Hoppa till huvudinnehåll

kransar

 • Sirlig krans av tallris

  30.11.2017 Hobby och hantverk

  Kransen är själva symbolen för decemberlängtan efter solen.

  Kransen är själva symbolen för decemberlängtan efter solen.

 • Att binda kransar är en tillsammansgrej

  24.11.2017 Hobby och hantverk

  En stomme av vide och lite ris är det som behövs.

  Bjud in några vänner och bind kransar tillsammans!

 • Kransen - utan början och utan slut

  28.10.2016 Strömsö

  När orden tar slut kan vi förmedla känslor med blommor.

  “Säg det med blommor” – en gammal slogan som också passar bra i samband med sorg. När orden tar slut kan vi förmedla våra känslor och budskap med blommor.

 • Kransar lades på hjältegravarna i Vasa

  06.12.2015 Österbotten

  I Jakobstad uppvaktades det också vid de stupades gravar.

  Traditionesenligt lades kransar och ljus vid hjältegravarna i Vasa på självständighetsdagen. I Jakobstad hölls en uppvaktning vid de stupades gravar.

 • Gör midsommarn extra festlig med en midsommarstång

  12.06.2015 Trädgård

  Midsommarfirandet har gamla hedniska rötter.

  Att resa midsommarstång eller majstång är en tradition som vi idag kopplar samman med midsommarfirandet, speciellt på Åland och i Sverige.

 • Krans på styroxbotten

  19.12.2013 Trädgård

  Styrox är lätt att använda för olika tekniker och material.

  Kransar i olika material hör till våra jultraditioner. De mest traditionella är kransar av lingonris, granris eller enris, men den här gången valde jag en färdig botten i styrox, lämplig för olika tekniker och framför allt lättanvänd när man jobbar med barn.

 • Dörrkrans med rosetter i säckväv

  15.11.2013 Strömsö

  En krans på dörren till jul vill de flesta ha, och den här som Lee gjort är enkel att göra själv. Många rosetter i säckväv knutna bredvid varandra och lite vridna och hoptryckta så får man en maffig krans.

 • Svenskar stred mot ryssar vid Landsbro

  22.08.2013 Västnyland

  Idag firar man 300-årsminnet av slaget vid Landsbro i Karis. Uppvaktningen sker klockan 17 vid monumentet som restes 1934. Staden har inför jubileet rustat upp platsen kring minnesmärket. Se bilder!

 • Adventskrans 2012

  11.12.2012 Strömsö

  Adventskransen har sitt ursprung i Tyskland – som så många andra av våra jultraditioner t.ex julgranen! I medlet av 1800-talet började man använda en krans gjord av granris med fyra ljus – ett för varje söndag i advent. Adventskransen har ännu längre anor, men vet att redan på 1500-talet använde man vagnshjul upphängda i taket med fyra ljus.

 • Grindkrans

  07.10.2012 Trädgård

  En härlig blomstrande och färgsprakande krans på grinden talar sitt tydliga ordlösa språk = hjärtligt välkommen till oss! Kransen har en mycket stark symbolik, den förenar och förmedlar tidlösa band som knutits, den har inget början och heller inget slut – tidlös, i vissa kulturer symboliserar kransen solen och solen gång på himlavalvet. kransen har följt mänskligheten i årtusenden och blivit symbol för sol, glädje, sorg, ära och berömmelse osv! Kransen har en stark symmetrisk karaktär och därför valde jag att göra en tudelad krans till porten – den är ju också symmetrisk och hela villans arkitektur har en stark symmetrisk prägel.

 • Julkrans

  15.12.2010 Trädgård

  Kransar som juldekorationer är gamla bekanta, vi är vana att se kransar i olika utförande, oftast hängande på dörrar. Det som vi sällan kanske kommer att tänka på att kransen är tätt knuten till advent och väntan på julen! En riktigt stor och maffig krans är alltid imponerande och den kan med fördel även hängas upp på väggen.

 • Krans med ostronskal

  02.05.2010 Hobby och hantverk

  Dekorera dörren med en egen krans

  När Paul bjöd Lee på ostron blev det en skräckfylld upplevelse som kändes mest som att få en rejäl kallsup av salt vatten med en något tillplattad snigel i. Skalen som vid första anblick var ganska frånstötande också de, visade sig ha en riktigt vacker sida också och Lee bestämde sig genast för att det var ett lämpligt nytt pysselmaterial som inte fick gå till spillo.

 • Kransar av järntråd

  08.11.2009 Hobby och hantverk

  Järntråd går att använda till mycket! Att göra kransbotten av järntråd är både praktiskt och snyggt. Kransarna håller väldigt länge (även utomhus) och dekorationerna kan bytas ut många, många gånger och varieras enligt årstid eller säsong.

 • Romantisk krans med tygdekoration

  14.09.2008 Hobby och hantverk

  Återanvänd det du har hemma och gör en dörrkrans

  Det här är en krans man lätt gör om, allt material kan återanvändas och dekorationerna kan bra bestå av gamla rester av andra projekt. Här har Lee inspirerats av den franska lantliga stilen och gjort en romantisk krans med knappar och spets som kan hänga på dörren eller varför inte sovrumsväggen.

 • Juliga dörrkransar

  16.12.2007 Trädgård

  Dörrkransar, bordskransar, huvudkransar, minneskransar – kransar är intressanta! Vi kan väl konstatera att kransen är ett av våra äldsta binderiarbeten. Vid utgrävningar av faraonernas gravar i Egypten har man funnit rester av kransar och kransen förekommer även på målningar i pyramiderna.

 • Midsommarstångens historia

  21.06.2007 Arkivet

  Karl Sahlgren pratar sig genom midsommarstångens historia.

  Redaktör Karl Sahlgren pratar sig genom midsommarstångens historia, medan han spelar folkliga låtar på munspel och ritar bilder.

 • Stor höstkrans med trädgårdsredskap

  24.09.2006 Trädgård

  Återanvänd rostiga redskap i en krans.

  När hösten är i antågande är det dags att ordna upp litet i trädgården inför vintern. Man går omkring och andas in den friska luften och överväldigas av alla de vackra färgerna i naturen.

 • Adventskrans

  12.12.2004 Trädgård

  Bind en adventskrans av lite mossa, ris och papper, tänd ett ljus för var söndag i advent och njut av en gammal tradition och en mängd av symbolik, det om något borde väl ge julstämning. Det här behöver du: Svart binderitråd (järntråd) 18/40 Svart spoltråd (järntråd) Ljushållare, 4 st.

 • Dörrkrans

  14.12.2003 Hobby och hantverk

  Den här vackra kransen är lika dekorativ på dörren som på bordet eller i fönstret. Ursprungligen härstammar traditionen med dörrkransar från 1920-30-talets Tyskland.