Hoppa till huvudinnehåll

rocklyrik

 • Rockpoeten Dylan blev i dag litterärt högdjur

  13.10.2016 Kultur och nöje

  Bob Dylan,rockpoeten blev i dag litterärt högdjur.

  Vi gnuggar oss i öronen: Är det sant att rockpoeten Bob Dylan får Nobelpriset år 2016? Det är både tippat och otippat, men är ändå en litterär bomb.

 • Jakten på rocklyrikens mening

  17.04.2016 Kultur och nöje

  Kan rockens texter leva utan musiken?

  Rocktexter är det mest underskattade litterära uttrycket, men Hannele Mikaela Taivassalo, Jean Lindén och Tomas Jansson bestämmer sig för att glömma musiken för en stund och bara tala rocklyrikens mening.

 • Äntligen på skiva

  13.11.2015 Åboland

  Över 20 års låtskrivande nu på färggrann skiva.

  Ricke Andersson har skrivit låtar i över 20 år. Nu finns en del av dem på skivan Cosmic Candy Store for Fishes and Libras.

 • John Lennons sista ord

  09.10.2015 Vega

  Lennon skulle ha fyllt 75 år.

  Om John Lennon fortfarande hade levt så hade vi idag haft en möjlighet att fira hans 75 årsdag. Istället tog hans liv ett abrupt slut då han sköts av Mark Chapman den 8 december 1980.

 • Uriah Heeps låtskrivarmagiker fyller 70

  22.08.2015 Vega

  Ken Hensley, en av hårdrockens pionjärer

  Det var som keyboardist och gitarrist i Uriah Heep under första riktgivande tio åren, som Ken Hensley var med om att skapa den formel som låg till grunden för den tidiga hårdrocken, heavy metal, som växte fram under 1970-talets första år.

 • Staffan Hellstrand i blod och tårar

  05.04.2015 Kultur och nöje

  Staffans Hellstrands nya album heter Blod & Tårar

  Rockpoeten Staffan Hellstrand fortsätter skriva låtar om blod och tårar, om människor i glädje och sorg. Han skriver med samma glöd som på den tiden när Lilla fågel blå ägde radion. Hellstrand fyller 59 men pojkaktigheten och passionen sitter kvar.

 • Mer undervisning i läsning behövs i högstadiet

  09.01.2014 Österbotten

  Tonåringar borde få undervisning i läsning i högre grad. Man räknar med att de kan läsa, men alla unga människor i högstadiet är inte goda läsare. - Det finns brister i lässtrategierna, säger FM Katarina Rejman. Hennes doktorsavhandling om litteraturens potential i modersmålsundervisningen läggs fram vid Pedagogiska fakulteten i Vasa på fredag.

 • Då Åboarenan blev mitt pojkrum och Bruce var där

  08.05.2013 Titta och lyssna

  Då jag var liten (eller ung) fick Springsteens rock mig att känna mig äldre, då jag idag är äldre så får den mig att känna mig yngre. Sebastian Bergholm såg Bruce.

 • Hit, men... ”I’ll Be There For You” med Bon Jovi.

  08.05.2013 Titta och lyssna

  “You Give Love a Bad Name”. "Livin' on a Prayer". "Bad Medicine". Tre klassiska Bon Jovi-listettor från det glada 80-talet.

 • Om tematik i särlingen Springsteens musik

  06.05.2013 Titta och lyssna

  Bruce var en särling, en outsider som tagit sig in i det kollektiva popmedvetandet och som plötsligt berättade historier som vanliga människor, och ovanliga, kunde känna igen sig i. Och han skrev låtar som folk gillade, skriver Kulturtimmens Sebastian Bergholm.

 • Hit, men...”Theme from S’Express” med S’Express

  30.04.2013 Titta och lyssna

  Vi har ju spelat många olika musikstilar i Hitmen . Men det är en musikstil som en del av våra lyssnare tycker att vi litet har glömt bort – nämligen acid house.

 • Veckans låtar i Radio Vega

  26.04.2013 Titta och lyssna

  Många intressanta nyheter på Radio Vegas spellista från och med lördagen den 27 maj.

 • Nya låtar i Radio Vega

  19.04.2013 Titta och lyssna

  En hel del intressanta nya låtar i Radio Vega som börjar rulla från och med lördagen den 20 april. Allt från finlandssvensk poetisk visa till frän svensk rock. Radio Vega är den mångsidigaste musikkanalen i Finland.

 • Arg ung man

  19.04.2013 Kultur och nöje

  Finlandssvenska indie-rockbandet The Wha's gör sin skivdebut i London nästa vecka. Deras stjärnfaktor kan bli hög i ett land där deras musik redan är mainstream.

 • Jump med Kris Kross i Hit, men...

  18.04.2013 Titta och lyssna

  Denna veckas förslag till ”Hit, men inte längre” är ”Jump” med Kris Kross.

 • Radio Vega presenterar nya låtar

  05.04.2013 Titta och lyssna

  Här är de nya låtar som börjar rulla i Radio Vega från och med lördagen den 6 april.

 • Folkbildning: country och bluespunk

  02.04.2013 Titta och lyssna

  I morse steg jag upp och gick ut strax innan solen stigit upp. Jag lyssnade på Mudhoneys nya album Vanishing point. Världen luktade hundskit och såg otroligt vacker ut. Månen var halv.

 • Gäddblod i snön - om black metal, manlighet, gädda och satan

  21.03.2013 Titta och lyssna

  Att artisten sölar ner sig med svinblod och låter djurinälvor regna över en konsertpublik är norm inom black metal, den extremaste sorten av metal.

 • Hit, men inte längre? Blur med ”Country House"

  14.03.2013 Titta och lyssna

  Damon Albarn fyller 45 år nu i dagarna. Damon Albarn är ju något av en mångsysslare inom musiken, men han är ändå mest känd från banden Blur och Gorillaz. Alla pratar om honom, men hur låter han? Hitmen med Dan Eskil Jansson, Mårten Svartström och Marcus Rosenlund.

 • Ny musik i Radio Vega

  04.03.2013 Titta och lyssna

  En finlandiserad engelsman, en duo som går från nattklubbsdiscot ut på beachen och en 80 åring som är i sitt livs bästa form.

Sidor