Hoppa till huvudinnehåll

högskoleexamina

 • "Vi har alla valt vårt parti i något skede" - kandidaterna i riksdagsvalet följer inte partiets officiella linje

  12.04.2019 Val

  Kandidater har ofta en helt annan linje än partiet.

  Alla partier har ett eget partiprogram. Det programmet berättar för väljarna hur partiet ser på vissa frågor och hur de kommer att rösta i riksdagen. Däremot har de flesta kandidater en helt egen linje.

 • Kaotiskt eller fungerande – åsikterna om utbildningsreformen vid Helsingfors universitet är delade

  05.01.2018 Inrikes

  Den första terminen har varit stressig för många studerande.

  I höst inleddes den nya utbildningsreformen vid Helsingfors universitet som bland de involverade ofta kallas för ”Stora hjulet”. Den första terminen har varit stressig och kaotisk för många studerande medan de anställda vid universitetet verkar vara rätt nöjda med omändringarna.

 • Plugga vid ÅA: Psykologi

  03.11.2017 Åboland

  Arbetsmöjligheterna för psykologer är goda och mångsidiga.

  Ett av de mest populära ämnena att söka till vid Åbo Akademi är i dag psykologi. Arbetslösheten är väldigt låg och nästan alla får jobb direkt efter examen.

 • Doktorspromotion vid Åbo universitet

  26.05.2017 Åboland

  136 doktorer och 12 hedersdoktorer deltar i ceremonin.

  Sammanlagt promoveras 136 doktorer och 12 hedersdoktorer vid en högtidlig ceremoni i Konserthuset. Därefter fortsätter man i en procession till Åbo Domkyrka.

 • Sparkrav och reformer: Blir yrkesskolan en återvändsgränd?

  07.05.2017 Inrikes

  Får yrkesskoleelever redskap att klara sig på högskola?

  Finns det risk för att kvaliteten på vår yrkesutbildning sparas bort så att eleverna har svårt att klara sig inom den högre utbildningen? Ska vi tillbaka till tiden då två separata skolvägar ledde till vitt skilda framtidsvyer? Eller blir allt bättre i och med reformerna?

 • Etla föreslår terminsavgift för att sporra studerande att bli färdiga snabbare

  31.03.2017 Inrikes

  Avgift på 2 000 euro hindrar ingen att studera, menar Etla.

  Årsavgifter på exempelvis 2 000 euro skulle inte hindra mindre bemedlade att studera, enligt Näringslivets forskningsinstitut Etla. Avgifterna skulle däremot hjälpa högskolornas ekonomier samt öka på studietakten.

 • Doktorspromotion vid Åbo Akademi

  27.05.2016 Åboland

  Åbo Akademi avrundar läsåret med promotion.

  Åbo Akademi avrundar läsåret med att promovera 72 doktorer, 14 hedersdoktorer och en jubeldoktor i dag, fredag.

 • Toppforskning och doktorsgrad ledde till arbetslöshet

  24.05.2016 Inrikes

  Dubbelt fler arbetslösa med högre högskoleexamen på tio år.

  Efter sju år av cancerforskning gick Emilia Carlsson, doktor i biokemi, utan arbete i ett och ett halvt år. I dag studerar hon till tradenom och har fått sommarjobb inom kundservice. Hon är ett exempel på att antalet arbetslösa med högre högskoleexamen har fördubblats på tio år. Mats Nyman, Chef för samhällsfrågor vid Akava, tror för sin del på en ny helt annorlunda arbetsmarknad.

 • Företagen får gissa vem de behöver

  15.05.2016 Inrikes

  Ny arbetsmarknad utmanar arbetskraft och utbildning.

  Den nya industriella revolutionen ställer krav på nya kompetenser bland de anställda. Men varken företagen eller utbildningarna vet med säkerhet vad som behövs. Framöver kan ett brett kunnande och viljan att lära sig nytt bli viktigare än rätt examen, bedömer experterna.

 • USA bågnar under studielån

  19.06.2015 Utrikes

  Amerikanerna har 1,2 biljoner dollar i studieskulder.

  I USA har man slagit larm om studielånen. Amerikanerna har samlat på sig 1,2 biljoner (1 200 miljarder) dollar i studieskulder och man befarar att lånen kan tvinga hela den amerikanska ekonomin på knä.

 • Nya studerande tar allt oftare studielån

  07.04.2015 Inrikes

  Meningen är att öka användningen av studielån

  De som inledde studierna förra hösten ansökte om studielån i större utsträckning än tidigare. Den nya studieförmånen, studielånskompensation, ser enligt FPA ut att fungera på önskat sätt.

 • Kvot för nya studerande försvårar byte av studieinriktning

  01.03.2013 Inrikes

  Det kan bli svårare för dem som redan har en studieplats eller en högskoleexamen att komma in till en högskoleutbildning. Ett lagförslag föreslår en särskild kvot för dem som inte har studerat tidigare.

 • Många vill bli hamnmästare i Hangö

  20.02.2013 Västnyland

  Hela 21 personer har sökt den lediganslagna tjänsten som hamnmästare i Hangö hamn. Hamnmästare är den näst högsta personen efter verkställande direktören i hamnen.

 • Samhällsteknisk chef till Ingå i mars

  31.01.2013 Västnyland

  Ingå ska få en samhällsteknisk chef. Kommunstyrelsen föreslår för kommunfullmäktige att tjänsten inrättas från och med mars.

 • Många saknar studieplats efter gymnasiet

  29.01.2013 Inrikes

  Kommunförbundet är oroat över att så många studenter saknar studieplats för fortsatta studier. I dag blir över nästan hälften av de studerande utan en högskole- eller yrkesskoleplats efter gymnasiet.

 • Lågutbildade har de kortaste arbetskarriärerna

  16.12.2012 Inrikes

  Korta studier leder till en kort arbetskarriär. Det visar siffror från Statistikcentralen. För män som bara har grundskoleutbildning är arbetskarriären i medeltal 25 år lång och för kvinnor runt 23 år lång. Lågutbildade pensionerar sig också i allmänhet tidigare än högutbildade.