Hoppa till huvudinnehåll

allianser

 • SFP och Samlingspartiet tar makten i Sjundeå

  27.04.2017 Västnyland

  Tre partier samarbetar och tar de flesta viktiga platser.

  I Sjundeå har de nya fullmäktigepolitikerna delat in sig i två block, vilket leder till att SFP och Samlingspartiet tar de viktiga ordförandeposterna. SFP har lyckats med att maximera sitt inflytande, säger Stefan Svanfeldt som förhandlar för SFP:s del.

 • IS och Ryssland Natos största utmaningar

  28.01.2016 Utrikes

  Inga överraskningar i Natos årliga rapport.

  Militäralliansen Nato ser Ryssland och terrororganisationen IS som de största utmaningarna just nu. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg presenterade Natos årliga översikt på en pressträff i Bryssel på torsdagen.

 • Mera Natosamarbete säger försvarsministrarna

  10.11.2015 Utrikes

  Sverige betonar USA-samarbete.

  Finlands och Sveriges stärkta försvarsförmåga är bra för Nato och hela regionen säger Natochefen Jens Stoltenberg.

 • Sverige gör försvarsutredning - nämner inte Nato

  14.04.2015 Utrikes

  Uppgifterna har läckt till Sveriges radio.

  Den svenska regeringen kommer att tillsätta en utredning om internationellt försvarssamarbete. Uppgifterna har läckt från de pågående förhandlingarna om det svenska försvaret till Sveriges Radio Ekot.

 • Haglund: Ryska påtryckningar inget att underkasta sig

  12.04.2015 Inrikes

  Samarbetet i Norden har intensifierats länge, säger Haglund.

  Vi ska inte underkasta oss ryska påtryckningar, säger försvarsminister Carl Haglund. Enligt Haglund har det nordiska försvarssamarbetet intensifierats redan i flera års tid.

 • Estland vill ha fasta Natotrupper

  12.04.2015 Utrikes

  Estland vill att stationära Natostyrkor placeras i Baltikum.

  Natolandet Estland vill att stationära Natostyrkor placeras i Baltikum. President Toomas Hendrik Ilves säger att Natos nuvarande beredskap i landet inte är tillräcklig.

 • Stoltenberg: Finland bestämmer själv om Nato

  05.03.2015 Inrikes

  Förhållandet mellan Finland och försvarsalliansen Nato är utmärkt, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Han säger också att det inte är hans sak att ta ställning till ett eventuellt finländskt Nato-medlemskap.

 • Stoltenberg träffar Stubb

  05.03.2015 Inrikes

  Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är på Finlandsbesök. Under morgonen träffade han utrikesminister Erkki Tuomioja, och efter det träffar han statsminister Alexander Stubb. De håller presskonferens kl 14.

 • EVA-undersökning: Allt fler stöder ett Natomedlemskap

  03.02.2015 Inrikes

  Finland borde ha gått med i Nato för 25 år sedan, men nu ska vi inte gå med. Det sade statsminister Alexander Stubb (Saml.) under Näringslivets delegation EVA:s statsministerdiskussion på tisdagen.

 • Tuomioja: Försvarsallians mellan Finland och Sverige möjlig

  02.02.2015 Inrikes

  Utrikesminister Erkki Tuomioja ser en försvarsallians mellan Finland och Sverige som möjlig i framtiden. Tuomioja bedömer att det lönar sig för de nordiska länderna att samarbeta i övningar, anskaffningar och krishantering.

 • EU önskar allians för terrorbekämpning

  19.01.2015 Utrikes

  EU:s utrikesministrar diskuterade på sitt möte i dag hur man ska tackla terrorhotet och förhindra europeiska medborgare att åka till Syrien och Irak för att strida för IS. Bland annat vill man förstärka samarbetet med arabländerna.

 • Svensk rapport: Gör gemensam Natoutredning med Finland

  29.10.2014 Utrikes

  En svensk försvarspolitisk rapport tar ställning för att Finland och Sverige gemensamt ska utreda ett eventuellt medlemsskap i försvarsalliansen Nato. Igår konstaterade statsminister Alexander Stubb (Saml.) på det nordiska toppmötet i Stockholm, att en gemensam utredning knappast är aktuell.

 • Feldt-Ranta: Stubb och Haglund skapar förvirring

  11.10.2014 Inrikes

  Socialdemokratiska riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta vill att också nästa regering skriver in i regeringsprogrammet att Finland är alliansfritt. I en kolumn skjuter hon skarpt mot regeringens främsta Natoförespråkare, statsminister Alexander Stubb (Saml) och försvarsminister Carl Haglund (SFP).

 • Många utmaningar väntar Nato-generalsekreteraren Jens Stoltenberg

  01.10.2014 Inrikes

  I dag tillträder Norges förre statsminister Jens Stoltenberg som ny generalsekreterare för försvarsalliansen Nato. Yle Nyheters Brysselkorrespondent Dan Ekholm påpekar att världens mäktigaste organisation nu står inför minst tre viktiga utmaningar.

 • Nato inleder militärövning i Östersjöområdet

  02.11.2013 Inrikes

  Försvarsalliansen Nato inleder i dag en omfattande militärövning i Östersjöområdet. Ett tjugotal länder, inklusive Finland och Sverige, deltar i övningen, där meningen är att testa alliansens snabba insatsstyrkor.

 • Finland vill inte ha Rumänien och Bulgarien i Schengen

  06.03.2013 Inrikes

  Finland vill fortfarande inte låta Rumänien och Bulgarien komma med i Schengen-området. Det skulle göra det lättare för rumäner och bulgarer att resa i Europa.

 • Sverige: Borgerliga alliansen tar ny sats

  26.02.2013 Utrikes

  Den borgerliga regeringsalliansen i Sverige söker ny glöd inför nästa val. Regeringen sägs ha tröttnat efter sju år vid makten. Nu möts de fyra borgerliga partiledarna hemma hos Centerordföranden i Småland. Bengt Östling rapporterar!

 • Haglund förnekar förslag om försvarsallians

  17.01.2013 Inrikes

  Försvarsminister Carl Haglund nekar till att ha föreslagit en försvarsallians mellan Sverige och Finland. Haglund påpekade i Yles morgon-tv att han välkomnar debatten om samarbete på försvarsområdet, men att varken han eller någon annan har föreslagit en allians.

 • Berlusconi förvirrar i Italien

  13.12.2012 Utrikes

  Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi skapar förvirring i politiken. Berlusconi säger nu att han kan tänka sig stöda den sittande premiärministern Mario Monti i de tidigarelagda parlamentsvalet.