Hoppa till huvudinnehåll

ekologiskt boende

 • De väljer en obekvämare vardag och trivs men det kan också bli tungt: Jag behöver lite mera människor och samhälle omkring mig

  14.10.2018 Västnyland

  Barnfamiljer lever utan rinnande vatten eller i skärgården.

  Kan du och din familj leva utan rinnande vatten, sparsamt med el och ha endast utedass? Eller bo på en ö långt ute i skärgården året om med små barn? Munsterhjelms i Snappertuna lever som på 1950-talet och familjerna på Brännskär lever långt ute i skärgården utanför Nagu. Med små barn.

 • Grå väderbitna båthus gav idéer till nytänk inom skärgårdsbyggande

  18.07.2018 Åboland

  Arkitektstuderande gav förslag till nya hus i Iniö.

  Nya hus i skärgården kunde byggas i ekologiska byar, de har fått inspiration av båthus, samtidigt som de är moderna och energisparande. Det är några av de förslag som lagts fram i Iniö som ett nytänk inom byggande i skärgården.

 • Ingå bygger en modern och ekologisk by

  17.08.2017 Västnyland

  Bostadsområdet Västerbrinken börjar ta form.

  Projekt Västerbrinken i Ingå börjar ta form. Westerkullaborna får grannar då ett nytt bostadsområde med ekologiska hus ska växa fram. Återkommande nyheter om mögelhus har fått allt fler att fundera på nya bygglösningar.

 • Ingå får ett ekologiskt bostadsområde

  23.09.2016 Västnyland

  Företag vill bygga på 14 tomter i området.

  Företaget The Natural Building Company vill bygga ekologiska byggnader nära centrum av Ingå. Fullmäktige beslöt att kommunen ingår ett markanvändningsavtal med företaget om 14 tomter på Västerbrinken.

 • Nytt serviceboende byggs på Svalåkern i Borgå

  21.09.2016 Östnyland

  Detaljplanen ändras för att man ska förverkliga planerna.

  Borgå vill bygga ett effektiverat serviceboende och energieffektiva hus på Svalåkern som ligger mellan Tolkisvägen och Pääskytien koulu.

 • Kasper Strömman kollar in ekologiska sommarstugor

  16.05.2016 Kultur och nöje

  Tre fascinerande, miljövänliga och helt olika stugor.

  Idag kollar vi på ekologiska sommarstugor. Kasper träffar bl.a. Bruno Erat, den ekologiska arkitekturens far i Finland, samt två yngre arkitekter - Sofia de Vocht och Jussi Virta

 • Sol och ved värmer ekohus i Närpes

  29.03.2016 Österbotten

  Hållbart hus till rimligt pris.

  Yrkesakademins ekohus på Vettmossvägen i Närpes står nu klart. En brasa brinner trivsamt i eldstaden i vardagsrummet. Tillsammans med solpaneler på taket är vardagsrumsbrasan husets enda värmekälla. Elvärme finns endast som reserv.

 • Charlie bygger inga plasthus

  06.01.2016 Samhälle

  Eko-orienterad gemenskap är danska Charlies livsstil.

  Charlie Jespergaard bygger och renoverar hus enligt naturenliga metoder. Modell har han tagit från hemlandet Danmark och Finland. Själv bor han i ett kollektiv mitt i skogen i Ingå. Där bygger han ut en ekoby och får utlopp för sin kreativitet genom att bland annat göra träsniderier på gamla stockar.

 • Också sopdykare har regler

  24.06.2014 Titta och lyssna

  Nina flyttar in på kollektiv för att leva mer ekologiskt.

  Dokumentärfilmsstuderanden Nina Nordström flyttar in på ett kollektiv i hopp om att kunna leva ett mer ekologiskt liv. Samtidigt provar hon på att ”dyka” efter sin mat från butikernas soptunnor.

 • Klimatpiloterna lever fortfarande ekologiskt

  13.01.2014 Östnyland

  Natur och miljös projekt Klimatpiloterna gick ut på att 13 familjer under två års tid försökte minska sina växthusgasutsläpp. Hos familjen Isaksson i Tolkis har mycket av lärdomarna från projektet blivit kvar i vardagen.

 • Nollenergihus 2021

  17.01.2013 Västnyland

  Från och med år 2021 ska alla nya byggnader i Finland uppfylla kriterierna för ”nästan nollenergihus”. De nya byggnormerna är en följd av ett EU-direktiv från år 2010.

 • Husockupanter på 1980-talet

  15.05.2007 Arkivet

  Får int unga flytta in i vandaliserade hus?

  Om ett fint hus stor tomt och vandaliseras - varför är det då fel att unga människor flyttar in där?

 • Grön sak - veganism i Svenskfinland

  08.09.2006 Arkivet

  Djurättsaktivister i Vasa talar om sina liv.

  I mitten av 90-talet blev djurrättsaktivism ett uppmärksammat fenomen i Finland. Pälsfarmer utsattes för attacker och allt fler ungdomar anslöt sig till rörelserna. Också veganism blev populärt vid sidan om djurrättsaktivismen.