Hoppa till huvudinnehåll

rymden -- kolonisation

 • Behöver världen människan?

  22.03.2017 Kultur och nöje

  Ständigt förefaller den aktuell, Aniara från år 1956.

  Harry Martinson rymdepos Aniara från år 1956 fortsätter att fascinera. Kolossens ensamma färd speglar nya generationers alienation och missmod, samtidigt som bokens filosofiska diskussion om konstens och religionens berättigande i en kall och hänsynslös värld, är minst lika relevant som den var på 50-talet.

 • Stora mängder vatten hittat på Mars

  02.12.2016 Vetenskap

  Framtida Marsresenärer behöver inte gå törstiga.

  Vi vet sedan tidigare att det finns stora mängder vatten på Mars - i form av is. Men största delen av det är svårt att komma åt, vid planetens poler. Den senaste isfyndigheten är som på ett fat för framtida resenärer till den Röda planeten.

 • Elon Musk: Till Mars med start 2022

  28.09.2016 Vetenskap

  Nu ska vi åka till den Röda planeten, menar Teslamannen.

  Skulle det vara vem som helst annan som säger att "om fem år åker vi till Mars" så skulle alla skratta rått. Men Elon Musk, mannen bakom Teslabilarna bland annat, har en tendens att få saker och ting gjorda.

 • Hon tävlar om att få bo på Mars

  17.01.2014 Inrikes

  Finländaren Inka Haltiapuu hoppas kunna flytta till planeten Mars för att bo där resten av sitt liv. En spännande resa utlovas – om den blir av. Det finns nämligen också många rymdexperter som är tveksamma till att projektet kan förverkligas.

 • Astronauten Buzz Aldrin förespråkar koloni på Mars

  20.11.2012 Inrikes

  Buzz Aldrin var den andra människan som vandrade på månen - efter Neil Armstrong. Aldrin är nu 82 år gammal och för tillfället på ett kort Finlandsbesök. Vi ville förstås än en gång höra honom berätta om månfärden och också om hur han ser på framtida rymdexpeditioner.