Hoppa till huvudinnehåll

näringsgrenar

 • Inhemsk turism på uppsving på mindre kända platser

  30.06.2020 Österbotten

  “Turismföretagen har fått tänka om med utbud och priser.”

  Eftersom utländskt resande decimerats till följd av virusvarningar, måste också inhemska turismföretag lägga om strategin. Finländska privatresenärer är sällan beredda att betala lika höga priser som asiatiska turister eller storbolag med kundbesök. I Österbotten väntar sig branschen ändå att naturupplevelser är något tillräckligt exotiskt för att locka också inhemska besökare.

 • Nordiska skärgårdssamarbetet lever och mår bra - ”Vi har gemensamma utmaningar men också möjligheter”

  24.05.2020 Åboland

  Nagubon Annastina Sarlin basar för skärgårdssamarbetet.

  Det finns cirka 50 000 invånare i skärgårdsområdet som sträcker sig från Östgötaland i Sverige via Åland till Kymmenedalen. För att skärgården i hela området ska hållas livskraftig krävs gränsöverskridande samarbete, konstaterar Annastina Sarlin från Nagu.

 • Belastningen på havet utreds inte – fiskodling i Jakobstad slipper miljökonsekvensbedömning

  19.09.2018 Österbotten

  Odling väntas öka kväveutsläppen lika mycket som 3000 svin.

  Den planerade fiskodlingen utanför Jakobstad behöver inte någon miljökonsekvensbedömning, skriver Österbottens Tidning.

 • Pälsauktion inleddes i Vanda: "Vi tror på uppgång"

  16.09.2017 Österbotten

  Över två miljoner skinn till salu under fem dagar.

  På lördagen inleddes den internationella skinnauktionen i Vanda. Under fem auktionsdagar bjuds det ut sammanlagt 2,4 miljoner skinn. Vid Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening vågar man tro på en prisuppgång.

 • Var finns framtidens jobb?

  23.08.2015 Inrikes

  Maskiner tar jobben - vad blir kvar för människan?

  Finland har gått igenom snabba strukturförändringar under efterkrigstiden - från jordbrukssamhälle till industrination till en allt mer servicebaserad ekonomi. Men var finns de nya jobben då också tjänster automatiseras?

 • "Laxen värdefullare i forsen än i havet"

  22.05.2013 Inrikes

  Kolumnisten Jukka Relander, som gärna kallar sig lax- och öringsaktivist, kastar mera ved i den brinnande debatten om fisket, särskilt laxfisket i Finland. Yrkesfiskarna kunde grunda företag kring laxfisket i åar, forsar och bäckar för att trygga sin inkomst, föreslår han. Hur reagerar du? Kommentera gärna!

 • Medborgarinitiativ oroar inte farmare

  06.03.2013 Österbotten

  Farmare i Österbotten tror inte att riksdagen avskaffar en laglig näring som drar in hundratals miljoner i exportinkomster. Att motståndarna väljer den demokratiska vägen är bättre än att de härjar nattetid på farmerna, säger Ulf Eriksson från pälsdjursodlarföreningen.

 • Hangö utan arbets- och näringsbyrå till jul

  29.10.2012 Västnyland

  Arbets- och näringsbyrån i Hangö stänger sina dörrar den 21 december i år. Närmaste byrå finns då i Karis.

 • Gårdsråd ska stöda jordbrukare

  23.10.2012 Österbotten

  Jordbrukare behöver en plats att träffas på, prata, och byta idéer. Därför har Optima Samkommun startat projketet "Gårdsråd". Det har varit i gång ett år med grupper från Oravais till Karleby.

 • Svårt få tillstånd för skylt vid motorvägen

  27.08.2012 Östnyland

  Det är i praktiken omöjligt för en enskild företagare att få lov att sätta upp en skylt vid motorvägen utanör tätort. Det har bland annat Jakob Frankenhaeuser på Kullo gård i Borgå fått erfara.

 • Protest mot NTM-nedskärningar

  04.06.2012 Inrikes

  Facket kritiserar planerna på att minska antalet närings,- trafik- och miljöcentraler. Arbets- och näringsministeriet har planer på att lägga ner flera av de minsta NTM-centralerna, som främst sysslar med miljöskyddsärenden.

 • Djurskyddsorganisationer vill stoppa pälsnäringen

  14.05.2012 Österbotten

  Ett Finland fritt från pälsfarmer - det är målet för ett antal djurskyddsorganisationer i landet. På måndagen startade en kampanj med målet att få 50 000 namnunderskrifter för kampanjen.