Hoppa till huvudinnehåll

ortopedi

 • Högar av anteckningsblock, passionen för tecknandet och uppståndelsen kring David Beckham - idrottskirurgen Sakari Orava blickar tillbaka på sin karriär och leker med tanken om pensionering

  25.11.2018 Åboland

  Orava har utfört minst 25 000 operationer och jobbar än.

  Sakari Orava torde vara landets mest kända idrottskirurg. Under drygt 50 år har han utfört minst 25 000 operationer. Flera stora fotbollsstjärnor har legat på hans operationsbord.

 • Olyckor på studsmattor sker dagligen - hoppa en åt gången, säger barnortopeden

  04.06.2018 Huvudstadsregionen

  Ett skyddsnät minskar också riskerna.

  Barnkliniken i Helsingfors vårdar dagligen barn som råkat ut för olyckor på studsmattor. Barnortopeden Yrjänä Nietosvaara rekommenderar ett skyddsnät runt studsmattan och att man hoppar en i taget för att minska på risken för olyckor.

 • Samarbete kan rädda ortopedin vid MÖCS

  22.01.2018 Österbotten

  "Vi tror klart och tydligt på vår framtid."

  Framtiden för ortopedin vid Mellersta Österbottens centralsjukhus är oviss. Därför för man diskussioner med Uleåborgs universitetssjukhus om ett möjligt samarbete.

 • Vasa centralsjukhus uppnådde målet – ortopedin torde få fortsätta

  29.12.2017 Österbotten

  Uppnådde på fredagen målet på 600 operationer.

  På fredagen utförde man årets 600:e knä- och höftledsoperation på Vasa centralsjukhus. Det är en viktig siffra med tanke på centraliseringen av sådana operationer.

 • Centraliseringen av specialsjukvården klar - inga överraskningar för Vasa centralsjukhus

  24.08.2017 Österbotten

  Vi klarar oss, säger Göran Honga.

  Regeringen har idag, torsdag, gett grönt ljus för centraliseringen av specialsjukvården. Förordningen verkar inte föra med sig några större överraskningar för Vasa centralsjukhus del.

 • Förslag: Fler operationer men på färre områden vid Raseborgs sjukhus

  18.08.2017 Västnyland

  Enligt HNS rapport avslutas många canceroperationer.

  Enligt HNS rapport borde bland annat bröst- och tarmcanceroperationerna avslutas vid Raseborgs sjukhus. Samtidigt ökar bland annat vrist- och fotoperationer.

 • Unikt operationsbord för barn donerades till ÅUCS

  05.02.2017 Åboland

  Barnen kan komma hem redan en vecka efter ryggoperationen.

  Barn- och ungdomskliniken vid ÅUCS har fått en stor donation för ett ortopediskt operationsbord för barn. Det är det för första operationsbordet i sitt slag i Finland.

 • Överläkare: Inga stora förändringar vid Vasa centralsjukhus

  01.02.2017 Österbotten

  Mikael Victorzon kallar det hela "en försvarsseger".

  Överläkare Mikael Victorzon hoppas att personalen på Vasa centralsjukhus andas lättare efter dagens besked: Cancerkirurgin och hjärtvården föreslås fortsätta på centralsjukhuset. Victorzon tror också att ortopedin får fortsätta.

 • Utredare: Färre sjukhus borde operera cancersjuka

  01.02.2017 Inrikes

  Vasa centralsjukhus kan fortsätta utföra bypass-operationer.

  I framtiden ska färre än 20 sjukhus utföra canceroperationer, i stället för 30 till 40 sjukhus som i dag. Det anser utredare som har tagit ställning till arbetsfördelningen mellan sjukhusen. När det gäller hjärtkirurgi kan Vasa centralsjukhus fortsätta utföra bypass-operationer.

 • Minister Rehula får utredningarna om kirurgin

  01.02.2017 Österbotten

  Cancerkirurgin rekommenderas fortsätta i Vasa.

  Under onsdag morgon överlämnas rapporterna om kirurgins centralisering till familje- och omsorgsminister Juha Rehula (C). Rapporten om cancerkirurgin har gjorts av överläkare Mikael Victorzon på Vasa centralsjukhus.

 • Honga tror inte på dragkamp om patienter mellan centralsjukhusen

  11.01.2017 Österbotten

  Patienterna styrs hellre till stora sjukhus.

  Staten vill att de ortopediska kirurgiska ingreppen i framtiden koncentreras till de 12 sjukhus som fick omfattande jour. Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt, tror att de stora operationerna av knä och höft kommer att utföras vid stora sjukhus, men att koncentrera det mesta till 12 sjukhus ser han inte mycket vett i.

 • "Vi slutar skicka remisser av och an"

  24.06.2015 Västnyland

  En enda kö ska göra ledprotesoperationerna klientvänligare.

  Ledprotesoperationerna i Nyland sköts inte alls vettigt ur patientens synvinkel. Det anser vd:n för vårdjätten HNS och föreslår en ny enhet. Nyckelordet är en gemensam operationskö för hela HNS.

 • Yltävä: Mindre ortopedi en katastrof för Västnyland

  17.06.2015 Västnyland

  Regeringsprogrammet ett hot mot VNS i Ekenäs.

  Det nya regeringsprogrammet kan vara ett hot mot ortopedin vid Västra Nylands sjukhus i Ekenäs. En minskning skulle vara katastrofal för Västnyland, säger Harry Yltävä från Vänsterförbundet.

 • Kristina Medi fick ledande läkare

  25.03.2013 Österbotten

  Det privata sjukhuset Kristina Medi i Kristinestad har fått en ledande läkare. Han heter Kaido Kotkas och är specialist i ortopedi, traumatologi och kirurgi.

 • Tyskt företag köpte Baltic Yachts

  19.03.2013 Österbotten

  Tyska Ottobock har köpt aktiemajoriteten i segelbåtstillverkaren Baltic Yachts. Företaget äger nu 80 procent av aktierna. Affären ger stadga i ekonomin och ökade kontakter för båtvarvet i Jakobstad.

 • Lång kö för halkpatienter

  12.12.2012 Huvudstadsregionen

  Snön föll och nu faller folk i backen. Benbrott i ben och armar är den vanligaste halkskadan bland dem som uppsöker Tölö akutmottagning i Helsingfors. 20-30 patienter väntar på operation.

 • Lär dig tejpa en stukad vrist

  23.07.2012 Hälsa

  Om du stiger snett i skogen och skadar ledbanden, dvs. vrickar foten, kan det vara bra att själv kunna bandagera vristen. Ett skadat ledband ger lätt efter en gång till om det inte har stöd. I videoklippet härnedan visar ortoped Jan-Magnus Björkenheim hur du skälv kan tejpa en stukad vrist.

 • Plantar fasciit och hälsporre

  25.06.2012 Hälsa

  Senplattan under hålfoten kan bli inflammerad och sjuk.

  Plantar fasciit kallas det då senplattan under hålfoten blir inflammerad och sjuk. I ett videoklipp inne i artikeln visar Jan- Magnus Björkenheim hur foten kan tejpas för att lindra symptomen och försnabba läkningen.

 • Karpaltunnelsyndrom

  28.03.2012 Hälsa

  Domnar dina fingrar under natten?

  Om fingrarna domnar under natten kan det vara ett tecken på att en nerv i handloven är i kläm. Tillståndet kallas karpaltunnelsyndrom. I vår artikel om syndromet visar vi bl.a. en video från operationen där nerven friläggs.

 • Artros i knäleden

  02.11.2010 Hälsa

  Artros är en sjukdom som drabbar framför allt ledbrosket, men även ledbanden, ledhinnan och själva benet. Artros förorsakar smärta och svullnad och leder till en sviktande funktion i leden, varför man på senare tid har introducerat begreppet ledsvikt för att beskriva sjukdomen.

Sidor