Hoppa till huvudinnehåll

krigsfronten

 • Pia och hennes bröder - berättelsen om ett förlorat judiskt kulturarv

  28.03.2017 Kultur och nöje

  Camilla Koveros bok avslöjar familjehemligheter.

  När Camilla Kovero upptäckte den gröna lådan med brev visste hon att där fanns en historia att berätta. Resultatet blev boken På spaning efter Pia och hennes bröder, bakgrund och riskfyllda krigsår 1939 – 1944.

 • Frontmuseet i Hangö tömt – snart börjar byggarbetena

  13.09.2016 Västnyland

  Det nya frontmuseet ska invigas i början av nästa sommar.

  I början av nästa sommar är det tänkt att nya frontmuseet i Hangö ska öppna sina dörrar. Före det väntar stora bygg- och renoveringsarbeten. Föremålssamlingarna gås också igenom och en ny utställning är under planering.

 • Frontmuseet i Lappvik får 90 000 till renovering

  09.09.2016 Västnyland

  Svenska kulturfonden har beviljat pengarna.

  Krigshistoriska föreningen i Västnyland har beviljats 90 000 euro för renoveringen Frontmuseet i Lappvik.

 • Här kan du se alla avsnitt av dokumentärserien "I krigets skugga"

  25.04.2016 Vetamix

  Serien I krigets skugga behandlar krigsåren i Finland.

  Serien I Krigets skugga behandlar krigsåren i Finland. Intervjuer och arkivmaterial ger en levande bild av livet i Finland under andra världskriget.

 • Realtidsrapport från ett 75 år gammalt krig

  13.03.2015 Historia

  Jag måste medge att jag inte hade särskilt bra detaljkoll på vinterkriget för 105 dagar sedan. I dag då det gått 75 år sedan krigsslutet känns märkesdagen som en bitterljuv avslutning till ett överraskande berörande projekt, skriver Mikael Hindsberg.

 • Svenska Yles utsände vid fronten mot IS

  27.02.2015 Utrikes

  Den irakiska armén, kurdiska peshmergakrigare och lokala krigare i Mosul väntas snart inleda en offensiv för att återta Mosul från den extrema jihadiströrelsen Islamiska staten. Yles reporter Song-Hak Ra har besökt fronten cirka 30 kilometer utanför Mosul

 • Lavrov avvisar anklagelser om ryska styrkor i Ukraina

  21.01.2015 Utrikes

  Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov avvisar ukrainska anklagelser om att ryska styrkor har vällt in över gränsen kring staden Luhansk i östra Ukraina som kontrolleras av separatister.

 • Nya avtal om eldupphör i Luhansk och Donetsk

  02.12.2014 Utrikes

  Regeringsstyrkor och separatister i Ukraina har kommit överens om lokala eldupphör kring städerna Luhansk och Donetsk.

 • "En person kan inte ensam sköta Frontmuseet i Lappvik"

  25.11.2014 Västnyland

  Det är viktigt att framtiden för Frontmuseet i Lappvik i Hangö tryggas, anser lokalhistorikern Tomy Karlsson från Hangö. Han hoppas på en lösning där en bredare organisation börjar sköta det privat museet istället för en person, Ralf Häggström, som i dag.

 • Fortsatt oro för Frontmuseet i Lappvik

  23.11.2014 Västnyland

  Frontmuseet i Lappvik i Hangö kan ses som ett av regionens viktigaste museer, trots att det är ett privat museum. Nästa sommars utställningar planeras som bäst, samtidigt som det redan tidigare har funnits en oro för museets framtid. Den har inte gett med sig, tvärtom frågar sig allt fler hur framtiden ser ut för museet.

 • Rivet ur arkivet: Hästen i kriget

  21.11.2014 Samhälle

  För 75 år sedan fylls vägar, gator och tåg inte bara av unga män på väg mot fronten – utan också av hästar. Under den stora reservövningen hösten 1939, som de facto är en regelrätt mobilisering, genomförs också en omfattande utskrivning av civila hästar.

 • Armén bröt belägringen av Iraks största oljeraffinaderi

  15.11.2014 Utrikes

  Regeringsstyrkor i Irak säger sig ha brutit belägringen av landets största raffinaderi i Baiji. USA:s försvarschef general Martin Dempsey, har samtidigt anlänt på överraskningsbesök till Bagdad.

 • Serieeld! En bok om krigstida serier

  11.09.2014 Kultur och nöje

  Finlandssvenska och finska krigstida serier skiljer sig från varandra, konstaterar Ville Hänninen och Jussi Karjalainen i den nyutkomna boken "Sarjatulta! Sota-ajan suomalaiset pilapiirrokset ja sarjakuvat".

 • Krigsveteranen Edgar Sinisalu upplever Hangö igen

  18.07.2014 Västnyland

  Krigsveteranen Edgar Sinisalu, 89, är väldigt tacksam över den uppskattning Finland visat honom och hans kamrater. Sinisalu är en av deltagarna i en grupp veteraner som gästar Hangö som bäst.

 • Breven och de undantryckta tårarna

  17.04.2014 Titta och lyssna

  När Caj Grundström från Sibbo var sex veckor gammal stupade hans far, Holger Grundström, under en nattlig strid på Karelska näset. Nu flera år senare har han äntligen läst sina föräldrars brevväxling och tillåter sig själv att gråta

 • I det syriska stadskriget är alla måltavlor

  29.11.2013 Utrikes

  Livet på frontlinjen går ut på att spana. Krypskyttar och minor - farorna kommer i många former. I Tadamon i södra Damaskus kämpar regeringstrupper trogna president Bashar al-Assad mot rebellerna. Krigströttheten efter över två och ett halvt år av strider är påtaglig.

 • Eero Blåfield

  27.05.2013 Västnyland

  Eero Blåfield -91 spelade badminton ännu för ett år sedan tills en knäskada ”satte paus för det hela”, som han själv uttryckte saken.

 • Jul vid fronten

  21.12.2012 Åboland

  Var och en av oss har väl vår egen uppfattning om hur julen ska eller inte ska firas. Under fortsättningskrigen för vid pass 70 år sedan var frågan mera om än hur julen skulle firas.

 • Om de stumma krigsbarnen

  03.06.2011 Arkivet

  Matti och Pekka skickades till Sverige.

  Under vinterkriget och fortsättningskriget skickades 80 000 barn västerut för att komma ifrån krigets vedermödor i Finland. Bröderna Matti och Pekka skickades till Sverige. De kom aldrig tillbaka till Finland, utan fick nya liv som Mats och Per i Eskilstuna.

 • Underhållning vid fronten

  31.05.2011 Arkivet

  De som for till fronten för att underhålla, bevarade livslusten hos soldaterna. Vi får höra operettartister, tonsättare, skådespelare och arkitekter om livet vid fronten under fortsättningskrigets ställningsfas 1942-1944.

Sidor