Hoppa till huvudinnehåll

dramaturgi

 • Koppla av och dröm dig bort - därför fascineras vi av slow-tv

  11.05.2019 Kultur och nöje

  Slow-tv är en motpol till sociala medier och snabba klipp.

  Slow-tv är långa dokumentärer som visar ett händelseförlopp med den fullständiga längden. Händelsen kan pågå allt från några timmar till flera veckor. Men varför är det så spännande att följa med en tågresa, en brasa, eller älgar som vandrar i skogen? Tomas Lindh är projektledare och digitalproducent på SVT i Umeå. Han berättar varför slow-tv fascinerar oss.

 • Kommentar: Missar dagens barn Den Stora Bioupplevelsen?

  16.01.2019 Kultur och nöje

  Har film blivit en krävande och gammalmodig tidstjuv?

  Bilder, bilder, bilder. Det regnar visuella intryck över oss från morgon till kväll. Frågan är vilken funktion biobesöket fyller i en värld av youtubeklipp, instastories och tv-serier?

 • Tove Appelgren rivstartar som Åbo Svenska Teaters nya dramaturg

  24.01.2018 Kultur och nöje

  Hennes Honey får sin premiär i mars.

  Tomas Jansson träffar kvinnan bakom pjäsen om den 35-åriga Honey, pratar om dramaturgens jobb och vilket avtryck hon vill lämna i teaterns verksamhet.

 • Janina Jansson ser fram emot att öppna nya dörrar i världen

  09.09.2017 Kultur och nöje

  Otaliga teatermanus har gått genom hennes händer.

  Efter trettio år som dramaturg vid Radioteatern går Janina Jansson i pension. Hon ser ljust på Radioteaterns framtid, men är oroad för samhällsutvecklingen i Finland. Ylva Larsdotter träffar henne för ett samtal om hennes långa yrkesliv.

 • Tove Appelgren blir dramaturg på Åbo Svenska Teater

  24.01.2017 Kultur och nöje

  "Jag är jätteglad, nyfiken och ivrig".

  Regissören, författaren och dramatikern Tove Appelgren efterträder Pekka Sonck som dramaturg på Åbo Svenska Teater. "Jag är jätteglad, nyfiken och ivrig", berättar hon för svenska yle.

 • Datorspel är stor berättarkonst

  11.10.2016 Kultur och nöje

  1990-talets äventyrsspel tål att jämföras med Hamlet.

  1990-talets äventyrsspel tål att jämföras med Hamlet. För Viktor Granö var spelen uppväxtens mest storartade kulturupplevelser. Detta omdöme får oväntat stöd i Aristoteles läror.

 • Marina Meinander blir konstnärlig chef för Lilla Teatern

  31.03.2016 Kultur och nöje

  Meinander är entusiastisk inför sitt nya uppdrag.

  Marina Meinander blir ny konstnärlig ledare för Lilla Teatern. Meinander är dramaturg, manusförfattare och regissör. Hon tillträder den 1 januari 2017 och har ett kontrakt på 3,5 år.

 • Han kallas för Y-generationens teatertolk

  08.12.2015 Kultur och nöje

  Nästa vår debuterar Akse Pettersson på Svenska Teatern

  Fjolårets mest omtalade teatersuccé Kaspar Hauser gjorde Akse Pettersson känd för en storpublik. I Dramapodden samtalar Tomas Jansson med regissören som i vår debuterar på Svenska Teatern med produktionen Titanic.

 • Östra Nylands teater satsar på pjäs om Fredrika

  06.05.2015 Östnyland

  Sofia Aminoff skriver en ny pjäs om Fredrika Runeberg.

  Sofia Aminoff skriver en ny pjäs för Östra Nylands Teater. Pjäsen blir till inom projektet REKO och handlar om Fredrika Runeberg.

 • Niinistö tittar också på Borgen

  09.04.2013 Yle Fem

  President Sauli Niinistö har också upptäckt tv-serien Borgen. Förra veckan var presidenten på statsbesök i Danmark tillsammans med sin fru Jenni Haukio. På en bankett på torsdag kväll tog Niinistö upp dansk tv och film i sitt tal, och nämnde speciellt Borgen.

 • Sju personer föräras Finlandspris

  10.12.2012 Inrikes

  Totalt sju personer belönas med Finlandspriset för kulturellt arbete. Bland dem finns serietecknaren Matti Hagelberg, vildörtsmästaren Sami Tallberg och rockgruppen 22-Pistepirkko.