Hoppa till huvudinnehåll

matvanor

 • Veganmat väcker debatt i Lojo: En del politiker vill ha det - kosthållet säger det blir dyrt

  03.05.2018 Västnyland

  Att byta ut vegetarisk kost mot veganmat blir dyrt.

  I Lojo vill en grupp politiker att staden skulle återinföra veganmat på menyn. Från kosthållets sida säger man att det blir dyrt och måste beaktas i budgeten i så fall.

 • Jenny har testat olika dieter: Jag lyfter på hatten för dem som äter så här hela tiden

  02.04.2018 Västnyland

  Veganmånaden har hittills varit svårast.

  Pojobon Jenny Sandberg har klarat av tre av fyra månader med olika specialdieter. Så här långt har hon fått en hel del insikt och flera tankeställare tack vare sin nyårsutmaning.

 • Veganerna ökar i Östnyland - men vardagen är fortfarande krånglig

  13.01.2018 Östnyland

  vege i östnyland

  Borgå har under de senaste åren profilerat sig som en riktig matstad. Fler vill lära sig laga vegansk mat, men den östnyländska veganen kämpar fortfarande med att hitta förmånliga livsmedel i butikerna.

 • Regeringen vill få finländarna att äta hälsosammare – kan ske genom beskattning eller varningstexter

  27.11.2017 Inrikes

  Ett alternativ är att skärpa beskattningen av ohälsosam mat.

  Sötsaksskatten slopades i början av året, men nu ska i stället nya skattebeslut leda finländarna på rätt väg i fråga om matvanorna. Ett alternativ är att skärpa beskattningen av ohälsosam mat och samtidigt lätta på den för hälsosam mat, ett annat att införa varningar på ohälsosamma produkter.

 • Finlandssvensk matkultur handlar om seder och vanor men också tid: "När man har tio minuter på sig kör vi nog spenatplättar"

  08.10.2017 Åboland

  Traditioner lever vidare i matkulturdagen.

  Vad är finlandssvensk mat, hur skiljer den sig från annan mat och hurudan mat kan vi förvänta oss på borden i de finlandssvenska hemmen i framtiden? Den finlandssvenska matkulturens dag vill uppmärksamma, bevara och utveckla unika finlandssvenska mattraditioner.

 • Det blir hela tiden enklare att vara vegan - utbudet bara växer

  14.08.2017 Inrikes

  Information om nya produkter sprider sig på sociala medier.

  Det blir enklare att vara vegan. Utbudet växer och blir allt mångsidigare. Allt fler veganska delikatesser som bland annat glass dyker det upp hela tiden.

 • Finländare vill följa trenddieter - men på traditionellt finländskt vis

  08.07.2017 Inrikes

  Nya trender i matväg ska helst anpassas till tradition.

  Den pågående vegetariska trenden är inte den enda som just nu råder bland finländarna när det kommer till matvanor. Parallellt pågår också en köttrend, ett intresse för det mera naturliga och ett ökande utbud av processade produkter riktade till veganer.

 • Amerikanska testade positivt för dopning – får delta i VM

  20.06.2017 Sport

  Ajee Wilson uppges ha fått i sig anabol substans av misstag.

  Medeldistanslöparen Ajee Wilson har testat positivt för den anabola substansen zeranol. USA:s antidopningsbyrå väljer att inte stänga av Wilson, eftersom hon anses ha fått i sig substansen av misstag.

 • ”Oj, var det faktiskt sådär?” - 100 år av förändring i Finland

  20.05.2017 Kultur och nöje

  Finland i förändring i Rivet ur arkivet på Arenan.

  Nu när Finland fyller 100 år finns 30 Rivet ur arkivet program tillgängliga på Arenan, precis när du vill. Mycket av Finlands självständiga historia ryms med.

 • Fler ledtrådar om orsakerna bakom anorexi – ärftlig ämnesomsättning kan spela roll

  15.05.2017 Inrikes

  Kan ha ämnesomsättningsmässiga orsaker, visar ny forskning.

  En ny genetisk studie vid Karolinska institutet ger fler ledtrådar kring varför vissa människor drabbas av anorexi. Sjukdomen kan ha både psykiatriska och ämnesomsättningsmässiga orsaker, visar studien. Också forskare från Finland deltog.

 • ”Högst antagligen” bjuder det nya centralköket i Borgå på färdigköpta köttbullar

  09.05.2017 Östnyland

  Centralköket tillreder inte alla rätter från grunden

  Det nya centralköket i Borgå kommer inte att tillreda alla huvudrätter från början till slut. Verkställande direktören vid lokalservice hoppas att politikerna har förstått de planer de har godkänt. Läs mer: Motion: Borgås nya centralkök bör tillreda maten från grunden

 • Normalt att vilja gå ner i vikt? Är det ätstörning?

  19.04.2017 Sex & sånt

  Ätstörningar om jag vill gå ner i vikt.

  Jag var hos skolhälsovårdaren på en vanlig check här om dagen. Hon frågade bland annat om jag får ångestkänslor av godis och vad jag sätter på en smörgås. Jag fick en bild att hon kanske misstänkte att jag skulle ha ätstörningar. Jag började fundera på detta och kom fram till att jag nog har lite annorlunda matvanor, men jag tror inte att jag har anorexi. Är det normalt att vilja gå ner i vikt och alltid vilja vara smalare, utan att man har ätstörningar?

 • Normalt att vilja gå ner i vikt? Är det ätstörning?

  08.02.2017 Sex & sånt

  Var går gränsen mellan hälsosamt tänk och ätstörning?

  Jag var hos skolhälsovårdaren på en vanlig check här om dagen. Hon frågade bland annat om jag får ångestkänslor av godis och vad jag sätter på en smörgås. Jag fick en bild att hon kanske misstänkte att jag skulle ha ätstörningar. Jag började fundera på detta och kom fram till att jag nog har lite annorlunda matvanor, men jag tror inte att jag har anorexi. Är det normalt att vilja gå ner i vikt och alltid vilja vara smalare, utan att man har ätstörningar?

 • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

  01.02.2017 Hälsa

  Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

  Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

 • Nordisk mat förhindrar stroke

  26.01.2017 Inrikes

  Fisk och havregrynsgröt minskar stroke.

  Normalt brukar man tala om medelhavsmatens hälsofrämjande effekter, men nu har danska forskare upptäckt att också nordisk mat kan ha hälsofrämjande effekter. Risken för stroke, alltså hjärnblödning och hjärninfarkt, kan minska med hjälp av den nordiska dieten.

 • Större utbud av färdigmat - nu får också vegetarianer skräpmat

  23.01.2017 Inrikes

  Spenatplättar och spenatsoppa fortfarande populära.

  Intresset för vegetarisk kost syns tydligt också bland färdigmaten - nu finns det både smalmat och skräpmat för vegetarianer. Spenatplättar och spenatsoppa är fortfarande populära alternativ för dem som vill äta grönt.

 • Vad är värre - avokadon eller kossan?

  17.01.2017 Hälsa

  Debatterna om växt- eller animalisk kost går lätt överstyr.

  Jag hann bara berätta att jag påbörjat min månad (egentligen tre veckor) som vegan och att jag ätit avokado istället för ost på brödet så fick jag det första mejlet. Mejlet sändes i all välmening. I mejlet ombads jag granska veganismen från så många olika vinklar som möjligt.

 • Kaj Arnö: Maten är ingens ensak

  24.12.2016 Kultur och nöje

  Vad du äter berör resten av oss, skriver vår kolumnist.

  Bättre att göra lite gott än mycket illa, resonerar kolumnisten Kaj Arnö i sitt matevangelium.

 • Hälsokost marknadsförs på falska grunder - "Många struntar i lagen"

  31.10.2016 Inrikes

  Löften om förbättrad hälsa kan vara olagliga.

  Flera hälsokostprodukter marknadsförs i Finland med olagliga påståenden om förbättrad hälsa. Myndigheterna har svårt att hänga med då en stor del av marknadsföringen sker på nätet.

 • Docent i näringslära: Att följa en diet ger känsla av kontroll

  12.09.2016 Hälsa

  Kosttrenderna handlar mer om livsstil än hälsa.

  Kosttrenderna är en del av individualiseringen i samhället. För många är det mera fråga om livsstil än hälsa, menar näringsexperten Eva Roos.

Sidor