Hoppa till huvudinnehåll

religiösa högtider

 • Tredje året gillt för påskvandringen Kärlekens väg i Sibbo: "Man kan kalla det för en minimusikal"

  17.04.2019 Östnyland

  Hundratals Sibbobor förväntas följa i lärjungarnas fotspår.

  På långfredagen lär en hel del Sibbobor samlas i Kyrkoby för att ge sig ut på gemensam påskvandring. Det utlovas sång, dans och kanske en och annan tankeställare när påskspelet Kärlekens väg ordnas för tredje gången.

 • Glitter, ljus och bjällerklang – julen är vår viktigaste högtid

  15.12.2018 Vetamix

  Visste du att många jultraditioner inte alls är urgamla?

  Vi tänker ofta att vi firar jul på ett urgammalt sätt, men många av våra traditioner är i själva verket skapade på 1800-talet. Går man tillbaks i tiden längre än så ser julfirandet rätt annorlunda ut, även om vissa delar har bevarats till våra dagar.

 • Ett besök på begravningsplatsen - en modern andaktsstund

  15.06.2018 Samhälle

  Gravskötseln viktig för folksjälen.

  Att sköta om gravar är viktigt för den finländska folksjälen. Det är ett sätt att bevara och hedra döda släktingars minne. Det säger kyrkoherde Tom Ingvesgård, som också tror att det handlar om en modern andaktsstund.

 • 10 frågor om pingsten - vårens andliga fest

  18.05.2018 Vetamix

  Vet du vad pingsten innebär?

  Vet du vad pingsten innebär? Förr i tiden var pingsten en stor vårhögtid både för kyrkan och för vanligt folk. I dag är pingstens betydelse diffus för många - testa hur mycket du själv vet om den!

 • Pingst - den stora högtiden som föll i glömska

  18.05.2018 Vetamix

  Förr var pingsten en stor kyrklig och folklig fest.

  Pingsten har gått från att vara en viktig vårhögtid till en diffus dag i kalendern, som inte föranleder någon större folklig fest. Men högtiden har en intressant historia, med inslag av både tungotal och kärlek - och den är trots allt en av kyrkoårets stora fester.

 • Eid al-adha firas av muslimer runtom i världen

  13.09.2016 Utrikes

  En av de viktigaste muslimska högtiderna

  Eid al-adha - även kallad offerhögtiden - firas som bäst av muslimer i hela världen. Firandet inleds med att man slaktar ett djur.

 • Iran och Saudiarabien i praktgräl över religiös högtid

  07.09.2016 Utrikes

  Ordkrig mellan Iran och Saudiarabien inför viktig högtid

  Ordkriget intensifieras mellan Iran och Saudiarabien inför den religiösa pilgrimsfärden Hajj på lördag. Förra årets massdödsfall leder till anklagelser från Iran om saudiarabisk misskötsel av högtiden.

 • Muslimsk högtidsfest bra kommers för köpcentret Itis

  06.07.2016 Huvudstadsregionen

  Itis har för första gången satsat på kampanj under ramadan.

  I år har köpcentret Itis för första gången satsat på en reklamkampanj under den muslimska fastemånaden ramadan och högtiden id al-fitr. Det här efter att många företagare hade upptäckt att ramadan brukar vara en bra försäljningsmånad för dem.

 • Trettondagen kan förbli ledig dag med lön

  03.02.2016 Inrikes

  Kristi himmelsfärdsdagen blir troligen vanlig arbetsdag.

  Enligt tidningsgruppen Lännen Media överväger ledningen för centralorganisationerna en modell där trettondagen också i fortsättningen skulle vara en ledig dag.

 • Indier tvättar av sig sina synder i Ganges

  14.01.2013 Utrikes

  Den största religiösa sammankomsten i världen börjar i Indien då miljontals hinduer kommer till staden Allahabad för att bada i floden Ganges. Hinduernas Kumbh Mela-fest ordnas vart tolfte år i Allahabad.