

  Polens utrikesministerium har kallat upp Tysklands ambassadör för att diskutera vad som kallas "antipolska" kommentarer från tyska politiker. Ett möte mellan länderna ska hållas på måndag.

 • Saudiarabien försvarar sig i FN - fredsförhandlingar ej i fara

  05.01.2016 Utrikes

  Saudierna lovar att arbeta hårt för fred i Syrien och Jemen.

  Saudiarabien försäkrar att det uppblossade grälet med Iran inte kommer att påverka fredsförhandlingarna om Syrien eller Jemen. Landets FN-ambassadör försvarade i natt även den kontroversiella avrättningen av 47 dödsdömda, bland dem den shiamuslimska ledaren Sheik Nimr al-Nimr.

 • Flera länder agerar mot Iran i avrättningsbråk

  04.01.2016 Utrikes

  Diplomatiska relationer slits mellan Iran och sunniländer.

  Flera arabländer följer Saudiarabiens exempel och bryter eller skär ner diplomatiska kontakter med Iran på grund av angreppet mot Saudiarabiens ambassad. Ryssland och Väst vädjar om att inte förvärra läget.

Sidor