Hoppa till huvudinnehåll

människan (art)

 • Framtidens människa: Ska vi ta vår fortsatta evolution i egna händer?

  03.05.2020 Kultur och nöje

  Gentekniken rusar framåt, allmänheten hänger inte med.

  Författare som Jamie Metzl och Yuval Noah Harari hävdar att människan snart kommer att styra över sin, vår, egen evolution. Transhumanismen är tron på att detta är en framtid som vi både kan nå och bör sträva efter, och den har många mäktiga och inflytelserika bekännare. I sin essä granskar Viktor Granö var i utvecklingen vi befinner oss och vart det egentligen är vi är på väg.

 • Skräpmat drar in kråkor i en ond cirkel – fjäderdräkten och flygförmågan försämras, och ingen vill ha dem som par

  22.11.2019 Natur

  Det tydligaste tecknet på bristsjukdomen är vita fläckar.

  Människans skräpmat förorsakar bristsjukdomar hos den urbana kråkan, med påföljden att dess fjäderdräkt och flygförmåga blir sämre.

 • Carolin Ahlvik-Harju: Vad är syftet med att ge en människa vård?

  03.06.2017 Kultur och nöje

  Vilka idéer ligger bakom vårdreformen egentligen?

  Kunder, producenter, valfrihet - vilka idéer döljer sig i vårdreformen och varför erbjuds människor vård egentligen?

 • #minfråga: Kommer människans evolutionära utveckling att upphöra?

  04.03.2016 Kultur och nöje

  Innebär hälsovetenskaperna att evolutionen stannar av?

  Innebär framsteg i hälsovården att den mänskliga utvecklingen stannar av? Läs psykologiforskaren Jan Antfolks svar på en publikfråga.

 • Hjärtat - livets motor

  12.02.2016 Vetamix

  Hjärtat är vår viktigaste muskel.

  Hjärtat är vår viktigaste muskel. Det pumpar outtröttligt blod till kroppens alla delar så länge vi lever. När hjärtat slutar slå tar livet slut - och därför förknippas också hjärtat med känslor och kärlek.

 • Det här är inte musik att fortplanta sig till

  19.01.2016 Kultur och nöje

  Kuslig och fin musik av Howes väcker reptilhjärnan

  Manchesterproducenten Howes kusliga och drömska elektroniska ljudvärld väcker vissa av Sebastian Bergholms primitiva instinkter till liv.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  10.12.2015 Arkivet

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Hälsa och bra sex istället för Gud?

  29.11.2015 Kultur och nöje

  Vi tror oss vara sekulära men kämpar med frågan om mening.

  Den kapitalismkritiska teologen Patrik Hagman ser religiös strävan i vår konsumtionskultur.

 • Homo naledi - ny människoart funnen, säger forskare

  10.09.2015 Utrikes

  Benbitar från minst 15 individer har grävts fram i Sydafrika

  Forskare säger sig ha funnit fossil av en hittills okänd människoart i en grotta i Sydafrika. En professor i paleontologi som Yle Nyheter har talat med har sett avgjutningar av fyndet och bekräftar bedömningen.

 • Sebastian Bergholm: Mera konst, mindre journalistik

  26.01.2014 Debatt

  Konsten kan fördjupa de känslor som väcks av världen, skriver kulturredaktören på Svenska Yle Sebastian Bergholm.

 • "Se hela människan i äldrevården"

  13.01.2014 Vega

  - Vår viktigaste uppgift är att synliggöra det som är viktigt för den enskilda personen i äldrevården. Det säger Professor Unni Å Lindström vid vårdvetenskapliga enheten vid Åbo Akademi i Vasa. I praktiken betyder det att i forskningen avtäcka det som har betydelse för individen så att den konkreta vårdpersonalen lättare kan fatta beslut i vardagen.

 • Antalet stora köttätare minskar i världen

  10.01.2014 Utrikes

  Antalet lejon, björn och varg håller på att minska radikalt.

  Antalet stora köttätande djur så som lejon, björn och varg håller på att minska radikalt runt om i världen visar en ny undersökning.

 • Bland tontar och LOL - en julkalender för vuxna

  27.11.2013 Titta och lyssna

  Joppe och Malou är två agent-tomtar som sänts till människovärlden för att bedriva en intensiv forskning på sitt favoritobjekt: människan. Eftersom de är högt uppskattade människoexperter bland andra tomtar har de fått en egen sändningstid, och kan på så vis via en egen kanal under december månad dagligen sända rapporter upp mot norr.

 • Människans krigiska natur ifrågasätts

  22.08.2013 Österbotten

  Är människan en krigisk varelse av naturen? Doktorand Patrik Söderberg och docent Douglas Fry vid Åbo Akademi i Vasa ifrågasätter den här bilden genom en artikel som har väckt internationellt intresse.

 • Om konsten att läsa

  06.05.2013 Nyhetsskolan

  Olof Lagercrantz publicerade någon gång en bok med namnet "Om konsten att läsa och skriva". I denna underbara lilla bok försöker Lagercrantz beskriva vad han såg som läsandets betydelse för människan, samt människans syn på denna otroliga förmåga.

 • Brandorsak dröjer i Nådendal

  01.02.2013 Åboland

  Det kommer att ta ett tag innan orsaken till den förödande branden i Nådendal klarnar. Polisen har inlett en förundersökning, säger jourhavande brandchefen.

 • Depardieu, Obelix och kommunismen

  14.01.2013 Kultur och nöje

  Så småningom börjar man, åtminstone jag, tröttna på bevakningen av Gerard Depardieu, den franska skådisen och miljonären som inte ville vara med om ”för” hög fransk beskattning av de rika och som följd av det lämnade sin moder Frankrike, tog bautastenen på ryggen och styrde mot Ryssland. Där hälsades han välkommen, fick passet i handen och han passade snabbt på att hylla det demokratiska Ryssland etc.

 • En skola för fred och utveckling

  08.01.2013 Österbotten

  "Vad behöver en människa för att leva och växa till fred?" Den frågan finns på första sidan till en folder för Fredsskolan.

 • Lodjur kan uppfatta människan som byte

  07.12.2012 Österbotten

  Ett lodjur kan slå ner en vitsvanshjort på drygt 100 kilo. Därför är det inte helt uteslutet att lon prövar sin jaktlycka på en människa som väger 60-70 kilo. Det säger jaktchef Stefan Pellas på Finlands viltcentral.

 • Kolerabakterie allt vanligare i Östersjön

  26.07.2012 Inrikes

  Vibriobakterien som orsakar sjukdomen kolera blir allt vanligare i Östersjön på grund av klimatförändringen. En internationell forskargrupp säger sig ha hittat bevis för att en höjning av vattentemperaturen har lett till att bakteriestammen ökat.

Sidor