De små musslorna kom till i laboratorium i Konnevesi.
Forskare vid universitetet i Jyväskylä har lyckats få flodpärlmusslor från Esse å och Lappfjärds å att föröka sig. De små musslorna ska så småningom planteras ut i Esse å.
För ett par veckor sedan hittade man de första larverna.
För två år sedan såg framtiden för den utrotningshotade flodpärlmusslan dyster ut. Efter en bassängvistelse har musslorna lagt på hullet och börjat ägna sig åt amorösa sysslor igen. För ett par veckor sedan hittade man de första larverna i bassängen.
Det var ingen attack mot kanotisten, säger expert.
Kyle Mulinder var ute och paddlade med flera andra kanotister utanför den nyzeeländska kuststaden Kaikoura då han träffades av en bläckfisk.
Ett recept där det är bra att få hjälp av goda vänner.
Ett recept som alla matentusiaster i Östnyland borde prova på. Att göra en läcker måltid av ett gäng Borgåsnäckor är inte så svårt.
Många djurarter kan till och med dö ut, varnar forskarna.
Forskare har konstaterat att tiaminbristen bland vilda djur är mer utbredd än man tidigare trott. Bristen på vitaminen B1 har utretts bland lax, ejder, blåmussla och ål. Forskningsresultatet visar att tiaminbristen är så allvarlig att många djurarter kommer att dö ut.
Försämrad vattenkvalitet ligger bakom.
Vattenkvalitén i Esse å har försämrats och nu återstår bara 500 flodpärlmusslor. De sista räddningsförsöken pågår, men det ser inte ljust ut för den utrotningshotade flodpärlmusslan.
Ett nytt fenomen är attgrupper av örnar äter upp ejderugnar.
Den ikoniska havsörnen är ett stort hot mot ejdern. Örnarna har blivit många och de har speciellt i år tagit kål på ovanligt många ejdrar. Ett nytt fenomen är att grupper av havsörnar tillsammans äter upp ejderungarna. Det har Tvärminneforskaren Markus Öst märkt.
Bottendjuren i Östersjön är naturens eget sätt att syresätta havsbottnen genom att luckra upp bottnen. Samtidigt binder bottnen näringsämnen och vattnet blir renare.