Hoppa till huvudinnehåll

utvandring

 • Brittiska James bytte London mot Vilnius i Litauen - de flesta frågar "varför"?

  08.09.2019 Utrikes

  Emigrationen från Litauen börjar äntligen avstanna.

  Litauen har länge legat i topp i EU då det gäller utvandring. Men nu börjar trenden vända. Allt fler litauer återvänder, men också utlänningar vill komma till Litauen och bosätta sig där.

 • "Jag hade en ganska trist bild av Finland" - Jennifer trotsade både sina fördomar och statistiken när hon flyttade hit

  01.03.2019 Inrikes

  Finländare står för det mesta av både in- och utflyttningen.

  Få nordbor flyttar till Finland men varje år flyttar tusentals unga finländare till övriga Norden, främst Sverige. Finland upplevs som trist och stränga språkkrav gör det svårt att hitta jobb.

 • En överraskande upptäckt – den australiensiska författaren Robert Drewe visade sig vara 1 % finländare

  17.06.2018 Kultur och nöje

  Jag kan alltid skylla på min "inner Finn"!

  Den australiensiske författaren Robert Drewe fick ett DNA-test i julklapp av sin hustru. Vid sidan av brittiska, irländska och franska rötter, visade testet att han även hade en gnutta finskt blod i sina ådror.

 • Tusentals judar vallfärdar till det muslimska Tunisien

  05.05.2018 Utrikes

  Arabvärldens sista större judesamhälle finns på ön Djerba.

  Judar från många länder har den här veckan åkt på pilgrimsfärd till ön Djerba vid det muslimska Tunisiens kust vid Medelhavet. Där finns arabvärldens sista livskraftiga judesamhälle. Pilgrimsfärden har utvecklats till en manifestation för fredlig samexistens mellan judar och muslimer.

 • Minnen av ett land - finländska traditioner lever vidare i Amerika

  27.12.2017 Vetamix

  Minnen av Finland lever kvar hos emigranternas ättlingar.

  Överbefolkning, arbetslöshet och hungersnöd har genom tiderna drivit finländare att flytta utomlands. Först var det Amerika som drog. För många emigranter blev drömmen om livet i Amerika inte riktigt så rosig som de hade tänkt sig. Men vad minns ättlingarna i dag om Finland? Hurudana minnen är bevarade?

 • På besök hos ”findianer”

  20.06.2017 Kultur och nöje

  Finnättlingar i indianreservat kämpar mot fördomar.

  Idag arbetar "findianer", ättlingar till finska immigranter och ursprungsbefolkningen, för att komma bort från gamla stereotyper och fördomar.

 • Ett bra liv i ett nytt land

  13.06.2017 Nyhetsskolan

  Hur känns det att flytta från sitt hemland?

  Hur känns det att flytta från sitt hemland? Det fråga nyhetsskolans reportrar av fyra unga som kommit till Finland från tre olika länder.

 • Det föds allt färre finländare - vi blir fler ändå

  25.01.2017 Inrikes

  Antalet födda var det lägsta under självständighetstiden.

  År 2016 var det första året i fredstid sedan 1900 som antalet som dog var större än antalet som föddes i Finland, meddelar Statistikcentralen. Antalet födda var det lägsta sedan Finland blev självständigt.

 • Unga utbildade greker lär sig svenska för att kunna emigrera

  30.10.2016 Utrikes

  Jantelagen gör att omställningarna i Grekland går långsamt.

  Grekland håller på att mista en stor del av sin unga utbildade befolkning. På grund av krisen finns det inte jobb och de unga tänker inte vänta på att krisen går över. Då kan det vara för sent för dem med karriär och familj.

 • Ollas Viktor är Huldéns visa om emigranten

  13.10.2016 Arkivet

  Låten har text av Lars Huldén och melodi av Kaj Chydenius.

  "Ja han sjungde Ollas Viktor, och det lät särdeles vackert." Lars Huldéns sång om Ollas Viktor som skall emigrera från Finland till det stora landet fick melodi av Kaj Chydenius. Och blev en älskad och kort berättelse om emigrationen som berörde många finländare, i synnerhet i Österbotten.

 • Hamburgaren - amerikansk eller romersk?

  09.09.2016 Strömsö

  "Romarna åt hackat kött i bukhinna".

  Vad är en riktig hamburgare och varifrån kommer den? Den officiella historien lär att själva biffen ursprungligen var rå och härstammar från Djingis khan. Genom handel med ryssar kom råbiffen till Tyskland, emigrerade sedan till USA där den stektes och fick en semla runt sig. Men är Hamburg rätt stad för benämningen eller borde den rent av heta romare eller Apiciusbiff?

 • Sämre tågförbindelser fick invånarantalet att rekorddyka i Sjundeå

  24.08.2016 Västnyland

  Invånarna har minskat med över 100 personer.

  Invånarantalet i Sjundeå har minskat med över 100 personer. Det är första gången på över 20 år som inflyttningen har varit såpass negativ. Nu hoppas Sjundeå att nya invånare flyttar till kommunen då tågförbindelserna återigen förbättras.

 • Minnen av ett land

  02.07.2016 Titta och lyssna

  Vilka minnen finns av Finland ute i världen.

  Konceptet berättar om vilka spillror av Finland, vår kultur, våra traditioner och vårt språk som finns kvar bland ättlingarna till de som migrerade från Finland med start mitten av 1800-talet.

 • Miljonärer lämnar Europa – hit flyttar de helst

  01.04.2016 Utrikes

  Flest flyr Paris och Rom.

  Australien verkar vara det mest lockande alternativet för världens dollarmiljonärer som emigrerar, enligt en rapport från undersökningsföretaget New World Wealth. I Europa flyr de rika framför allt Paris och Rom.

 • Finländarnas emigration till USA och senare till grannlandet Sverige

  14.03.2016 Vetamix

  Finländarna har en lång tradition av utvandring.

  Överbefolkning, arbetslöshet och hungersnöd har genom tiderna drivit finländare att flytta utomlands. Först var det Amerika som drog. Närmare nutid var det industrin i Sverige som lockade finländarna över vattnet.

 • Ny bok om Amerikaemigrationen från Kimitoön

  15.12.2015 Åboland

  Cirka 600 emigrerade från Kimitoön till Nordamerika.

  I den nyutkomna boken Amerikafeber berättar Göran Eriksson om emigrationen från Kimitoön till Nordamerika under åren 1895-1915.

 • EU och Afrika enades om krisplan för migrationen

  12.11.2015 Utrikes

  Finland deltar med 5 miljoner i verksamhetsplanen.

  Mötet mellan EU-länder och länder i Afrika har kommit överens om en verksamhetsplan för att råda bot på orsaker till den snabbt ökande flykten från Afrika. En fond på 2 miljarder euro har grundats för ändamålet.

 • Unga lämnar Finland för studier och jobb

  21.08.2015 Inrikes

  Både samhällsklimat och arbetsbrist orsakar utvandring.

  Allt fler ungdomar väljer att studera för examen utomlands. Ett tydligt uppsving syns också i emigrationsstatistiken överlag.

 • Grekland: Om emigrationens ebb och flod

  16.08.2015 Kultur och nöje

  Vem ska rädda Grekland när de unga lämnar landet?

  Under de senaste 70 åren har Grekland fyra gånger förlorat största delen av sin ungdom genom emigration. Vem ska hålla landet på fötter när befolkningen åldras, undrar Marit Lindqvist i en kolumn om Grekland.

 • Sommarquiz: emigration till Amerika

  26.07.2015 Kultur och nöje

  Fem snabba frågor om emigrationen till Amerika.

  Var togs emigranterna emot i New York? Och när emigrerade de första finländarna till Amerika? Testa din allmänbildning i dagens frågesport, och se hur många rätt du får!

Sidor