Hoppa till huvudinnehåll

nyord

 • Språkkolumnen: Jag självoptimerar med nya ord

  08.01.2019 Kultur och nöje

  Deplatforming och självoptimering blev aktuella 2018.

  När nyordslistorna publiceras och årets ord utses är det som julafton för språkentusiasterna. Språkvårdaren Minna Levälahti lyfter fram orden deplatforming och självoptimering som blev aktuella 2018.

 • Test! Vet du vad 2018 års nyord betyder?

  27.12.2018 Samhälle

  Flygskam, bokashi och VAR, vad betyder orden?

  Bland årets nyord finns bland annat bokashi och lårskav. Testa dig själv för att se om du känner till innebörden av årets nyord.

 • Får man lårskav av att flossa? Drygt 30 nya ord tar sig in på årets lista med nyord

  27.12.2018 Samhälle

  Språkrådet i Sverige står bakom listan.

  Världen utvecklas, och språket med det, här är årets nyordslista. “Det är viktigt att vi kan beskriva saker och ting på vårt eget språk."

 • Här är de bästa nyorden 2017

  27.12.2017 X3M

  Vet du vad dabba, killgissa eller serieotrogen betyder?

  Känner du någon som brukar killgissa, dabba eller vara serieotrogen? Kliar du dig som bäst i huvudet och undrar vad fasiken föregående mening betyder? Låt oss presentera nyorden 2017.

 • Kan du nyorden?

  28.01.2017 Samhälle

  En quizz om nyord i svenska språket

  Är du en stofil eller vet du vad ungdomen bamlar om? Testa dina kunskaper i nyord.

 • Nyorden en ”historiebok i kortform”

  27.12.2016 X3M

  Behöver överlevnadspotential.

  Som en passlig efterrätt till julskinkan publicerade svenska Språkrådet sin årliga lista över nyord. Nu sällar ghosta och fomo och många andra sig till tidigare nyord som bilbälte och fiskpinne.

 • Trollfabrik, EU-migrant och svajpa bland årets nyord

  28.12.2015 Inrikes

  Samhällsengagemang och moraliska handlingar noteras också.

  Krigen och terrorn med därtillhörande flyktingströmmar har gett upphov till nya ordkombinationer i år. Också teknikutvecklingen syns på nyordslistan 2015.

 • Cisperson, fotobomba och selfiepinne - här är årets nyord!

  29.12.2014 Samhälle

  Svenska Språkrådet har publicerat sin årliga lista över ord som varit speciellt aktuella under året. Vet du vad köttnorm och gurlesk innebär? Är du kanske rent av en mobilzombie?

 • Anna Maria Gustafsson: Vejpa och grönmåla ‒ känner du till årets nyord?

  27.12.2014 Samhälle

  Det är alltid lika spännande för en språknörd att se vilka ord som kommer med på nyordslistan och genom dem betrakta året som gick. En relativt säker tippning från min sida är att adjektivet rasifierad kommer att finnas med på årets lista.

 • Hjärnan bakom ”snoppselfie”

  14.03.2014 X3M

  Skandalen kring riksdagsmannen Teuvo Hakkarainen som skickade könsbilder med jobbtelefonen är absurt tragisk på många sätt. Men något roligt fick vi ut av den: nyordet "snoppselfie". Myteriet ringde hjärnan bakom nyordet.

 • Carpa och 5:2-diet nya ord i svenskan

  27.12.2013 Inrikes

  Selfie, embrejsa, funktionell dumhet, hämndporr, hästlasagne och utsmarta är några av årets svenska nyord. Vilka av dem känner du till?

 • "Ogooglebart" väcker rabalder

  26.03.2013 Utrikes

  Ett långt och ganska otympligt nyord väcker debatt i Sverige. Ordet är "ogooglebart" - i betydelsen något som man inte kan söka upp på internet. Efter en lång brevväxling med Googles jurister tog Språkrådet bort ordet från sin lista på nyord.

 • Nya svenska ord - ogooglebar och nomofobi

  27.12.2012 Utrikes

  Det svenska språket har fått nya ord som ogooglebar, henifiera, och nomofobi. Språkrådet i Sverige har gett ut årets lista på nyord.