Hoppa till huvudinnehåll

emigranter

 • Ett bra liv i ett nytt land

  13.06.2017 Nyhetsskolan

  Hur känns det att flytta från sitt hemland?

  Hur känns det att flytta från sitt hemland? Det fråga nyhetsskolans reportrar av fyra unga som kommit till Finland från tre olika länder.

 • ”Finländska” Michigan delat inför valet

  05.11.2016 Utrikes

  Både Trump och Clinton får stöd bland amerikafinländare.

  I det finländska Amerikas hjärta i övre Michigan möts man av finska flaggor och gatuskyltar. Delstaten hör till dem där kampen är extra hård om väljarnas röster - och bland finskättlingarna är meningarna delade om vem som är bäst lämpad för Vita huset.

 • Möt vinnaren av årets Svenska Yles litteraturpris

  28.10.2016 Kultur och nöje

  Ann-Louise Bertell med Vänd om min längtan vann.

  ”Vänd om min längtan är en Amerikaroman som trollbinder från början till slut. Där man kanske hade väntat sig en utvandrartrilogi bestående av tjocka tegelstenar vänder Ann-Luise Bertell fördomsfritt upp och ner på konventionerna. Hon skriver kort och koncist i berörande och hjärtskärande scener.

 • Ollas Viktor är Huldéns visa om emigranten

  13.10.2016 Arkivet

  Låten har text av Lars Huldén och melodi av Kaj Chydenius.

  "Ja han sjungde Ollas Viktor, och det lät särdeles vackert." Lars Huldéns sång om Ollas Viktor som skall emigrera från Finland till det stora landet fick melodi av Kaj Chydenius. Och blev en älskad och kort berättelse om emigrationen som berörde många finländare, i synnerhet i Österbotten.

 • Hemlängtan förde Sydneybon till Hangö

  14.04.2016 Kultur och nöje

  Holger återvände till hemstaden som han tvingats lämna.

  Helsingfors, Stockholm, Sydney. Holger Grönroos har bott i flera storstäder, men hans hjärta klappar för Hangö. Det är i Hangö han föddes i november 1928 och det är till Hangö han återvände när hemlängtan blev för stark. Fast ibland ångrar sig Holger att han lämnade Australien och Sydney. Livet på andra sidan jordklotet var nämligen väldigt bra.

 • Joe Hill kan aldrig dö

  14.11.2015 Kultur och nöje

  Det är nu hundra år sedan Joe Hill avrättades

  I sin nya bok Städerna som minns Joe Hill påpekar författaren Göran Greider, att Joe Hills tid på många sätt liknar vår med sina migrantströmmar och människor som försöker hitta ett uthärdligt liv. I sången om luffaren, The Tramp, skildrar Joe Hill dem som om och om igen söker jobb men inget får. Och i sitt eget testamente skrev han: ”Mitt testamente blir helt kort, ty det finns inget att ge bort.”

 • Grekland: Om emigrationens ebb och flod

  16.08.2015 Kultur och nöje

  Vem ska rädda Grekland när de unga lämnar landet?

  Under de senaste 70 åren har Grekland fyra gånger förlorat största delen av sin ungdom genom emigration. Vem ska hålla landet på fötter när befolkningen åldras, undrar Marit Lindqvist i en kolumn om Grekland.

 • Penedo, lilla Finland mitt i Brasilien

  03.08.2015 X3M

  Penedo, den finska byn i Brasilien.

  Veckans sötaste grej kommer här. Den lilla finska byn mitt i den brasilianska djungeln. Visste du att det är fortfarande bullar och finsk folkdans som gäller där?

 • Kvällens stora Manifestation mot rasism

  30.04.2015 Kultur och nöje

  En kväll för ökad medmänsklighet

  Viirus manifestation är en fest mot rasism och för ökad medmänsklighet och solidaritet.

 • Smärtsam resa tillbaka till DDR

  06.11.2014 Titta och lyssna

  Den 8 mars 1977 utanför den östtyska kusten. I den tidiga morgonen försöker en 5-personers familj fly från DDR. De flyr i 2 kajaker. Vinden tilltar, vattnet är iskallt och vågorna farligt höga.

 • Flytta eller fiffla, det är moldaviernas knep mot fattigdom

  30.10.2014 Utrikes

  Emigration och mutor är delar av den kamp mot fattigdom som många moldavier för. Det leder till att det är svårt att bedöma hur utbredd den riktigt svåra fattigdomen är, säger forskaren Corneliu Ciurea i Moldaviens huvudstad Chisinau.

 • Semesterhavet som blev Dödens hav

  30.09.2014 Kultur och nöje

  Flyktingströmmar och nationalism i Europa hörde till det som diskuterades livligt på bokmässan i Göteborg under veckoslutet. Medelhavet är inte längre det stora Semesterhavet, det har också blivit Dödens hav, där flyktingar drunknar i människosmugglarnas överlastade båtar.

 • Den lilla svenska minoriteten i Uleåborg

  13.06.2014 Arkivet

  En stor stad med 100 000 invånare, varav 300 svenskspråkiga.

  Med finska mått mätt är Uleåborg en stor stad med 100 000 invånare. Av dem är ungefär 300 personer svenskspråkiga. Kan man bibehålla sin språkliga minoritet i ett helt finskt samhälle? Det ska Uleåborgssvenskarna få svara på.

 • Över Medelhavet mot fästning Europa

  09.04.2014 Arkivet

  Över 13 000 människor, har mist livet sjövägen till Europa.

  Bara på 2000-talet har över 13.000 människor, män, kvinnor och barn, mist livet i sina försök att nå Europa sjövägen över Medelhavet. Av dem har c. 6500 försvunnit eller dött på väg till den lilla ön Lampedusa i Italien.

 • Resandets vedermödor - förr och nu

  11.03.2014 Utrikes
 • Tove Jansson läser noveller ur Dockskåpet

  28.01.2014 Arkivet

  Tove Janssons noveller om människors liv och roller.

  Tove Janssons novellsamling "Dockskåpet" från 1978 handlar om människors liv och roller. På ett avskalat sätt målar Tove Jansson fram otillfredställda drömmar, hopp, ensamhet och svårigheten att nå varandra.

 • Åvensor - en döende ö?

  03.01.2014 Arkivet

  Ett melankoliskt reportage från Åvensor, Korpo.

  Karl Sahlgren har gjort ett melankoliskt reportage från Åvensor, Korpo som håller på att avfolkas totalt. Förr var fisket och gruvan viktiga näringar, nu är det mest pensionärer och sommargäster som bor på ön.

 • Dialektväktarna om emigration, Amerika och stoåvin

  21.11.2013 Titta och lyssna

  Om hur emigranterna påverkat dialekterna, om amerikapaket, trunken på trainet och att ligga i salt lake handlade det om i Dialektväktarna.

 • Över 5000 såg amerikautställningen i Hangö

  13.11.2013 Västnyland

  Sommarens emigrantutställning i Hangö hade rekordmånga besökare. Över 5 000 personer såg utställningen.

 • Guidade turer om emigranter i Hangö

  16.07.2013 Västnyland

  I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet emigrerade nästan 400 000 finländare till Amerika. De flesta emigranter reste via Hangö. I dag (16.7) och den 24 augusti ordnas guidade turer i emigranternas fotspår.

Sidor