Hoppa till huvudinnehåll

politiska kriser

 • Toppmötet 1990 i Helsingfors handlade om krisen i Mellanöstern - Bush talade inte med Gorbatjov om nedrustning

  14.07.2018 Arkivet

  I Helsingfors höll butikerna söndagsöppet under toppmötet.

  George H. W. Bush och Mihail Gorbatjov höll ett toppmöte i Helsingfors i september 1990. Man diskuterade Iraks agerande i Kuwait, vilket fick Iraks president Saddam Hussein att reagera. I Helsingfors fick butikerna hålla söndagsöppet mötet till ära.

 • USA intresserat av dialog med Nordkorea

  15.08.2017 Utrikes

  Bollen ligger hos Nordkorea.

  USA:s utrikesminister Rex Tillerson säger att USA fortfarande är redo att förhandla med Nordkorea.

 • Venezuela i politiskt dödläge – ”Partierna struntar i demokratiska spelregler”

  18.07.2017 Utrikes

  En kupp går inte att utesluta, säger expert.

  Efter söndagens symboliska folkomröstning har läget i Venezuela spänts ytterligare. En kupp går inte att utesluta, säger expert Fredrik Uggla. Nu hotar också USA:s president Donald Trump med ekonomiska sanktioner om president Nicolás Maduro går vidare med planerna på att skriva om landets grundlag.

 • Massiva demonstrationer mot presidenten i Venezuela

  01.09.2016 Utrikes

  Oppositionen försöker avsätta den impopuläre Maduro.

  I Venezuela har oppositionen på torsdagen kallat till massiva demonstrationer i huvudstaden Caracas mot den socialistiske presidenten Nicolas Maduro. Oppositionen försöker få valkommissionen att ge klartecken för en folkomröstning om presidentens ställning.

 • Morden som skakade stan: Finlands enda politiska mord

  15.07.2015 Huvudstadsregionen

  År 1922 sköts inrikesminister Ritavuori på öppen gata.

  Den 14 februari 1922 sköt affärsmannen Ernst Tandefelt den dåvarande inrikesminister Heikki Ritavuori på öppen gata mitt i Helsingfors. Det här skulle kunna hända också i dag, säger Kauko Aromaa professor i kriminologi.

 • Tyskland: Delade åsikter om Ryssland

  04.01.2015 Utrikes

  Krisen i Ukraina har visat att det i Tyskland finns en mycket kluven inställning till Ryssland. Vissa talar för hårdare sanktioner mot Ryssland, andra om mer försiktighet och förståelse. De båda sidorna har börjat föra fram sina argument allt mer öppet.

 • Tyskland diskuterar historisk vapenhjälp

  01.09.2014 Utrikes

  Det efterkrigstida Tyskland står inför en stor kursändring inom utrikespolitiken. Landet står i beråd att leverera en stor mängd vapen till kurderna i norra Irak, för att stärka dem i kampen mot terrorgruppen IS. Beslutet är redan fattat, men idag på årsdagen av det tyska anfallet mot Polen i det andra världskriget, var vapenhjälpen uppe till diskussion i den tyska förbundsdagen.

 • "Kraftig överdrift tala om regeringskris"

  10.04.2014 Inrikes

  Lauri Karvonen, professor i statskunskap vid Åbo Akademi, anser att de senaste dagarnas spekulation om en regeringskris och förtida riksdagsval är överreaktioner. Enligt Karvonen är vi ännu långt ifrån det.

 • Egypten: Domare tar sig an Mursis maktbefogenheter

  26.11.2012 Utrikes

  Egyptens president Muhammad Mursi ska träffa domare i landets högsta juridiska instans i ett försök att lösa den politiska krisen i landet. Mursi utfärdade förra veckan ett dekret som utökar presidentmakten, vilket i sin tur ledde till starka reaktioner bland oppositionen som fruktar för en islamistisk diktatur.

 • Sovjetisk ubåt på grund vid Karlskrona 1981

  17.11.2010 Arkivet

  Var ubåten laddad med kärnvapen?

  I oktober 1981 upptäckte Sveriges kustbevakning en sovjetisk ubåt som gått på grund utanför Karlskrona. En diskussion om Norden som kärnvapenfri zon väcktes.

 • Jan Guillou hemlig KGB-agent?

  26.10.2009 Arkivet

  Var den berömda författaren Jan Guillou en KGB-agent?

  Var den berömda författaren Jan Guillou en KGB-agent? Leif GW Persson är inte överraskad: "Guillou är barnsligt förtjust i spionage".

 • Öst och väst möttes på den Europeiska säkerhetskonferensen i Helsingfors 1975

  04.12.2008 Arkivet

  KSSE samlade världens mäktigaste män i Helsingfors.

  År 1975 samlades 35 statsöverhuvud i Helsingfors för den Europeiska samarbets- och säkerhetskonferensen. Också väst- och öst möttes. Framför allt USA:s president Gerald Ford och Sovjetunionens Leonid Brezjnev.

 • Berlinmurens uppgång och fall

  15.08.2008 Arkivet

  Järnridån delade staden i två delar i tjugoåtta år.

  1961 byggdes Berlinmuren, som i väst kom att bli symbolen för järnridån till den socialistiska världen. Muren delade staden Berlin i två delar i tjugoåtta år.

 • På tidsresa i Finland med Jörn Donner

  08.09.2006 Arkivet

  Finlands historia genom fyra årtionden

  Jörn Donner gjorde 1959-1960 en programserie som blickade tillbaka på Finlands historia genom fyra årtionden, 1920-1950. Med den tidens ögon tittar han närmare på landets väg till självständighet och spelar radioklipp från den tiden