Hoppa till huvudinnehåll

odlingsmetoder

 • Salladsodling i odlingslåda.

  Odlingslådorna i Åbo blir fler och färggrannare

  05.04.20171Åboland
  Åbo erbjuder också i år sina invånare möjligheten att odla i låda, så gott som var som helst på stadens mark. Nu får stadsodlarna också fria händer att måla och dekorera själva lådorna.
 • Nyfångade räkor

  Inhemska jätteräkor odlas i Nystad

  23.03.20171Åboland
  I en tidigare fiskförädlingshall i Nystad har Juhani Salminen från Suomen Katkarapu byggt en recirkulationsodling. Med inhemska foder och med en inhemsk produktion kan man lättare kontrollera att räkorna odlas på ett etiskt hållbart sätt.
 • Jonathan Nordberg mitt bland tomatplantorna i växthuset.

  Jonathan har ansvar för tusentals tomatplantor och tre humlebon

  17.02.20174X3M
  Jonathan Nordberg byggde sitt första växthus när han bara var 19 år gammal. Vi hälsar på och upptäcker att ett växthus inte bara huserar tomater, utan också humlor och andra viktiga insekter. Följ med på en rundtur!
 • Foto: Arja Lento/Yle

  Gurkan - folkkär och meningslös

  21.01.20175Samhälle
  Den inhemska handeln har drabbats av gurkbrist och importen blir vår räddning. Istället för att vandra omkring hålödga bland hyllorna i butiken i jakten på finska gurkor som inte finns, kan vi nu trösta oss med varianter från andra länder. Men vad är bättre egentligen?
 • Äppel på gren

  Skattkammare för äppelsorter grundas i Lojo

  14.09.20161Västnyland
  I utställningsträdgården Fruticetum på Lojoön bevaras äppelarter i en unik samling för framtida bruk.
 • blommor som växer på en gren

  Att odla på en gren ger trädet karaktär

  12.05.2016Mat och fritid
  Har du ett gammalt äppelträd i din trädgård? Ta fram trädets karaktär med en sommarplantering på en gren.
 • Lastpallsodling

  Odla i lastpall

  29.04.20165Mat och fritid
  En liten lastpall med sallad och örter utanför köksdörren är väl inte så illa för den som gillar matlagning. Och den som gillar att skapa mönster och större helheter kan placera ut ett dussin lastpallar och fylla dem med örter, sommarblommor, gräs och perenner.
 • Angela Oker-Blom, cityodling

  Cityodlare: Vi behöver lite grönt för att må bra

  26.04.2016Huvudstadsregionen
  Cityodling och trädgårdsskötsel har blivit en populär stadshobby. Det är framför allt män och personer som är under 35 år som blivit bitna av den urbana trädgårdsskötselflugan, säger man på Trädgårdsförbundet.
 • Morötter i en trälåda.

  Morot - rotfrukten för sött och salt

  21.04.20162Mat och fritid
  Det doftar friskt och starkt av löken och rotfrukterna som sakta sjuder på spisen. När man tittar ner i den i den stora kastrullen blinkar morötterna till när de når ytan. För en knapp timme sedan var de omgivna av fuktig mull. Nu kokas de till buljong och soppor. Resten av dagens skörd skall rivas till en läcker morotkaka.
 • Jordgubbar i en plastkorg

  Jordgubbe - det jättelika smultronet

  14.04.20162Mat och fritid
  Bakom björkdungen skymtar ett hav av röda små klot. Den söta doften av jordgubbe retar näsan och väl genom snåren öppnar sig fältet med rader av plantor som dignar av mogna bär. Ämbaren fylls snabbt, men samtidigt som händerna söker sig under bladen, gäller det att hålla ögonen öppna för huggormar i jakt på möss och sorkar. Ikväll är efterrätten plättar med färska jordgubbar och vispad grädde.
 • odling på vägg

  Väggodling - dekorativt och utrymmessnålt

  14.04.2016Mat och fritid
  En solig vägg är en ypperlig odlingsplats. Det är varmt, ljust och skyddat från vind och väder. En väggodling är ett perfekt blickfång på en kanske annars trist och kal väggyta.
 • Två nävar nyplockad potatis

  Potatis - roten till det goda

  24.03.20161Mat och fritid
  Midsommaren närmar sig och förväntningarna på nypotatis till sillen är åter höga. Fast vi äter potatis året om är det något speciellt med just nypotatis, i synnerhet om den skördas ur eget trädgårdsland. Hundratals rätter kan skapas av denna sydamerikanska knöl som kommer i olika färger och former.
 • balkongodling

  Bonde mitt i stan

  04.07.2015Samhälle
  Självhushållning - den nya livsstilstrenden enligt experterna. I takt med att vi lämnar landet för staden så breder också lantligheten ut sig. Urbana odlare och koloniträdgårdsodlare tar sin plats i staden.
 • en bänk i en snötäckt trädgård

  Tjälen - gratis arbetskraft

  08.02.2015Trädgård
  Det finns fördelar med vårt nordliga klimat och det finns också knep för hur man får saker att växa fast det är kallt. Ett tjockt snötäcke gör att plantorna inte fryser på vintern.
 • Elisabeth Morney, Camilla Forsén-Ström, Alexandra De Paoli och Owe Salmela i Trädgården på Strömsö

  Inget hindrar ett odlarhjärta

  06.02.2015Mat och fritid
  Ved, kompost och snö. Vad har de gemensamt? För oss i det här programmet är det värme. Som material, som isolering och som process.
 • Nyckelhålsträdgården på Strömsö

  Nyckelhålsträdgården - en genial idé

  06.02.2015Trädgård
  Ömma knän och sjuk rygg. Svetten rinner o myggorna biter en i nacken. Låter det bekant? Vid nyckelhålsträdgården som vi byggt kan man åtminstone stå rakt.
 • Potatisplantorna gror och mår bra i halmen

  Odling i halm

  02.04.20145Mat och fritid
  Om du vill gå den enkla vägen när du anlägger ditt potatisland då är halmodling den rätta tekniken! Att odla i halm är lätt, snyggt och roligt. Halm som odlingssubstrat är inte något nytt utan gammalt och välbeprövat.
 • Humlor sköter mögelbekämpningen

  28.06.2013Östnyland
  Mycket av de inhemska jordbubbarna börja vara färdiga för plockning, och i Liljendal kan man tacka humlor för hjälpen.
 • Jordbruksföretag i Halikko miljövänligast i Finland

  26.06.2013Åboland
  Företaget som driver gårdarna Mikkola och Muntola i Halikko har utsetts till Finlands miljövänligaste jordbruksföretag. Gårdarna brukas av Peppi och Marko Laine.
 • Sparrisrötter och unga plantor.

  Odla din egen sparris

  19.04.20134Trädgård
  När du besöker gamla trädgårdar och herrgårdar kan du hitta gamla sparrisbestånd. Sparrisen har nämligen varit en populär odlingsväxt i Norden sedan slutet av 1600-talet.