Hoppa till huvudinnehåll

salt (kryddor)

  • Salt och is räddar maten under rötmånaden

    22.07.2016 Västnyland

    Hushållslärare ger tips för att maten inte ska ruttna.

    Nu är det den tiden på året då sår inte läker och maten ruttnar. Rötmånaden är här och vi har pratat med hushållslärare Camilla Holmström för att ta reda på hur man ska göra för att maten inte ska bli förskämd.

  • Lakrits och salmiak allt populärare i mat

    02.06.2016 Åboland

    Nya smaker på yoghurt, chips och mineralvatten.

    Till skolavslutningen och studentfesterna finns nu massor av recept med lakrits, men det finns också allt fler lakritsprodukter på marknaden. I Finland har bland annat lakritsyoghurt, lakritssalmiakchips och salmiakvichyvatten lanserats denna vår.

  • Förslag i Borgå: mota gatudamm med moderna metoder

    18.03.2016 Östnyland

    Enligt motion borde staden minska på saltning och sandning.

    Staden borde minska på saltning och sandning och använda nyare metoder för att bekämpa halka. Det anser åtta fullmäktigeledamöter i Borgå.

  • Smartha tips i hemmet

    21.05.2015 Arkivet

    Marthorna ger ekologiska tips på ett vitsigt sätt.

    Läppstift på kragen, för mycket salt i maten och svartnat silver. Akademens killar lär sig fixa till hemmet lätt och ekologiskt.

  • Jod i all mat

    10.02.2015 Vetenskap

    Nu kom då rekommendationen, vi behöver mer jod – hemma, på jobbet och i den industritillverkade maten vi köper i butiken på väg hem. Statens näringsdelegation publicerar idag sin nya rekommendation där hela livsmedelsindustrin uppmanas övergå till joderat salt.

  • Saltet i ditt bröd en hälsorisk?

    06.02.2014 Inrikes

    Saltet i vårt dagliga bröd väcker debatt. Myndigheterna och bagerierna är oense om hur mycket salt som kan tillsättas i brödet. På myndighetshåll påminner man att åtminstone trettio procent av vårt saltintag kommer från brödprodukter. Bagerierna pekar ändå ut påläggen som den stora saltboven.

  • ”Underligt att vuxna skall dricka mer mjölk”

    23.01.2014 Samhälle

    Markus Haakana är matkasseföretagare på Keittiökaveri och tycker att de nya kostrekommendationerna verkar vettiga men de innehåller också lite underligheter.

  • Universums innehållsförteckning, del 11: Natrium

    21.08.2013 Vetenskap

    Atomerna är universums små byggklossar som allting består av, inklusive dig, stolen du sitter på och stjärnorna. Det är just i hjärtat av döende jättestjärnor som atomerna, våra grundämnen, har skapats. Vi är alltså bokstavligen stjärnstoff. I den här serien i 117 avsnitt går vi igenom hela det så kallade periodiska systemet, från väte till unuoctium.

  • Malins goda kyckling

    10.08.2013 Mat och fritid

    Varenda lördag bjuder vi in en kock eller grillmästare för att ge tips om mat som passar speciellt bra i sommarvärmen. I lördags bjöd Malin Båtmästar oss på USA-inspirerad mat.Här får ni receptet!

  • Andreas smarriga mackor

    03.08.2013 Mat och fritid

    Varenda lördag bjuder vi in en kock eller grillmästare för att ge tips om mat som passar speciellt bra i sommarvärmen. I lördags bjöd Andreas Sandén oss på lyxiga smörgåsar och wraps. Här får ni receptet!

  • Veckans inköpslista av Älska sommar-kocken

    26.07.2013 Mat och fritid

    Det är snart dags att värma upp grillen! Varenda lördag bjuder Älska sommar in en grillmästare, matlagningsexpert eller sommelier. På lördagen får vi besök av kocken Mats Sabel.

  • THL: Finländare äter alltför mycket salt

    26.07.2013 Inrikes

    Finländarnas saltkonsumtion verkar ha ökat under de senaste fem åren efter en längre tids nedgång. Enligt forskare äter vi nu dubbelt så mycket salt som vi borde.

  • Christoffers whiskeymarinerade inrefilé

    20.07.2013 Mat och fritid

    Varenda lördag bjuder vi in en kock eller grillmästare för att ge tips om mat som passar speciellt bra i sommarvärmen. Christoffer Thomassfolk bjöd oss på sin biffar av inrefilé som legat i god marinad. Här får ni receptet!

  • Andreas Sandéns himmelska biffar

    13.07.2013 Mat och fritid

    Varenda lördag bjuder vi in en kock eller grillmästare för att ge tips om mat som passar speciellt bra i sommarvärmen. Andreas Sandén bjöd oss på oerhört goda lammfärsbiffar. Här får ni receptet!

  • Veckans inköpslista av Älska sommar-kocken

    12.07.2013 Vega

    Det är snart dags att värma upp grillen! Varenda lördag bjuder Älska sommar in en grillmästare, matlagningsexpert eller sommelier. På lördagen får vi besök av kocken Andreas Sandén.

  • Veckans inköpslista av Älska sommar-grillmästaren

    28.06.2013 Mat och dryck

    Varenda lördag bjuder Älska sommar in en grillmästare, matlagningsexpert eller sommelier. Först ut är Bruno Köhler, en mästare på grillen.

  • Vägsaltet fortsätter hota grundvattnet i Lojo

    09.01.2013 Västnyland

    Lojo stad och Trafikverket är oense om vad som borde göras och när för att rädda grundvattnet i Lojo från vägsalt som rinner ned i vattnet från den nya motorvägen. Trafikmyndigheterna efterlyser noggrannare utredningar. Lojo stad vill ha åtgärder och resultat nu.