Hoppa till huvudinnehåll

odlingsmetoder

 • Ekologiskt, miljövänligt, närproducerat? Vi reder ut begreppen!

  20.08.2017 Österbotten
  Som konsument kan det vara svårt att i dag förstå sig på alla begrepp inom odling och näring. Ekolammköttsproducenten Anders Norrback reder ut begreppen.
 • Det här händer på Trädgårdskväll på Strömsö

  05.06.2017 Mat och fritid
  Programmet på Strömsös trädgårdskväll är brett och något för alla med ett uns av trädgårdsintresse.
 • Odla själv så vet du vad du äter

  01.06.2017 Mat och fritid
  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter.
 • Odlingslådorna i Åbo blir fler och färggrannare

  05.04.2017 Åboland
  Åbo erbjuder också i år sina invånare möjligheten att odla i låda, så gott som var som helst på stadens mark. Nu får stadsodlarna också fria händer att måla och dekorera själva lådorna.
 • Inhemska jätteräkor odlas i Nystad

  23.03.2017 Åboland
  I en tidigare fiskförädlingshall i Nystad har Juhani Salminen från Suomen Katkarapu byggt en recirkulationsodling. Med inhemska foder och med en inhemsk produktion kan man lättare kontrollera att räkorna odlas på ett etiskt hållbart sätt.
 • Jonathan har ansvar för tusentals tomatplantor och tre humlebon

  17.02.2017 X3M
  Jonathan Nordberg byggde sitt första växthus när han bara var 19 år gammal. Vi hälsar på och upptäcker att ett växthus inte bara huserar tomater, utan också humlor och andra viktiga insekter. Följ med på en rundtur!
 • Gurkan - folkkär och meningslös

  21.01.2017 Samhälle
  Den inhemska handeln har drabbats av gurkbrist och importen blir vår räddning. Istället för att vandra omkring hålödga bland hyllorna i butiken i jakten på finska gurkor som inte finns, kan vi nu trösta oss med varianter från andra länder. Men vad är bättre egentligen?
 • Skattkammare för äppelsorter grundas i Lojo

  14.09.2016 Västnyland
  I utställningsträdgården Fruticetum på Lojoön bevaras äppelarter i en unik samling för framtida bruk.
 • Att odla på en gren ger trädet karaktär

  12.05.2016 Mat och fritid
  Har du ett gammalt äppelträd i din trädgård? Ta fram trädets karaktär med en sommarplantering på en gren.
 • Odla i lastpall

  29.04.2016 Mat och fritid
  En liten lastpall med sallad och örter utanför köksdörren är väl inte så illa för den som gillar matlagning. Och den som gillar att skapa mönster och större helheter kan placera ut ett dussin lastpallar och fylla dem med örter, sommarblommor, gräs och perenner.
 • Cityodlare: Vi behöver lite grönt för att må bra

  26.04.2016 Huvudstadsregionen
  Cityodling och trädgårdsskötsel har blivit en populär stadshobby. Det är framför allt män och personer som är under 35 år som blivit bitna av den urbana trädgårdsskötselflugan, säger man på Trädgårdsförbundet.
 • Morot - rotfrukten för sött och salt

  21.04.2016 Mat och fritid
  Det doftar friskt och starkt av löken och rotfrukterna som sakta sjuder på spisen. När man tittar ner i den i den stora kastrullen blinkar morötterna till när de når ytan. För en knapp timme sedan var de omgivna av fuktig mull. Nu kokas de till buljong och soppor. Resten av dagens skörd skall rivas till en läcker morotkaka.
 • Jordgubbe - det jättelika smultronet

  14.04.2016 Mat och fritid
  Bakom björkdungen skymtar ett hav av röda små klot. Den söta doften av jordgubbe retar näsan och väl genom snåren öppnar sig fältet med rader av plantor som dignar av mogna bär. Ämbaren fylls snabbt, men samtidigt som händerna söker sig under bladen, gäller det att hålla ögonen öppna för huggormar i jakt på möss och sorkar. Ikväll är efterrätten plättar med färska jordgubbar och vispad grädde.
 • Väggodling - dekorativt och utrymmessnålt

  14.04.2016 Mat och fritid
  En solig vägg är en ypperlig odlingsplats. Det är varmt, ljust och skyddat från vind och väder. En väggodling är ett perfekt blickfång på en kanske annars trist och kal väggyta.
 • Potatis - roten till det goda

  24.03.2016 Mat och fritid
  Midsommaren närmar sig och förväntningarna på nypotatis till sillen är åter höga. Fast vi äter potatis året om är det något speciellt med just nypotatis, i synnerhet om den skördas ur eget trädgårdsland. Hundratals rätter kan skapas av denna sydamerikanska knöl som kommer i olika färger och former.
 • Bonde mitt i stan

  04.07.2015 Samhälle
  Självhushållning - den nya livsstilstrenden enligt experterna. I takt med att vi lämnar landet för staden så breder också lantligheten ut sig. Urbana odlare och koloniträdgårdsodlare tar sin plats i staden.
 • Tjälen - gratis arbetskraft

  08.02.2015 Trädgård
  Det finns fördelar med vårt nordliga klimat och det finns också knep för hur man får saker att växa fast det är kallt. Ett tjockt snötäcke gör att plantorna inte fryser på vintern.
 • Inget hindrar ett odlarhjärta

  06.02.2015 Mat och fritid
  Ved, kompost och snö. Vad har de gemensamt? För oss i det här programmet är det värme. Som material, som isolering och som process.
 • Nyckelhålsträdgården - en genial idé

  06.02.2015 Trädgård
  Ömma knän och sjuk rygg. Svetten rinner o myggorna biter en i nacken. Låter det bekant? Vid nyckelhålsträdgården som vi byggt kan man åtminstone stå rakt.
 • Odling i halm

  02.04.2014 Mat och fritid
  Om du vill gå den enkla vägen när du anlägger ditt potatisland då är halmodling den rätta tekniken! Att odla i halm är lätt, snyggt och roligt. Halm som odlingssubstrat är inte något nytt utan gammalt och välbeprövat.

Sidor