Hoppa till huvudinnehåll

salt (kryddor)

 • Litet finländskt bolag vill erövra världen med miljövänliga batterier – den viktigaste beståndsdelen är vanligt bordssalt

  27.08.2018 Inrikes

  Batterierna fungerar redan i laboratoriet.

  Framtidens ackumulatorer i mobiler, trädgårdsredskap och bilar kan vara miljövänligare än i dag. Ett litet uppstartbolag i Esbo banar väg för batterier som tillverkas av ämnen som till stor del finns naturligt i marken.

 • Ny studie om salt: De flesta kan konsumera måttfulla mängder med ro

  20.08.2018 Hälsa

  Personer med högt blodtryck ska dock se upp.

  Hälsoriskerna för de flesta människor i världen ökar inte av en måttlig saltkonsumtion, visar en ny internationell studie.

 • Salt och is räddar maten under rötmånaden

  22.07.2016 Västnyland

  Hushållslärare ger tips för att maten inte ska ruttna.

  Nu är det den tiden på året då sår inte läker och maten ruttnar. Rötmånaden är här och vi har pratat med hushållslärare Camilla Holmström för att ta reda på hur man ska göra för att maten inte ska bli förskämd.

 • Lakrits och salmiak allt populärare i mat

  02.06.2016 Åboland

  Nya smaker på yoghurt, chips och mineralvatten.

  Till skolavslutningen och studentfesterna finns nu massor av recept med lakrits, men det finns också allt fler lakritsprodukter på marknaden. I Finland har bland annat lakritsyoghurt, lakritssalmiakchips och salmiakvichyvatten lanserats denna vår.

 • Förslag i Borgå: mota gatudamm med moderna metoder

  18.03.2016 Östnyland

  Enligt motion borde staden minska på saltning och sandning.

  Staden borde minska på saltning och sandning och använda nyare metoder för att bekämpa halka. Det anser åtta fullmäktigeledamöter i Borgå.

 • Smartha tips i hemmet

  21.05.2015 Arkivet

  Marthorna ger ekologiska tips på ett vitsigt sätt.

  Läppstift på kragen, för mycket salt i maten och svartnat silver. Akademens killar lär sig fixa till hemmet lätt och ekologiskt.

 • Jod i all mat

  10.02.2015 Vetenskap

  Nu kom då rekommendationen, vi behöver mer jod – hemma, på jobbet och i den industritillverkade maten vi köper i butiken på väg hem. Statens näringsdelegation publicerar idag sin nya rekommendation där hela livsmedelsindustrin uppmanas övergå till joderat salt.

 • Saltet i ditt bröd en hälsorisk?

  06.02.2014 Inrikes

  Saltet i vårt dagliga bröd väcker debatt. Myndigheterna och bagerierna är oense om hur mycket salt som kan tillsättas i brödet. På myndighetshåll påminner man att åtminstone trettio procent av vårt saltintag kommer från brödprodukter. Bagerierna pekar ändå ut påläggen som den stora saltboven.

 • ”Underligt att vuxna skall dricka mer mjölk”

  23.01.2014 Samhälle

  Markus Haakana är matkasseföretagare på Keittiökaveri och tycker att de nya kostrekommendationerna verkar vettiga men de innehåller också lite underligheter.

 • Universums innehållsförteckning, del 11: Natrium

  21.08.2013 Vetenskap

  Atomerna är universums små byggklossar som allting består av, inklusive dig, stolen du sitter på och stjärnorna. Det är just i hjärtat av döende jättestjärnor som atomerna, våra grundämnen, har skapats. Vi är alltså bokstavligen stjärnstoff. I den här serien i 117 avsnitt går vi igenom hela det så kallade periodiska systemet, från väte till unuoctium.

 • Malins goda kyckling

  10.08.2013 Mat och fritid

  Varenda lördag bjuder vi in en kock eller grillmästare för att ge tips om mat som passar speciellt bra i sommarvärmen. I lördags bjöd Malin Båtmästar oss på USA-inspirerad mat.Här får ni receptet!

 • Andreas smarriga mackor

  03.08.2013 Mat och fritid

  Varenda lördag bjuder vi in en kock eller grillmästare för att ge tips om mat som passar speciellt bra i sommarvärmen. I lördags bjöd Andreas Sandén oss på lyxiga smörgåsar och wraps. Här får ni receptet!

 • Veckans inköpslista av Älska sommar-kocken

  26.07.2013 Mat och fritid

  Det är snart dags att värma upp grillen! Varenda lördag bjuder Älska sommar in en grillmästare, matlagningsexpert eller sommelier. På lördagen får vi besök av kocken Mats Sabel.

 • THL: Finländare äter alltför mycket salt

  26.07.2013 Inrikes

  Finländarnas saltkonsumtion verkar ha ökat under de senaste fem åren efter en längre tids nedgång. Enligt forskare äter vi nu dubbelt så mycket salt som vi borde.

 • Christoffers whiskeymarinerade inrefilé

  20.07.2013 Mat och fritid

  Varenda lördag bjuder vi in en kock eller grillmästare för att ge tips om mat som passar speciellt bra i sommarvärmen. Christoffer Thomassfolk bjöd oss på sin biffar av inrefilé som legat i god marinad. Här får ni receptet!

 • Andreas Sandéns himmelska biffar

  13.07.2013 Mat och fritid

  Varenda lördag bjuder vi in en kock eller grillmästare för att ge tips om mat som passar speciellt bra i sommarvärmen. Andreas Sandén bjöd oss på oerhört goda lammfärsbiffar. Här får ni receptet!

 • Veckans inköpslista av Älska sommar-kocken

  12.07.2013 Vega

  Det är snart dags att värma upp grillen! Varenda lördag bjuder Älska sommar in en grillmästare, matlagningsexpert eller sommelier. På lördagen får vi besök av kocken Andreas Sandén.

 • Veckans inköpslista av Älska sommar-grillmästaren

  28.06.2013 Mat och dryck

  Varenda lördag bjuder Älska sommar in en grillmästare, matlagningsexpert eller sommelier. Först ut är Bruno Köhler, en mästare på grillen.

 • Vägsaltet fortsätter hota grundvattnet i Lojo

  09.01.2013 Västnyland

  Lojo stad och Trafikverket är oense om vad som borde göras och när för att rädda grundvattnet i Lojo från vägsalt som rinner ned i vattnet från den nya motorvägen. Trafikmyndigheterna efterlyser noggrannare utredningar. Lojo stad vill ha åtgärder och resultat nu.