Hoppa till huvudinnehåll

obligationer

 • Nordeas strateg: Bakslag för regeringens reformplaner

  12.06.2017 Inrikes

  von Gerich tror att räntan på Finlands statsskuld kan stiga.

  Nordeas chefsstrateg Jan von Gerich ser ekonomiska risker i det nya politiska läget i Finland.

 • ECB ändrar varken på räntor eller stödköp

  19.01.2017 Utrikes

  Den rekordlåga räntepolitiken fortsätter.

  Europeiska centralbanken har vid sitt möte i dag beslutat lämna räntorna oförändrade. ECB räknar med att bankens viktigaste räntor kommer att förbli på nuvarande eller lägre nivåer under en längre tidsperiod.

 • Nytt stimulanspaket från ECB?

  02.12.2015 Inrikes

  ECB väntas sänka räntan och pumpa ut mera pengar

  De svaga ekonomiska utsikterna och den låga inflationen sätter press på Europeiska centralbanken, ECB att besluta om nya stimulansåtgärder. Marknaden förväntar sig att penningpolitiken blir ännu mer expansiv.

 • ECB storshoppar statsobligationer

  09.03.2015 Ekonomi

  Från och med i dag börjar Europeiska centralbanken köpa upp statslånepapper för 60 miljarder euro i månaden. Det här ska sätta fart på den europeiska ekonomin, säger analytikern Roger Wessman.

 • Negativ ränta – en ny trend?

  21.02.2015 Utrikes

  I många länder har centralbanken infört negativ ränta för bankerna. Men kan det leda till att också vanliga kunder måste betala för att deponera pengar i banken? I princip kan det hända men bankerna kommer att undvika det för att inte tappa kunder.

 • ECB pumpar in pengar i ekonomin

  21.01.2015 Ekonomi

  Europeiska centralbankens styrande råd samlas i dag för att besluta om nya penningpolitiska åtgärder. ECB väntas ta till det grova artilleriet för att få fart på ekonomin. ECB har hittills väntat med att köpa statsobligationer, men nu väntas man besluta om programmet.

 • ECB tar till grovt artilleri

  21.01.2015 Inrikes

  Alla konventionella metoder att få rätsida på den europeiska ekonomin är förbrukade. Europeiska centralbanken väntas nu ta till krafttag genom stödköp av statsobligationer. En viktig åtgärd, bedömer Anssi Rantala, chefsekonom på Aktia.

 • Rusning efter grekiska skuldebrev

  10.04.2014 Ekonomi

  Grekland lyckades över förväntan med att sälja femåriga statsobligationer på torsdagen. Det här var första gången på nästan fem år som Grekland försökte låna pengar på den internationella marknaden.

 • Hon kan bli ny chef för Fed

  26.09.2013 Utrikes

  Inom några veckor väntas USA:s president Barack Obama utse en efterträdare till den nuvarande centralbankschefen Ben Bernanke. Än sen då? Spelar det någon roll vem som efterträder Bernanke? Ja, för att centralbankens roll är så viktig för världsekonomin.

 • Wessman: Väntade åtgärder

  27.11.2012 Inrikes

  Åtgärderna för att hjälpa Grekland var väntade och nödvändiga för att räddningsprojektet ska kunna fortsätta, anser Roger Wessman, forskningsdirektör på Nordea. Hur långt det räcker beror helt på hur Greklands ekonomi nu utvecklas.