Hoppa till huvudinnehåll

kärnbränslen

 • Miljöexpert: Uran är också en politisk risk

  18.11.2016 Inrikes

  Miljöexpert vill behandla uranet som problemavfall.

  Att ta tillvara uran vid Terrafamegruvan betyder bland annat att mängden kemikalier som används vid gruvan ökar markant. Utöver miljöriskerna måste regeringen överväga politiska aspekter.

 • De skrev doktorsavhandling i sändning

  19.11.2015 Vetenskap

  Doktorander i direktsändning.

  Vesa Lindroos och Sebastian Lindqvist, som båda för tillfället skriver på sina doktorsavhandlingar vid Aalto-universitetet inbjöds att skriva live under Kvanthopps direktsändning. Se video 3 min.

 • Posiva får grönt ljus till anläggning för använt kärnbränsle

  12.11.2015 Åboland

  Anläggningen har rum för högst 6500 ton uran.

  Regeringen har i dag torsdag gett tillstånd till Posiva att bygga en slutförvaringsanläggning för använt kärnbränsle i Euraåminne. Anläggningen har rum för högst 6500 ton uran.

 • New York Times: Framsteg i kärnförhandlingar med Iran

  04.11.2014 Utrikes

  Förhandlingarna om Irans kärnprogram verkar ha tagit ett stort steg framåt. Tidningen The New York Times skriver att Iran har gått med på att skeppa en stor del av sitt uran till Ryssland. Frågan om Irans uranlager har varit en av de svåraste i förhandlingarna.

 • "Rosatom är inte ett farligt bolag"

  22.09.2014 Inrikes

  Det finns inga skäl till oro över över Rosatoms roll i Fennovoimas kärnkraftbygge, försäkrar Jukka Laaksonen, Rosatoms Finlandchef. - Jag kan inte förstå hur Ryssland skulle kunna utöva makt genom sitt ägande.

 • Iran får mera tid i kärnförhandlingarna

  19.07.2014 Utrikes

  Iran har kommit överens med sex andra länder om en tilläggstid på fyra månader för att komma till en överenskommelse om landets kärnprogram. USA lovar i samma veva att igen ge Iran tillgång till 2,8 miljarder dollar frysta tillgångar.

 • Wasaline upphör med kärntransporter

  21.03.2014 Österbotten

  Wasaline vill inte vara inblandat i diskussionerna om kärnkraft. Därför upphör nu Wasalines transporter av kärnbränsle.

 • Wasa Express fraktade kärnbränsle

  21.03.2014 Österbotten

  Radioaktivt kärnbränsle har fraktats över Kvarken med passagerarfärjan Wasa Express. Det skriver den svenska tidningen Filter.

 • Undantagstillståndet hävt vid Sellafield

  31.01.2014 Utrikes

  Den förhöjda radioaktiva strålningen, som uppmättes vid den brittiska kärnkraftsanläggningen Sellafield i dag berodde på bakgrundsstrålning av radongas.

 • "Fennovoima kan också bygga ett eget bergrum"

  10.01.2013 Inrikes

  Arbetsgruppen som har funderat på slutförvaring av kärnavfall tar inte ställning till hur många platser för slutförvaring som ska byggas i Finland. Kärnavfallet behöver inte nödvändigtvis förvaras i Posivas bergrum i Euraåminne utan Fennovoima kan också bygga en egen grotta.