Hoppa till huvudinnehåll

arbetsmarknadsavtal

 • Skogsindustrin och Pappersförbundet enades om konkurrenskraften

  24.05.2016 Inrikes

  Den ordinarie arbetstiden utökas med tre hela dagar per år.

  Skogsindustrin och Pappersförbundet har enats om att förlänga den ordinarie arbetstiden med tre hela dagar per år, med oförändrad lön. Totalt omfattar avtalet cirka 13 000 löntagare.

 • PAM deltar i förhandlingarna om konkurrenskraftsavtal

  17.03.2016 Inrikes

  Det sade PAM:s ordförande Ann Selin på torsdagen.

  Servicefacket PAM deltar i de branschvisa förhandlingarna om hur konkurrenskraftsavtalet ska tillämpas i kollektivavtalen. Rösterna för att delta i förhandlingarna föll 11 för och 5 emot.

 • Sipilä hoppas på "JA" av servicefacket

  17.03.2016 Inrikes

  Statsministern har förståelse för PAM:s dilemma.

  Det rådde positiv anda då statsminister Juha Sipilä (C) diskuterade konkurrenskraftsavtalet med servicefacket PAM i morse. Sipilä hoppas att hans framträdande inför PAM:s styrelsemöte leder till att facket godkänner avtalet. Följ med PAM:s presskonferens direkt på Arenan!

 • Sipilä: Skattelättnader tänkbara

  11.03.2016 Inrikes

  "Det finns stor rörelsefrihet i överenskommelsen nu."

  Statsminister Juha Sipilä (C) anser att överenskommelsen om den så kallade Finlandsmodellen gör det lättare att förverkliga eventuella skattelättnader. Servicefacket Pams ordförande Ann Selin är försiktigt optimistisk.

 • Kvinnolönerna: Vanhanen och Katainen var bättre än Sipilä och Stubb

  04.03.2016 Inrikes

  Lönegropen djupnar igen i den kommunala sektorn.

  Matti Vanhanen och Jyrki Katainen stödde en positiv löneutveckling i kvinnodominerade låglönebranscher. Men deras efterträdare tänker annorlunda. I det så kallade samhällsfördraget djupnar lönegropen.

 • Samhällsfördraget: Vi ska jobba mer

  29.02.2016 Inrikes

  Detaljerna finslipas under morgonen.

  Fackförbundens styrelser samlades klockan 9 i morse för att ta ställning till det förhandlingsresultat som arbetsmarknadsparterna nådde i natt. Bland annat skulle arbetstiden förlängas med 24 timmar per år.

 • Folkets dom är hård

  03.12.2015 Debatt

  Delade meningar om vems fel det är

  Det uteblivna samhällsfördraget anses vara ett misslyckande. Men vems fel det är - där går meningarna kraftigt isär. Här har vi sammanställt ett urval av läsarnas kommentarer.

 • Fem snabba frågor om krisen på arbetsmarknaden

  03.12.2015 Debatt

  Arbetsmarknadsforskare Mika Helander svarar.

  Vems fel var det att samhällsfördraget föll? Arbetsmarknadsforskare Mika Helander vid Åbo Akademi svarar på fem snabba frågor om krisen på arbetsmarknaden.

 • Nu kommer tvångslagarna

  02.12.2015 Inrikes

  Nu införs lagar som försämrar arbetsvillkoren.

  Då förhandlingarna på arbetsmarknaden föll går regeringen vidare med sina tvångslagar. De skär bort medelinkomsttagarens inkomster med över tusen euro om året. Men EU och ILO kan ännu säga stopp.

 • Avgörande dagar på arbetsmarknaden

  30.11.2015 Inrikes

  Mika Helander: Förhandlingarna har drivit in på fel spår.

  Förhandlingarna på arbetsmarknaden är inne i ett kritiskt skede. En lösning i postkonflikten kan bana väg för ett samhällsfördrag, men det krävs mera kompromissvilja och bättre förhandlingskultur, menar statsvetaren Mika Helander.

 • Metallbasen Aalto: Vi godkänner inte försämrade arbetsvillkor

  03.10.2015 Inrikes

  Metallarbetarna godkänner inte nedskärning i semesterpeng.

  Metallarbetarnas ordförande Riku Aalto säger att utgångspunkten är att metallarbetarna inte godkänner att regeringen eller riksdagen blandar sig i arbetsvillkoren, och det gäller också nedskärningar i semesterpengarna.

 • FFC föreslår nollinje för 2017

  24.09.2015 Inrikes

  Förslaget beräknas främja konkurrenskraften med 4,2 procent.

  FFC:s styrelse har enhälligt godkänt ett förslag till bredare arbetsmarknadslösning som betyder bland annat nollinje i löneförhandlingarna för 2017. FFC har räknat ut att förslaget förbättrar konkurrenskraften med sammanlagt kring 4,2 procent.

 • STTK och Akava: Vi kommer att hitta gemensam lösning

  18.09.2015 Inrikes

  Löntagarorganisationerna förhandlar aktivt sinsemellan.

  Löntagarorganisationerna STTK och Akava är övertygade om att man kommer att nå fram till ett gemensamt alternativ som tillfredsställer regeringen. Måndagen blir en avgörande dag, säger Akavas Sture Fjäder.

 • Får man strejka politiskt på arbetstid?

  15.09.2015 Inrikes

  Politiska protester ok för arbetare, inte för tjänstemän.

  Rätten att delta i politiska stidsåtgärder på arbetsmarknaden beror på tjänsteförhållandet. Ingen tvingas strejka, men ingen kan heller straffas så länge man följer det egna fackförbundets rekommendationer.

 • Akava redo för förhandlingar

  04.08.2015 Inrikes

  Akava förutsätter resultat som gagnar alla parter.

  Akademikercentralen Akava är redo att förhandla om ett samhällsfördrag, men alla parter måste vara redo att ge efter för sina krav, säger Akavas ordförande Sture Fjäder.

 • "Ultramoderat" löneuppgörelse på kommande

  11.06.2015 Inrikes

  Ett lönepåslag klart under en procent är att vänta nästa år.

  Arbetsmarknadsparterna jobbar just nu hårt för att få till stånd en förlängning på det så kallade av sysselsättnings- och tillväxtavtalet. Avtalet ska vara klart på måndag, annars väntar förbundsvisa förhandlingar.

 • Stubb: Ingen löneuppgörelse före valet

  10.02.2015 Inrikes

  Det blir ingen löneuppgörelse i vår. Det meddelade statsminister Alexander Stubb (Saml) på tisdagsmorgonen.

 • Var fjärde går med på slopad löneförhöjning för att rädda ekonomin

  07.01.2015 Inrikes

  En dryg fjärdedel av finländarna, 27 procent, är redo att ge upp sin löneförhöjning de närmaste två åren om det hjälper Finlands ekonomi. 29 procent säger nej, visar en undersökning som Yle Nyheter har låtit göra.

 • Tyska lokförare kämpar för sin rätt att strejka

  15.10.2014 Utrikes

  Från och med onsdag klockan 14 står det mesta stilla på de tyska järnvägarna. Det tyska lokförarfacket fortsätter sina strejker och sätter så ytterligare fart på diskussionen om rätten att strejka. I Tyskland ser många lokförarnas och piloternas strejkande som rena rama utpressningen.

 • Urpilainen: Centralt avtal avgörande för Finland

  06.10.2013 Inrikes

  Finansminister Jutta Urpilainen (SDP) kräver att arbetsmarknadsparterna gör allt de kan för att få tillstånd en central lösning på arbetsmarknaden. Urpilainen talade i Kuusankoski vid de lokala Socialdemokraternas 110-års jubileum.

Sidor