Hoppa till huvudinnehåll

proteströrelser

 • Varför protesterar fransmännen? - "Det fanns en tid då Frankrike hade en röst i världshändelserna"

  08.12.2018 Utrikes

  Staten har traditionellt haft en stark roll.

  I Frankrike har det traditionellt funnits ett starkt statligt inslag i industri och näringsliv. Samtidigt har också statens sociala ansvar betonats. I dag är kritiken mot statsledningen hård.

 • Skräpytor och döda zoner – vad ska vi ha landsbygden till?

  25.03.2018 Kultur och nöje

  Vad händer med landsbygden när 80 procent bor i staden?

  Ska du överleva måste du sätta på dig en rolig hatt, baka tunnbröd och offra urskogen för att bygga ytterligare en nerfart på fjället, konstaterar Po Tidholm som i åratal rest runt i och skrivit om den svenska glesbygden.

 • Samiska aktivister vädrar morgonluft: ”Ingenting annat älskar mig lika mycket som jorden och jag älskar jorden mer än något annat”

  04.02.2018 Kultur och nöje

  Den samiska kampen förs ofta via konsten idag.

  Den samiska kampen förs i tv-soffan, på barrikaderna, på sociala medier och på gräsrotsnivå - och ofta med konsten som hjälpmedel. Den aktivistiska konsten är ett av flera sätt att uttrycka frågor som är centrala och viktiga för samiska individer och det samiska kollektivet idag.

 • Unga proteströstare dras till piraterna och feministerna i valet

  30.03.2017 Inrikes

  Missnöjet kan kanaliseras till de små partierna.

  Frågor som berör jämställdhet, mångkultur och fri information väntas locka främst unga väljare - men också proteströstare, som är besvikna på de etablerade partierna. Piratpartiet och Feministiska partiet för kampanj för fullt.

 • Censurerade och förbjudna låtar skapar fortfarande debatt

  21.11.2016 Kultur och nöje

  Norska Moddi lyfter fram censurerade och förbjudna sånger.

  ”Moddi censurerad av Ryssland” och ”Ryssland varnar orkester för spelning med Moddi” - den norska singersongwritern Moddis projekt med censurerade och förbjudna sånger från olika delar av världen väcker debatt, inte minst i Ryssland.

 • Alva Strang: Kampsånger är pop

  17.11.2016 Kultur och nöje

  Musiken kan uppmuntra unga till politiskt engagemang.

  Kampsånger, vilken effekt har de på människor? Hur ser kampsånger ut i populärkulturen idag, och vad behövs för att engagera dagens ungdom i politiska frågor, frågar sig Alva Strang.

 • Arvid Mörne i fokus på symposium

  15.08.2016 Kultur och nöje

  Arvid Mörne uppmärksammas med litterärt symposium i Porkala.

  Arvid Mörne var mycket mer än textförfattare till "Båklandets vackra Maja". Förutom att han skildrade skärgården i sina verk var han en folkbildare, protestsångare och hetsporre. I år har det gått 140 år sedan han föddes och 70 år sedan han dog.

 • Skattetrötta islänningar lockas av sumerisk religion

  08.12.2015 Kultur och nöje

  Det nygamla samfundet är en protest mot statskyrkosystemet.

  Missnöjet med statskyrkan och den obligatoriska kyrkoskatten på Island har lett till en märklig proteströrelse. Zuismen, en nyreligiös rörelse med mångtusenåriga rötter, har fått mängder av nya medlemmar.

 • Esbo Ciné 2015 – rädda världen!

  20.08.2015 Kultur och nöje

  Hjälp - världen går under! Vad göra? Vad har redan gjorts?

  Miljöfrågor är ett centralt tema bland de dokumentärer som Espoo Ciné väljer att lyfta fram i år. Vilka problem står vi inför? Hur har vi hamnat här? Vad kan vi göra för att undvika en katastrof?

 • Vietnam rockar skönast

  24.04.2015 Kultur och nöje

  Rockmusiken har en okuvlig roll i filmer om kriget i Vietnam

  Det var i högstadiet som jag – precis som typ resten av klassen - började intressera mig för filmer om kriget i Vietnam och jag har fortsatt se på krigsfilmer ända sedan det, skriver Sebastian Bergholm.

 • DN: Högutbildade har hittat Sverigedemokraterna

  28.02.2015 Utrikes

  Sverigedemokraterna har nu ett stöd på 13,6 procent, vilket är mer än i valet i fjol. Nya väljargrupper har hittat partiet - analytiker talar om proteströstande.

 • Protestledare i Hongkong ger upp inför polisvåldet

  02.12.2014 Utrikes

  De tre ursprungliga protestledarna i Hongkong säger att de kommer att ge sig till polisen. De uppmanar också övriga aktivister att ge upp inför upptrappat polisvåld

 • Pixadores – svartvit hit

  20.11.2014 Kultur och nöje

  Amir Arsames Escandaris svartvita "Pixadores" var en av fjolårets mest färgstarka bioupplevelser. Med självsäkert grepp närmade sig den debuterande regissören ett innehåll som kändes angeläget. Nu tävlar dokumentären i tre Jussi-kategorier.

 • Janukovytj utlyser landssorg - 26 dödsoffer bekräftade

  19.02.2014 Utrikes

  Minst 26 människor har livet i de värsta våldsamheterna i Ukraina sedan självständigheten 1991. President Viktor Janukovytj meddelade på onsdag kväll på sin webbsida att ett "vapenstillestånd" införs, och att direkta samtal med oppositionen ska inledas. Janukovytj har också avsatt landets arméchef efter att ha meddelat att han inlett en ny "antiterroroperation". Nyhetsbyrån Reuters sänder live från Kiev.

 • Pussy Riot-medlemmar greps i Sotji

  18.02.2014 Utrikes

  Två före detta medlemmar i den ryska punkgruppen Pussy Riot har gripits i OS-staden Sotji. - Formellt har de gripits för att förhöras som vittnen till en stöld på hotellet där de bor, säger Yle Nyheters Kerstin Kronvall, på plats utanför polisstationen i Alder.

 • Greenpeace-aktivisten Sini Saarela åtalad för huliganism

  30.10.2013 Utrikes

  Åtal kan leda till böter eller högst 7 års fängelse.

  Den finländska miljöaktivisten Sini Saarela hör till 18 Greenpeace-aktivister som åtalas för huliganism i Ryssland.

 • Protest mot fröproducenten Monsanto ordnas också i Vasa

  24.05.2013 Österbotten

  På lördag deltar minst 117 personer i en protest i Vasa mot företaget Monsanto som producerar genmodifierade frön. March against Monsanto ordnas i hundratals städer i närmare femtio länder. I Finland ordnas protester i fyra städer.

 • Redan över 1100 namn för Lappfjärds folkhögskola

  25.01.2013 Österbotten

  Facebookgruppen "LaFo ska leva" har på bara ett par dagar samlat över 1 100 namn till stöd för Lappfjärds folkhögskola. Gruppen är en reaktion på att Lappfjärdsenheten kan vara hotad då ägaren Axxell utbildning kallat till samarbetsförhandlingar.

 • Kanadas ursprungsbefolkning kräver bättre förhållanden

  12.01.2013 Utrikes

  De senaste veckorna har Kanadas ursprungsbefolkning bildat en proteströrelse. Bland annat har de blockerat flera järnvägslinjer för att få gehör för sina krav om bättre levnadsförhållanden.

 • Demonstration mot k-kraft i Kristinestad

  14.01.2008 Österbotten

  På torsdag ordnas en demonstration mot kärnkraft i Kristinestad. Arrangörerna vill påverka politikerna inför fullmäktigemötet som i februari tar ställning till Fennovoimas planer på ett kärnkraftverk på orten.

Sidor