Hoppa till huvudinnehåll

kolonialism

 • Den svenska författaren Sven Lindqvist död

  14.05.2019 Utrikes

  Känd bland annat för boken "Utrota varenda jävel".

  Den svenska författaren Sven Lindqvist har avlidit. Hans skildringar av europeisk kolonialism blev världskända och hans böcker har översatts till fler än 15 språk.

 • Så gick det till när Markkus farfars far Simoni var utställd på zoo i Tyskland – om människoutställningarna som stort folknöje

  03.02.2019 Kultur och nöje

  Folk lockades till djurparker för att se "exotiska" folk.

  Fram till mitten av 1900-talet ställdes representanter för olika urfolk och folkgrupper ut på nöjesfält, djurparker, marknader och olika utställningar runtom i Europa. En av dem var Simoni Laakso från Enontekis.

 • Frankrike och Italien i gräl om migranter

  22.01.2019 Utrikes

  Italien anklagar Frankrike för kolonialpolitik.

  Den pågående diplomatiska dispyten mellan Frankrike och Italien intensifieras.

 • Med afrobeat-stilen skapade Fela Kuti en ny afrikansk identitet

  19.12.2018 Kultur och nöje

  Om afrobeat som musikstil och fenomen i vidare bemärkelse.

  Då den nigerianske musikern och dissidenten Fela Kuti lade grunden för afrobeat, gjorde han för Nigeria det samma som Bob Marley med reggae gjorde för jamaicaner. Numera har stilen spridit sig som ett vidare kulturellt fenomen världen över.

 • Biggles i Finland – när barnbokshjälten bedrev stormaktspolitik

  01.09.2018 Kultur och nöje

  Kan en ungdomsbok ta parti i ett pågående krig?

  Biggles var en av 1900-talets största pojkbokshjältar. I W.E. Johns böcker drog han ständigt ut på nya äventyr. Vilken världsbild speglade Bigglesböckerna och vad har de att ge oss idag?

 • Waterloo blev startskottet för Abbas karriär, men Portugals låt, som kom sist i Eurovisionen samma år, blev startskottet för en hel revolution

  10.05.2018 Kultur och nöje

  Låten befriade både Portugal och kolonierna.

  Låten blev inte bara startsignalen för nejlikerevolutionen år 1974, som gjorde slut på den då äldsta diktaturen i Västeuropa. Den blev också startsignal för självständigheten av samtliga kvarvarande portugisiska kolonier

 • Kaj Arnö: Besök i Burma

  26.03.2017 Kultur och nöje

  Selfies, Ronaldo och glada möten i en krympande värld.

  Kolonialism, fredskämpe och vansinnigt vackra byar - vart man sig än i världen vänder känner man igen sig och tar selfies.

 • Folkmordsrättegång: Tysklands okända kolonialistbakgrund rannsakas

  05.03.2017 Utrikes

  Kolonialismen var länge okänt kapitel i tysk historia.

  Det handlar om ett rätt så okänt kapitel i tysk historia. I trettio år hörde Tyskland till de stora europeiska kolonialmakterna, med besittningar i bland annat sydvästra Afrika. För de folk som kom i kontakt med de tyska kolonialherrarna går kampen för rättvisa vidare än i dag.

 • Columbus okända synd: Trafficking

  02.12.2016 Vega

  Det visste du inte om Columbus! Han sysslade med trafficking

  Christoffer Columbus har i mångas minnen levt kvar som en slags "boyscout", en ädel utforskare och äventyrare. Men gräver vi djupare så hittar vi mörka hemligheter. Han kan faktiskt benämnas världens första människohandlare med unga flickor.

 • Försök att ena Cypern misslyckades igen

  22.11.2016 Utrikes

  Kan inte komma överens om fördelningen av landområden.

  Förhandlingar om att ena Cypern ser ut att ha kört in i en återvändsgränd efter ett och ett halvt år. Den turkiska och grekiska delen kan inte komma överens om fördelningen av landområden.

 • Censurerade och förbjudna låtar skapar fortfarande debatt

  21.11.2016 Kultur och nöje

  Norska Moddi lyfter fram censurerade och förbjudna sånger.

  ”Moddi censurerad av Ryssland” och ”Ryssland varnar orkester för spelning med Moddi” - den norska singersongwritern Moddis projekt med censurerade och förbjudna sånger från olika delar av världen väcker debatt, inte minst i Ryssland.

 • Nu röstar Nya Zeeland om sin flagga

  03.03.2016 Utrikes

  Sista skedet i flaggdebatten som har pågått i åratal.

  Frågan om Nya Zeeland ska byta flagga eller inte har debatterats i flera år. Nu har processen nått sitt sista skede och befolkningen röstar om vilken flagga de vill ha.

 • Sanna Kekäläinen: Skulle jag tycka om att trängas ut i marginalen?

  21.01.2016 Kultur och nöje

  Passion i dans- och performanceverk av Kekäläinen & Company.

  En blandning av lidelse och lidande drivet till sin spets, så här uppfattar Sanna Kekäläinen och Kekäläinen & Company begreppet passion i sitt nya dansverk med samma namn. Passion har premiär nu på fredag i Helsingfors.

 • Stormakten Sveriges drömmar om kolonier

  29.12.2015 Kultur och nöje

  Herman Lindqvist skriver om svenska kolonier.

  Nya Sverige, Cabo Corso, Saint-Barthélemy och Guadeloupe – fyra kolonier som Sverige hade under 1600-1800-talet. Herman Lindqvist skriver om en stormakt som ville spänna musklerna och slåss med de stora pojkarna.

 • Nya Zeelands kandidat för ny flagga röstades fram

  15.12.2015 Utrikes

  Ormbunke kan komma att ersätta den brittiska flaggan.

  Nya Zeeland ska rösta om att avlägsna den brittiska flaggan från sin flagga i mars. I den första röstningsomgången röstades en motkandidat till den gamla flaggan fram.

 • Ingen tredje intifada - ännu

  12.10.2015 Utrikes

  Expert: Israeliska felsteg kan leda till folkresning.

  Oroligheterna i de palestinska områdena kan inte ännu kallas någon intifada, eller folkresning. Men vid en ockupation finns alltid förhållanden som kan leda till att läget exploderar, säger journalisten och författaren Ben White.

 • Att vara homo i Nuuk

  04.10.2015 Kultur och nöje

  Niviaq Korneliussen skriver om hbtq-unga i Nuuk.

  I Niviaq Korneliussens roman ”Homo sapienne” får vi ta del av fem grönländska hbtq-ungas vardag i Nuuk – en vardag fylld av längtan efter kärlek och ett försök att hitta, och skapa, sin egen sexuella identitet.

 • Japan ber om ursäkt för "omätbara lidanden" under andra världskriget

  14.08.2015 Utrikes

  Kejsar Akihito uttalar sig om kriget på årsdagen.

  Japans premiärminister Shinzo Abe ber om ursäkt för "de omätbara skador och lidandet som åsamkades oskyldiga" under andra världskriget inför 70-årsdagen av Japans kapitulation i morgon.

 • Min hudfärg kan inte hjälpa dig

  03.02.2015 Utrikes

  Kolonialismen satte så djupa spår i Afrika att beteendemönstren finns kvar fast kolonisatörerna är borta och länderna självständiga. För att världen ska bli en plats där alla människor är lika värda, så måste också de som tror att de är mindre värda inse att det inte är så.

 • Myten om mörkrets hjärta lever

  19.12.2014 Utrikes

  “Fruktansvärt, de äter ju människor där!”, “Ska du dit och bygga hyddor?” och “Är du inte rädd för ebola?” är bara några kommentarer jag fått när jag berättat att jag ska åka till Uganda i ett halvt år.

Sidor