Hoppa till huvudinnehåll

forskningsresultat

 • Stor dansk studie förkastar kopplingar mellan MPR-vaccin och autism

  06.03.2019 Utrikes

  Inga kopplingar med autism i någon grupp.

  En omfattande studie har förkastat teorin om kopplingar mellan vaccinet MPR och autism.

 • Läkemedelsskandal i Indien – två av medicinerna säljs i Finland

  31.03.2017 Utrikes

  Europeiska läkemedelsmyndigheten kräver försäljningsförbud.

  Hundratals generiska läkemedel måste försättas i försäljningsförbud i EU, det kräver den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Orsaken är att två indiska läkemedelsforskningsenheter har förfalskat testresultat och behandlat forskningsresultat vårdslöst, skriver Talouselämä.

 • Kostrådgivarutbildning startar på Norrvalla

  22.11.2013 Österbotten

  Nu finns det möjlighet att utbilda sig till kostrådgivare på svenska på Norrvalla i Vörå. Det är Folkhälsan Utbildning som startar kursen i samarbete med svenska The Academy. Joakim Träskelin är idrottsproducent vid Folkhälsan Utbildning och han berättar att intresset för utbildningen är stor.

 • Myndigheterna vill skärpa tatueringsövervakningen

  17.07.2013 Inrikes

  Det finns inga forskningsresultat kring tatueringarnas långtidsverkan, och vid Social- och hälsovårdsministeriet är man speciellt oroade över de färgämnen som används.

 • Utställningen om Varggrottan stängs

  26.06.2013 Österbotten

  Intresset för Varggrottan har falnat. Stadsstyrelsen i Kristinestad beslöt i måndags att man vid årsskiftet stänger utställningen i IF Länkens Bötombergsstuga. Men det finns ändå ett visst hopp om att intresset för Varggrottan ska vakna till liv på nytt.

 • Gener förklarar inte skolframgång

  30.05.2013 Inrikes

  Det genetiska arvet förklarar inte framgång i skolan, visar en färsk internationell jämförelse. Det här stärker uppfattningen om att det är omgivningen och andra faktorer starkt spelar in i skolframgången, säger forskare vid Uleåborgs universitet som deltog i undersökningen.

 • Snuttjobbarna oftast unga utbildade kvinnor

  29.05.2013 Inrikes

  Den mest sannolika snuttjobbaren är en högtutbildad ung kvinna. Det här framgår ur en undersökning som Akademikercentralen Akava presenterat i dag

 • Vbl & ÖT: Språkgränsen syns även i tänderna

  26.05.2013 Inrikes

  Finlandssvenska beväringar har bättre tänder än sina finskspråkiga kamrater, visar forskningsresultat som refereras i Vasabladet och Österbottens Tidning.

 • "Laxfisket håller på att bli en samvetsfråga"

  11.04.2013 Inrikes

  - Laxfisket och fiskekvoterna håller på att bli en samvetsfråga, i samma klass som kärnkraft eller eutanasi, säger SFP:s Mikaela Nylander. Det har visat sig svårt för regeringspartierna att ta gemensam ställning i fiskefrågorna för de är så eldfängda.

 • D-vitaminmiss fall för rätten

  17.12.2012 Inrikes

  D-vitaminpreparatstillverkaren Chemeda ämnar att dra Östra Finlands universitet inför rätta. Företaget har krävt skadestånd av universitetet, men inte fått något svar.