Hoppa till huvudinnehåll

vindruva

 • Vinfälten dammar och rankorna slokar i franska Bourgogne efter sommarens torka - vinodlarna tvingas skörda ovanligt tidigt

  12.09.2018 Utrikes

  Sluttningar mot norr ökar i popularitet.

  Sommarens höga temperaturer ledde till att många vinfält i Frankrike torkade ut. Vinproducenter i Bourgognedistriktet är mycket oroliga.

 • Den franska vinskörden ser ut att bli bra efter ett dåligt år 2017 - hettan kom i rättan tid

  07.08.2018 Utrikes

  Det regnade mycket på våren.

  Den franska vinskörden ser ut att bli bra i år, säger den franska jordbruksministern Stephane Travert. I fjol var vinskörden däremot dålig i Frankrike, Spanien och Tyskland.

 • Ifjol var det sämsta vinåret på över 50 år – torkan i Sydafrika höjer vinpriserna också i Finland

  21.01.2018 Utrikes

  Kan klassisk musik rädda vinrankorna i vattenbristen?

  Flera av de stora vinproducenterna har haft problem bland annat på grund av naturfenomen. Delar av Sydafrika lider av den värsta torkan på ett århundrade vilket drabbar vinindustrin hårt. Vi har besökt en vingård som eventuellt kan ha hittat ett innovativt sätt att bekämpa vattenbristen – klassisk musik.

 • Den franska vinskörden i fara - kan bli historiskt dålig

  22.07.2017 Utrikes

  25 procent av vinodlarna försäkrade mot dåligt väder.

  Det franska jordbruksministeriet beskriver årets skörd som "historiskt dålig". Den förväntas till och med bli sämre än katastrofåret 1991 då vinskörden drabbades av frost.

 • Exotiskt vin vinner terräng

  24.04.2016 Ekonomi

  Prisbelönta finska bärviner väntas bli exportframgång.

  Finländska bär är en dåligt utnyttjad resurs, anser Paola och David Cohen, som flyttade från Kalifornien till Finland för att utveckla exklusiva viner. Med två färska internationella medaljer i baggaget, tror paret att exporten kan börja dra. Men det behövs också mera statlig förståelse för annorlunda innovationer, säger de.

 • Biedermeier är här igen

  01.04.2016 Mat och fritid

  En nygammal inredningstrend på kommande.

  Vi inspirerades av biedermeierbukettens konform och stränga mönster och det blev lika fint med godis som med blommor.

 • Kemikalier i vin oroar inte finländarna

  26.11.2013 Inrikes

  Det svenska programmet Kalla Fakta avslöjade nyligen att viner innehåller höga halter av kemikalier och bekämpningsmedel, och att så mycket som vart tredje ämne kan orsaka allergier och överkänslighet bland konsumenterna. I Sverige har nyheten väckt debatt, men i Finland tar vi nyheten med ro.

 • Dionysos - vinets gud

  08.01.2013 Strömsö

  "Dionysos lärde sig framställa vin redan som ung."

  Dionysos är vinets gud och dramats beskyddare. På bilden omges han ofta av backanter, silener och satyrer. Dionysos klassiska attribut i konsten är vinrankan, en typ av tallbeprydd stav, thyrsos och ett dryckeskärl.

 • Vinet som behöver köld

  11.12.2012 Utrikes

  Vid vingårdarna runtom i Europa är vintern ofta en lite lugnare tid. I Tyskland är ändå en del vingårdar fullt sysselsatta, då vinterns första riktiga köldknäpp sätter in. Vi har följt med när man skördar druvorna, som skall bli en vinraritet.

 • Hur kombinera rätt vin med rätt mat?

  07.11.2002 Mat och dryck

  En enkel guide för ditt val av vin

  Då du ska välja vin till mat är det bra att känna till en del saker om viner och hur man kan kombinera olika smaker och viner. För det första utgör syrligheten vinets ryggrad, tanninerna (garvsyra) är också syror.

 • 10 vanligaste druvorna och deras egenskaper

  24.10.2002 Mat och dryck

  Bekanta dig med druvorna och bra matkombinationer.

  Det finns många faktorer som inverkar på hur ett vin smakar. Druvans växtplats, framställning och jordmån spelar alla in på hur ett vin smakar.