Hoppa till huvudinnehåll

vikingar

 • Historikern Dick Harrison: När man läser äldre historieböcker får man ofta intrycket att kvinnor inte existerade

  13.08.2019 Familj

  Historien ska användas som ett positivt laddat vapen.

  “Har ni inget bättre för er än att blicka bakåt?” hör historikern Dick Harrison ofta. Men genom historien lär han sig varför nutiden ser ut som den gör.

 • En överraskande upptäckt – den australiensiska författaren Robert Drewe visade sig vara 1 % finländare

  17.06.2018 Kultur och nöje

  Jag kan alltid skylla på min "inner Finn"!

  Den australiensiske författaren Robert Drewe fick ett DNA-test i julklapp av sin hustru. Vid sidan av brittiska, irländska och franska rötter, visade testet att han även hade en gnutta finskt blod i sina ådror.

 • Vikingakläder bär spår av muslimskt inflytande

  07.10.2017 Vetenskap

  Arkeologen Annika Larsson ser influenser från Mellanöstern

  Mönster i silver på vävda band av siden i gravar från vikingatiden, har visat sig vara geometriska kufiska tecken där både namnen Allah och Ali förekommer. Det visar ny forskning vid Uppsala universitet.

 • De gåtfulla runorna i Vörå III: I jakt på bevis

  05.03.2017 Kultur och nöje

  Är det möjligt att vetenskapligt fastslå Vörårunornas ålder?

  Nästan alla vetenskapsmän hävdar i sten att Vörårunorna är moderna förfalskningar. Men viktiga undantag finns. Och fällande bevis saknas. Är sådana möjliga att få? Läs avslutningen på den slingrande berättelsen.

 • De gåtfulla runorna i Vörå I: Österbottens första viking

  05.03.2017 Kultur och nöje

  En arkeologisk sensation eller skamlös historieförfalskning?

  En arkeologisk sensation, eller skamlös historieförfalskning? En svenskösterbottnisk konspiration, eller fennomani på Museiverket? Läs hela den oerhörda berättelsen om Vörårunorna.

 • Arkeologer tror sig ha hittat okänd vikingabosättning

  02.04.2016 Utrikes

  Fynden härrör från omkring år 1000.

  På Newfoundland i Kanada har arkeologer upptäckt vad som kan vara en tidigare okänd vikingaboplats från omkring år 1000.

 • Vikingaskepp gick upp i rök på Shetlandsöarna

  27.01.2016 Utrikes

  Årlig vikingafestival lyste upp de skotska öarna.

  Vikingar intog än en gång de skotska Shetlandsöarna under tisdagen. Öborna, iklädda vikingahjälmar och utrustade med svärd och sköldar, firade sina nordiska rötter under den årliga vikingafestivalen Up-Helly-Aa.

 • Svenskarna donerade runsten åt Lovisa

  25.08.2015 Östnyland

  Lovisa har fått en runsten i donation från Sverige.

  Lovisa stad har fått en runsten i donation från Sverige. Det är en kopia av Sveriges mest kända runsten, Gripsholmsstenen.

 • Varför firar vi midsommar?

  19.06.2015 X3M

  Varför firar vi midsommar, och hur?

  Midsommaren står inför dörren. Sätten att fira på har ändå bytt form lite under åren. X3M har snackat med Anne Bergman, arkivarie på Svenska litteratursällskapets folkkulturarkiv, som slog hål på myter om gamla midsommartraditioner.

 • Bli vikingexpert på tre minuter

  06.05.2015 X3M

  Det mesta du trodde du visste om vikingarna är falskt.

  Skådespelarna Jasper Pääkkönen och Peter Franzen har fått stora roller i det historiska dramat Vikings. Men vad vet vi egentligen om våra fornnordiska vänner? Repetera här, för snart tror alla att vi är vikingexperter.

 • Vikingarna var inte bara rasande män

  12.03.2015 Kultur och nöje

  Vad hände när Odin blev kvinna? Hurdan var den vävstol som under forntiden vävde fram en strid? Vill du veta mera om dem som överskred könsgränser under vikingatiden?

 • Nya bevis för vikingsamhälle i Saltvik

  07.09.2014 Inrikes

  På Åland hittar man allt fler bevis på att det verkligen funnits en viktig vikingaboplats i Saltvik. Vid den senaste veckans utgrävningar hittade arkeologer vad de tror är stolphålen till den stora hallbyggnad som vikingarna använde för fester och ceremonier, skriver tidningen Nya Åland.

 • ”Jag lurade vikingarna”

  03.07.2014 Östnyland

  På sommaren samlas både vikingar och fornfinnar på Borgbacken i Borgå. De dyker upp för att göra byteshandel. Det visade sig bli ett äventyr där vikingarna lurades och fornfinnarna skrattade högt och gott åt dem.

 • Unikt vikingaskepp byggs på Åland

  10.06.2013 Inrikes

  Entusiaster från både Åland och Sverige håller på och bygger ett vikingaskepp enligt uråldrig modell. Inga ritningar har bevarats ända från vikingatiden, men man bygger enligt en modell som har utarbetats i Uppsala.

 • Isabella på rutten Helsingfors - Tallinn

  11.01.2013 Åboland

  Viking Line ökar sin kapacitet på rutten Helsingfors-Tallinn i sommar - och sätter in M/S Isabella på rutten. M/S Isabella trafikerar i dag mellan Åbo och Stockholm men ersätts nästa vecka av nya Viking Grace.

 • Ordsnoken - Skandinavien

  08.09.2006 Arkivet

  I "Ordsnoken" tittar Erik Snellman närmare på namn.

  För över 2000 år sedan dök Finland för första gången upp på en karta. Det var tack vare greken Ptolemaios som kallade området under polcirkeln för Finlappeland. I det här avsnittet av "Ordsnoken" tittar Erik Snellman närmare på namn.