Hoppa till huvudinnehåll

social ekonomi

 • Vasa föreslår större självstyrelseområde

  26.01.2016 Österbotten

  Vasa, Karleby och Seinäjoki kunde bli ett område.

  Vasa, Karleby och Seinäjoki kunde bilda ett självstyrelseområde för social- och hälsovården. Det föreslår stadsstyrelsen i Vasa. Men mottagandet är svalt i Karleby och Seinäjoki.

 • Här testar man medborgarlön

  02.01.2016 Inrikes

  Idén om basinkomst har fascinerat människor i århundraden.

  Både i Holland och Finland planerar man pilotprojekt med basinkomst. Tanken är att få bukt med flitfällor, förenkla byråkratin och ge människor tid och utrymme att söka sig ett lämpligt jobb.

 • När politikerna glömde de minnessjuka

  07.12.2015 Samhälle

  De minnessjuka i blåsväder nu

  När beslutsfattarna tar till storsläggan och spikar fast social- och hälsovården hamnar de svagaste grupperna i kläm i samhället. Regeringens planer på att skära ner inom både institutionsvården och den öppna vården kommer att försvaga minnespatienternas möjlighet till vård och trygghet.

 • Raseborg försöker betala utkomststödet i tid

  19.03.2015 Västnyland

  Problem hela hösten, men nu ska det löpa.

  Raseborg betalar fortfarande inte ut utkomststödet i tid åt alla. Men den här veckan (vecka 12) hoppas staden börja betala stödet i tid.

 • En källare full av julpaket

  11.12.2014 Östnyland

  Också i Lovisa ska mindre bemedlade familjer få julklappar av staden. Som bäst pågår stadens kampanj där stadens socialservice samlar in gåvor av invånarna. Ett rum i Socialbyråns källare vid Östra Tullgatan fylls sakta men säkert av donerade julklappar.

 • Torsdag blir spännande dag för vården

  03.12.2014 Västnyland

  På torsdag (4.12) får vi veta hur mycket vårdpengar varje kommun ska ha efter att den stora reformen av social- och hälsovården träder i kraft år 2017. Västnyland kommer att ingå i ett stort omsorgsdistrikt tillsammans med tiotals andra kommuner.

 • Kuntalehti: Vasa vinner och Korsholm förlorar i vårdreformen

  03.10.2014 Österbotten

  I Österbotten finns stora skillnader mellan kommunerna som gör att endel kommuner blir vinnare och andra förlorare ekonomiskt i den stora social- och hälsovårdsreformen. Vasa är vinnare och Korsholm förlorare enligt tidningen Kuntalehti.

 • Hjälpen dröjer i Sibbo

  03.10.2014 Östnyland

  Sibbo kämpar med att hinna behandla ansökningar om utkomststöd i tid. Enligt lagen ska ansökningarna behandlas inom sju dagar. Tidvis har det ändå räckt närmare två veckor för Sibbo kommun.

 • Norden bra på social rättvisa

  16.09.2014 Inrikes

  Nivån av social rättvisa i Finland är nästhögst inom EU, efter Sverige. Däremot klarar flera sydeuropeiska länder sig sämre. Det framkommer i ett nytt EU-index för social rättvisa som omfattar alla 28 medlemsländer.

 • Borgå förberedd på fler långtidsarbetslösa

  17.06.2014 Östnyland

  Det blir fler långtidsarbetslösa att ta hand om efter årsskiftet. Borgå har förberett sig med tilläggsbudget.

 • Nu ska användningen av hotellbostäder minska

  10.02.2014 Huvudstadsregionen

  Helsingfors stad ska nu ändra principerna för nödinkvartering. Användningen av privata företag ska kraftigt skäras ner och ersättas med stadens egna hyresbostäder.

 • Socialsektorns samarbete med polisen fortsätter

  23.12.2013 Huvudstadsregionen

  Samarbetet mellan barnskyddet och polisen i Kyrkslätt fortsätter också efter årsskiftet. Det här står klart efter att nedskärningarna inom det sociala arbetet blir mindre än planerat.

 • "Helsingfors sporrar till svartarbete"

  22.08.2013 Huvudstadsregionen

  Tusentals familjer i Helsingfors kommer att påverkas av att Mannerheims barnskyddsförbund (MLL) lägger ner sin barnvaktsservice för resten av året. Behovet av barnvakter är stort och MLL förmedlar dagligen barnvakter till familjer. Nu måste familjerna börja använda sig av svart arbetskraft istället, tror Marika af Enehjelm som regelbundet anlitat MLL:s barnvakter.

 • Nu behandlas ansökningar om utkomststöd i tid i Vanda

  14.08.2013 Huvudstadsregionen

  En ansökan om utkomststöd behandlas nu i genomsnitt på två dagar i Vanda. Tidigare har staden haft problem med att hålla sig inom lagens gräns på sju dagar.

 • Låginkomsttagare kan få lån av Vasa stad

  30.01.2013 Österbotten

  Från och med slutet av året ska Vasabor som inte får lån av en bank kunna få lån av staden. Vasa är en av 28 kommuner i Finland som inför tjänsten med social kreditgivning.

 • Borgå stad fick många donationer

  31.12.2012 Östnyland

  De donationer som företag, föreningar och privatpersoner överräckte till Borgå stads social- och hälsotjänster inför jul har varit till stor hjälp, uppger social- och hälsovårdsdirektör Pia Nurme.

 • Vanda bryter mot lagen

  07.12.2012 Huvudstadsregionen

  Behandlingstiderna för utkomststödet i Vanda bryter mot lagen. Det kan ta 3-6 veckor att få besked, trots att behandlingstiden enligt lagen borde vara maximalt 7 dagar.

 • Följderna av massarbetslöshet?

  08.09.2006 Arkivet

  980 spekulerade man om vad bristen på jobb skulle leda till.

  1980 spekulerade man på vad bristen på jobb skulle komma att betyda i framtiden. Vissa analyser kom att besannas under 1990-talets ekonomiska recession.