Hoppa till huvudinnehåll

förlamning

 • Rapmusikern Paleface: Mobbningen fick mig att kämpa för de svagare

  16.08.2019 Vega

  Om samhällspåverkan, myggor och rapmusik.

  Rapartisten Paleface, Karri Miettinen har hela sitt liv varit starkt engagerad i samhällsfrågor. I sina låtar tar han ställning mot orättvisa och försvarar de utsatta i samhället.

 • Steg för steg får hon sin självständighet tillbaka – "avgörande att få rehabiliteringen hemma"

  14.05.2018 Österbotten

  Vasa stad erbjuder rehabilitering i samband med hemvården.

  För ett knappt år sedan var Pirkko Paananen helt förlamad på vänster sida. Nu övar hon sig redan på att gå i trappa. Merparten av rehabiliteringen har skett hemma, något som Paananen själv ser som avgörande.

 • När en bruten nacke inte tillåts vara ett hinder

  19.01.2018 Yle Fem

  Dokumentär om Claes Hulting i Yle Fem och Arenan.

  Den svenska läkaren Claes Hulting krossade sin sjätte halskota när han dök ner i vattnet år 1984. Han blev förlamad från bröstet och ner. Olyckan blev starten på en ny karriär och i dokumentären Afrika med bruten nacke får vi följa honom när han vill sprida vården för ryggmärgsskadade till Afrika.

 • Strokepatienternas väg tillbaka går via Borgå sjukhus

  05.10.2017 Östnyland

  Många nya metoder används på sjukhuset.

  Patienterna får sex timmars avancerad rehabilitering varje dag på den nya enheten. Borgå sjukhus är det första sjukhuset inom HNS med rehabiliterande vård av strokefall.

 • Christian ersatte morfin med motion

  01.04.2017 Hälsa

  Christian Hedberg föll från en bergsvägg och blev förlamad.

  Han skulle visa sin fru hur man klättrar utomhus. Uppe på en bergsvägg lutade han sig bakåt och då gav säkerhetsutrustningen efter. Han blev förlamad från midjan neråt.

 • Kunnas valdes till årets positivaste finländare

  08.09.2016 Sport

  Kaj Kunnas är officiellt en glad prick.

  Kaj Kunnas är en glad prick. Trots motgångar på hälsofronten har Yles stora profil hållit humöret uppe och har nu valts till Finlands positivaste människa.

 • Haiti bekräftar första fallet av mikrocefali till följd av zika

  17.08.2016 Utrikes

  3000 människor har smittats av zika i det fattiga öriket.

  Haiti har bekräftat det första fallet av mikrocefali som orsakades av att modern hade smittats av zikaviruset.

 • Vad har hänt dig?

  07.12.2014 Kultur och nöje

  Att leva utan ben som bär är nödvändigtvis inte lätt.

  Att leva utan ben som bär är nödvändigtvis inte lätt, men åtminstone är omständigheterna bättre nu än för hundra år sedan.

 • Mariella var fånge i sin egen kropp

  27.12.2013 Hälsa

  Mariella Raevuori var 10 år gammal då hon drabbades av Guillian-Barré syndrom. På mindre än ett dygn utvecklades det från feber och en stickande känsla i fingrarna till helkroppsförlamning.

 • Med några månader kvar att leva

  07.10.2013 Titta och lyssna

  De sista månaderna av sitt liv ägnar Neil Platt till funderingar om liv och död. På ett år har han förvandlats från att vara en helt vanlig frisk pappa till att vara helt förlamad från halsen neråt. Eftersom han fortfarande har talförmågan kvar, börjar han sätta ihop sina minnen till sin baby Oscar.

 • TIA (transitorisk ischemisk attack)

  23.03.2013 Hälsa

  TIA kan vara varningssignal för kommande stroke.

  TIA är en övergående störning i hjärnans blodcirkulation, som ger upphov till plötsliga bortfallssymptom, t.ex. förlamning av en arm eller svårighet att prata. Symptomen ska alltid tas på allvar. Fem procent av dem som får en TIA får en hjärninfarkt, dvs. en stroke, inom ett dygn och 10-20 procent inom tre månader.

 • Musiken är allt för Arto

  17.01.2013 Åboland

  Killen med den otroliga tenorstämman i Brahe Djäknar, i Trio Saludo, på Åbo Svenska Teater, i gruppen Hansa, på Stadsteatern i Helsingfors, Polarkvartetten, Vysotskijgänget och säkert mycket mer, han heter Arto Rintamäki.

 • Förlamade hundar kan gå tack vare injicerade celler

  19.11.2012 Utrikes

  Celler från nosen injiceras i ryggmärgen för att häva förlamning? Det låter otroligt men det är huvudtanken i de försök som brittiska forskare har gjort med hundar - och lyckats, rapporterar BBC. Om rönen kan tillämpas på människor med skador i ryggmärgen i i framtiden, det återstår att se. Se videon inne i artikeln!