Hoppa till huvudinnehåll

arbetshälsa

 • Arbetshälsa och jämlikhet

  23.04.2019 Yles år 2018

  Vi arbetar aktivt för jämställdhet.

  Vi har i tiotals år målmedvetet och aktivt arbetat för jämställdheten och arbetet har gett bra resultat.

 • Escape room-spel bland kaniner och höns blev en överraskningssuccé – trebarnsmamma grundade rymningsspel i sin ladugård i Torneå

  18.12.2018 Egenland

  Rymningsspel på bondgård är en internationell raritet.

  Grundaren av Farm Escape, Liisa Koivisto vet att rymningsspel kan få nybörjare på kroken direkt. Hon kunde aldrig ana hur populärt det urbana spelet skulle bli i bondgårdstappning. Jag önskar att flera skulle våga stanna på landsbygden, säger Koivisto.

 • Motion är svårt att måtta in i ett hektiskt livspussel – därför får de som jobbar för Kaitsu Vuorio motionera på arbetstid 6 gånger i veckan

  18.09.2018 Inrikes

  Drygt 80 procent av arbetsgivarna säger sig stöda motion.

  Motion är viktigt, men då livspusslet är hektiskt kan det vara svårt att hitta tid för den. På många arbetsplatser får arbetstagarna motionera på arbetstid, men det är få som har en plan för hur motionen ska stöda jobbet.

 • Personalen stressar då Sibbo växer: "Psykiskt tungt att säga att vi har kö"

  17.04.2018 Östnyland

  Enkät visar att arbetsbördan är stor och jobbstressen ökar.

  Sibbo är en av de snabbast växande kommunerna i hela landet. Då Sibboborna blir fler ökar pressen på personalen. Antalet tjänster släpar efter i utvecklingen, och dessutom är det arbetsdrygt att hitta och utbilda ny personal. Det här märks till exempel inom socialvården.

 • Fermion tror på lönsam läkemedelsverksamhet i Hangö också i framtiden

  15.01.2018 Västnyland

  Stor satsning på automatiserade processer i ny fabrik.

  I samband med att den nya fabriksbyggnaden öppnar på Fermions fabriksområde i Hangö stänger man den fabrik som har flest år på nacken. Mycket har hänt sedan 70-talet.

 • Sju arbetsrum ur bruk efter vattenskada vid Kungsvägens arbetshälsa

  16.08.2017 Östnyland

  På torsdag klarnar det hur skadade lokalerna är.

  Veckoslutets storm orsakade vattenskador i lokalerna, som nu har torkats upp. På torsdag blir det ett möte om situationen i huset, då sakkunniga ska gå igenom lokalerna och titta hur allt har torkat upp.

 • Arbetshälsopsykolog: Normalt att känna ångest efter semestern

  06.08.2017 Inrikes

  Det lönar sig inte att försöka stoppa de negativa tankarna.

  Enligt arbetshälsopsykologen Simo Levanto lönar det sig inte att försöka stoppa ångesten som infinner sig efter att man återgår till jobbet efter semestern. Enligt Levanto är det normalt att känna ångest och det borde gå över på en vecka.

 • Börje Boström: Gammelbacka skola konditionsgranskas

  13.06.2017 Östnyland

  "Vi gör en konditionsgranskning av gula huset."

  På måndagen skrev Yle Östnyland om inomhusproblem i Gammelbacka skolas gamla huvudbyggnad. Lokalitetsdirektör Börje Boström på Borgå stad svarar på kritiken.

 • Saija valde nya arbetsuppgifter istället för sjukledighet - "Skulle annars ha sagt upp mig"

  17.02.2017 Inrikes

  Fler väljer ersättande arbete istället för sjukledighet.

  Allt fler arbetstagare som insjuknar gör som Saija Aromaa och väljer att byta arbetsuppgifter istället för att gå på sjukledighet. Trenden är tydligast inom hälsovårds- och servicebranschen men facken oroar sig över att arbetstagare ska känna sig tvungna att stanna på jobbet sjuka.

 • För långa arbetsdagar ökar sjukskrivningarna

  15.08.2016 Inrikes

  Allt vanligare att ta jobbet med sig hem.

  Dansk forskning visar att långa arbetsdagar leder till ökat antal sjukskrivningar. En liknande forskning har gjorts också i Finland.

 • Ryggen skadades svårt men Kim fick en ny chans

  07.06.2016 Inrikes

  Lassila & Tikanoja vinner genom att satsa på arbetshälsa.

  På hösten 2004 brände det till i Kims Blomsters rygg när han klev in i bilen - och det blev slut på hans arbete som fastighetsskötare på Lassila & Tikanoja. Men arbetsgivaren hjälpte honom in på en ny karriär inom bolaget. Finlands ekonomi skulle komma på fötter igen om andra företag skulle våga satsa på samma sätt, säger arbetslivsforskare.

 • Arbetslivsgurun Guy Ahonen: Arbetet höll på att ta livet av mig

  05.06.2016 Inrikes

  Bristfälligt välmående i arbetet kostar 20 mrd euro årligen.

  Stressen fick Guy Ahonens immunförsvar att ge upp. Under en arbetsresa blev han medvetslös fem gånger. Det tuffa jobbet som direktör för Arbetshälsoinstitutet höll på att kosta honom livet.

 • Radiohuset frågar: jobbar du på fritiden?

  28.05.2016 Samhälle

  Frankrike vill förbjuda jobbmail på fritiden. Behövs det?

  Det är allt lättare att utföra sitt jobb när som helst, var som helst. Det vill Frankrike sätta stopp för med ett lagförslag som förbjuder jobbmejlande utanför arbetstid.

 • Oklar forskning om att stå på jobbet

  17.03.2016 Inrikes

  Hälsonyttan är inte bevisad, visar forskningsöversikt.

  Trots att höj- och sänkbara skrivbord har blivit allt vanligare på arbetsplatser runtom i världen så finns det fortfarande bara mycket svaga forskningsresultat om hur nödvändigt det här är. Forskare kan i dagens läge inte med säkerhet säga hur länge arbetstagare i allmänhet väljer att stå på jobbet eller hur viktigt det är för deras hälsa.

 • Är arbetshälsovård obligatoriskt?

  08.03.2016 Samhälle

  En tipsare undrar om så är fallet och vad som ska ingå.

  En tipsare som varit i kontakt med Yle Spotlight undrar om det är obligatoriskt med arbetshälsovård och vad som i så fall ska ingå.

 • Drömjobbet kostade henne hälsan

  06.03.2016 Österbotten

  Tuula Papula tror att hennes jobb gjorde henne sjuk.

  Ett ihållande illamående, värkande leder och en känsla av förvirring. Bara att finnas till gjorde ont. - Den här branschen dödar, i varje fall skulle den ha kostat mig livet om jag fortsatt, säger manikyristen Tuula Papula.

 • Vart försvinner alla kultursedlar? Ingen uppföljning på skattefri förmån

  02.03.2016 Kultur och nöje

  Ingen har bemödat sig om att följa upp skattefri förmån.

  Kultursektorn gynnas varje år av tiotals miljoner euro tack vare kultursedeln. Eller gör den? Av en förmån värd miljoner kanske en stor del blir kvar i byrålådan.

 • Män mer rädda för permitteringar än kvinnor

  18.02.2016 Inrikes

  Var tionde löntagare är rädd för att bli uppsagd.

  Var tionde löntagare är rädd för att bli uppsagd från sitt jobb - och männen är mer pessimistiska än kvinnorna. Ändå mår majoriteten av de finländska arbetstagarna bra på jobbet. Många upplever att de har allt bättre möjligheter till fortbildning och att arbetsklimatet har blivit bättre.

 • Flera mögeldrabbade byggnader renoveras gång på gång

  09.11.2015 Inrikes

  Kommunerna borde renovera mer fullständigt, säger expert.

  En stor andel av de offentliga byggnaderna har så dålig inomhusluft att det stör de personer som verkar där. Oftast handlar det om hälsoskadligt mögel. Men när kommunerna försöker åtgärda problemen så väljer de oftast alltför små renoveringar, varnar expert.

 • Anna-Maja Henriksson: "Våga vara kaxig"

  07.10.2015 Fart på Finland

  Henriksson tycker till om hur vi skall få fart på Finland.

  Vi är jättebra på att ta fram bra produkter, men jättedåliga på att sälja dem. Det handlar om självkänsla. Vi måste våga vara lite kaxigare, säger riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson (Sfp) då kon kommenterar läsarnas förslag på hur vi skall få fart på Finland.

Sidor