Hoppa till huvudinnehåll

kyrkans arbetstagare

 • Förstaklassaren Aaron har ett specialuppdrag under biskopsvigningen i Borgå domkyrka: "Jag har bara väntat"

  21.09.2019 Östnyland

  Pampigt, högtidligt och mycket symbolik.

  Det är förstås den nya biskopen Bo-Göran Åstrand som innehar huvudrollen under biskopsvigningen i Borgå domkyrka den 29 september, men också familjen Stråhlman från Borgå har en synlig och viktig roll.

 • Fördomsfritt om tro på alphakvällar i Karis

  21.01.2016 Västnyland

  Karis-Pojo svenska församling ordnar diskussioner om tro.

  Vad ska vi ha kyrkan till och är den kristna tron osann? Det är några frågor Karis-Pojo svenska församling tar upp i sin alphakurs. I kväll (21.1) ordnas första träffen.

 • Vid övergrepp drabbas många

  07.12.2015 Tro

  Barn ska känna sig trygga i församlingen.

  Efter att de sexuella övergreppen i en församling i Esbo på 70- och 80-talet kom ut i offentligheten har församlingsarbetarna efterlyst praktiska beteenderegler. Barn ska känna sig trygga i församlingen, säger Maria Sten vid Kyrkostyrelsen.

 • Uppsägningen av Kirsi Oksanen var olaglig

  06.10.2015 Östnyland

  Helsingfors förvaltningsdomstol har hävt beslutet.

  Kirsi Oksanen sades upp från sin tjänst som kyrkoherde i Strömfors. Enligt Helsingfors förvaltningsdomstol strider uppsägningen mot lagen.

 • Henrik Östman söker kaplanstjänsten i Jeppo

  27.07.2015 Österbotten

  Arbetar som församlingspastor i Kronoby församling.

  Henrik Östman vill bli kaplan i Jeppo. Han arbetar nu som församlingspastor i Kronoby församling.

 • KSML: Församlingarna skär ner

  10.07.2015 Inrikes

  Hälften av församlingarna låter bli att anställa vikarier.

  Många församlingar skär ner i personalen, skriver tidningen Keskisuomalainen. Förra året inledde en tiondel av landets församlingar samarbetsförhandlingar.

 • Spotlight: De heligas solidaritet

  20.01.2015 Samhälle

  Vi håller helt på att lämna den perioden då det fanns rum för radikala upptäckande tankar proklamerar professorn i social etik, Jaana Hallamaa. Det här syns mycket klart i inställningen till aborter och abortrörelsen där de heliga totalt vill isolera sig från de syndiga och därför inte överhuvudtaget vill ha nånting med aborter att göra

 • Raunio och Lindström: Lärkkulla behövs

  19.01.2015 Västnyland

  Både kyrkoherde Pentti Raunio i Karis-Pojo svenska församling och kyrkoherde Anders Lindström i Ekenäsnejdens svenska församling talar för att Borgå stift ska behålla Lärkkulla som stiftsgård trots att de geografiska avstånden i stiftet är stora och församlingarna har egna hus.

 • "Att möta människor är det bästa med prästyrket"

  19.12.2014 Österbotten

  Den första april går han formellt i pension, men kaplan Gunnar Särs har redan gjort sin sista egentliga arbetsdag på Vasa svenska församling. Då han nu ser tillbaka på åren som gått så är det med stor tacksamhet.

 • Kyrkans anställda ska höra till kyrkan

  08.12.2014 Österbotten

  I kyrkolagen står det att också administrativ personal ska höra till kyrkan och vara konfirmerade inom den evangelisk lutherska församlingen.

 • Tystnadens dag i Åbo domkyrka

  11.11.2014 Åboland

  På lördag är det tystare än vanligt i Åbo domkyrka. Det är kyrkosamfälligheten som ordnar tyst meditation hela dagen. Kyrkoherde Nalle Öhman är en av ledarna under dagen.

 • "Manlighet borde diskuteras mer"

  04.11.2014 Åboland

  Enligt genusforskaren Anders Ahlbäck borde manlighet diskuteras mer. Ahlbäck gästade God Morgon Åboland på tisdagen tillsammans med biskop Björn Vikström. Båda var överens om att genusfrågor överlag borde diskuteras flitigare.

 • Misstänkt pedofilbiskop försattes i husarrest

  24.09.2014 Utrikes

  Vatikanen har försatt en tidigare ärkebiskop i husarrest på grund av misstankar om pedofili. Polske Józef Wesolowski misstänks för att ha köpt sex av barn då han var Vatikanens ambassadör i Dominikanska republiken.

 • Lindgård blir herde för två församlingar

  25.08.2014 Östnyland

  Lappträsk och Liljendal församlingar har valt Stina Lindgård till gemensam kyrkoherde.

 • Inomhusluften i nya utrymmen oroar anställda vid Vanda församling

  11.08.2014 Huvudstadsregionen

  Vanda svenska församling skall den här månaden lämna sina lokaler vid fuktskadade Dickursby kyrka. Men inte heller de nya utrymmena övertygar alla i personalen.

 • Johan Westerlund valdes till kyrkoherde i Johannes församling

  31.07.2014 Huvudstadsregionen

  Församlingsrådet i Johannes församling beslöt enhälligt att utse enda sökanden, kyrkoherden i Pojo svenska församling Johan Westerlund, till ny kyrkoherde i Johannes församling. Han säger att han blev kontaktad av församlingsrådet för att söka tjänsten.

 • Kyrkans öde bromsar Dickursbyplanerna

  02.05.2014 Huvudstadsregionen

  Trots fullmäktiges beslut att riva den fuktskadade kyrkan i Dickursby kämpar stadsmuseet för att bevara den. När Dickursby byggs ut har allt annat ett datum förutom kyrkan.

 • Församlingsrådet vid Johannes överrumplades av "förtroendekrisen"

  04.04.2014 Huvudstadsregionen

  Att den enda sökanden till tjänsten som kyrkoherde vid Johannes församling i Helsingfors drar tillbaka sin ansökan och hänvisar till att församlingsrådet inte stöder henne är konstigt. Det här anser flera medlemmar inom rådet och flera säger också att Lindgård vore ett bra val.

 • Domkapitlet föreslår Per Stenberg

  26.02.2014 Österbotten

  Per Stenberg blir ny kyrkoherde i Karleby. Domkapitlet beslöt på onsdagen att gå på samma linje som församlingsrådet i Karleby och välja Stenberg. Protestlistan som en del församlingsmedlemmar har startat hade inte nått domkapitlet före mötet och därför tog man ingen ställning i den frågan.

 • Kyrkvaktmästare lär sig svenska i Karleby

  23.01.2014 Österbotten

  Predikstol, nattvard och sidoskepp kanske inte hör till den vanliga grundkursen i svenska. Men för blivande kyrkvaktmästare är det viktigt att kunna prata om just sådant. Därför har 15 blivande kyrkvaktmästare kommit till Karleby för att språkbada.

Sidor