Hoppa till huvudinnehåll

Animalia

 • Ingen ny djurskyddslag - djurrättsorganisationer jublar

  16.03.2019 Inrikes

  Landskapsreformen boven i dramat.

  Djurskyddsorganisationer jublar, medan jord- och skogsbruksutskottet hänger läpp. Djurskyddslagen från 1996 uppdateras inte under denna regeringsperiod.

 • Häftig debatt om pälsnäringen: Är rävfarmarna en förföljd minoritet eller oetisk industri?

  10.09.2018 Inrikes

  Svenska Yle bjuder in till diskussion i Nykarleby på tisdag.

  Vår artikel om pälsnäringens framtid har lett till en häftig debatt. Försvararna framhåller att branschen är laglig och miljövänlig, medan motståndarna talar om "greenwashing" och om en bransch på utdöende. Svenska Yle ordnar en debatt om frågan i Nykarleby på tisdag.

 • Här är smärtpunkterna i den nya djurskyddslagen – lagförslaget är nu på remissrunda

  12.01.2018 Inrikes

  Vad blev det av världens bästa djurskyddslag?

  Den nya djurskyddslagen har beretts i snart sju år. Det som skulle bli världens mest progressiva djurskyddslag ser ut att bli en vacker text där undantagen är betydande. Lantbruksproducenterna är ganska nöjda, medan djurskyddsaktivisterna förbereder demonstrationer och upprop.

 • "Lantbrukarna behöver inte mer begränsningar"

  08.06.2017 Österbotten

  Tomas Långgård rätt nöjd med förslaget till ny djurskyddslag

  Djurskyddsorganisationer och Veterinärförbundet tycker att lagförslaget till ny djurskyddslag är för tillåtande. Men Tomas Långgård som representerar lantbrukarna är rätt nöjd.

 • Delfinungar dör på Särkänniemi delfinarium

  27.10.2015 Arkivet

  90% av delfinungarna har dött genast efter födseln.

  Delfiner är intelligenta däggdjur med komplexa behov som de inte får utlopp för i fångenskap. I Särkänniemi delfinarium i Tammerfors har fjorton av de sexton delfiner som fötts dött inom någon månad.

 • Hur etiska är delfinarier?

  27.10.2015 Vetamix

  Diskutera om delfinarier!

  Delfinarier har uppfunnits för människors underhållning, säger Animalias vice-ordförande Hanna Bärlund. Delfinskötaren Petri Myllylä är av helt annan åsikt och berättar att det finns många goda sidor med delfinarier.

 • Animalia: Slakterier bryter mot lagen

  26.10.2015 Inrikes

  MOT smygfilmade material på slakterier.

  Yles program MOT har publicerat smygfilmat videomaterial på några slakterier i södra Finland där man ser hur slaktprocessen kan gå till. Svenska lantbruksproducenter säger i ett pressmeddelande att produktionsdjur alltid ska behandlas väl.