Hoppa till huvudinnehåll

analfabetism

 • Zabidullah Nikzad: Afghanistan är inte ett tryggt land

  27.02.2016 Debatt

  Afghanska asylsökande oroar sig i Strömfors.

  Beskedet om att Utrikesministeriet bedömer Afghanistan som ett tryggt land oroar afghanska asylsökande i Strömfors.

 • Vad är din läskunnighet värd?

  08.09.2015 Utrikes

  Analfabetismen blir dyr för världsekonomin.

  På tisdagen firas den internationella dagen för läskunnighet. I världen finns nära 800 miljoner vuxna som inte kan läsa och skriva - alltså lika många människor som bor i hela Europa.

 • Tack mamma, eller varför ingen ska behöva betala terminsavgifter i Finland

  29.05.2015 Utrikes

  För att få Afrika att bli mer framgångsrikt behövs utbildade människor som motiverar och uppmuntrar sina närmaste, sina barn och hela sitt folk att gå i skola. Inte bara de rikaste eller de några lyckliga begåvade som får chans till stipendium, utan också de ”normala”. Det har Finland hittills kunnat bidra med.

 • Unesco: 250 miljoner skolbarn analfabeter

  30.01.2014 Utrikes

  Det finns åtminstone 250 miljoner skolbarn som varken kan läsa eller skriva. I sin färska utbildningsrapport beskriver Unesco situationen som en global inlärningskris, som måste åtgärdas omedelbart.

 • FN fortsätter motarbeta analfabetism

  12.12.2012 Utrikes

  Det finns närmare 770 miljoner analfabeter i världen idag varav de flesta är kvinnor. FN-organet Unesco förlängde i dag ett samarbete där man satsar på att lära kvinnor och flickor i Senegal att läsa och skriva.

 • Byaskvaller och Herrens ord

  08.09.2006 Arkivet

  Kyrkan har spelat en stor roll i skärgårdens byar.

  Kyrkan har spelat en stor roll i skärgårdens byar genom tiderna. I början av 1900-talet var kyrkan det enda stället där det gick att lära sig läsa. Samtidigt gav gudstjänsterna också tillfälle att skvallra och träffa bekanta från andra byar.