Hoppa till huvudinnehåll

landsbygdspolitik

 • Från krisläge till framtidstro – Sofia tar över två bybutiker: "Bybornas engagemang fick mig att fatta det slutgiltiga beslutet"

  18.10.2018 Inrikes

  Många bybutiker har stängts, men i Närpes blåser nya vindar.

  Många byar har under de senaste årtionden förlorat sina butiker. Länge såg det ut som att Norrnäs och Töjby i Närpes skulle gå samma öde till mötes. Ingen verkade intresserad av att ta över bybutikerna. Men då bestämde sig Sofia Björklund för att axla ansvaret.

 • Bybutikerna stänger en efter en – det finns statligt stöd att fås men få vet om det

  31.08.2018 Österbotten

  Öja-Market i Karleby är en av många bybutiker som stänger.

  Öja-Market i Karleby sätter lapp på luckan den här veckan men en ny företagare tar över i november. Bybutikerna har minskat med cirka 60 procent under 2000-talets början. Från statens håll försöker man nu stödja bybutikerna.

 • När servicen centraliseras tar byborna saken i egna händer – Bergö ett praktexempel

  26.04.2018 Österbotten

  Landsbygden under press i reformerna.

  Vad händer med landsbygden när förvaltningsområdena blir större? Den frågan vill nu landsbygdspolitiska rådet ta reda på tillsammans med Åbo Akademi. Bergö i Malax fungerar som ett praktexempel på hur man kan hålla landsbygden livskraftig.

 • Skräpytor och döda zoner – vad ska vi ha landsbygden till?

  25.03.2018 Kultur och nöje

  Vad händer med landsbygden när 80 procent bor i staden?

  Ska du överleva måste du sätta på dig en rolig hatt, baka tunnbröd och offra urskogen för att bygga ytterligare en nerfart på fjället, konstaterar Po Tidholm som i åratal rest runt i och skrivit om den svenska glesbygden.

 • Kommentar: Surt, sa De gröna om landsbygden

  06.11.2017 Inrikes

  Partikansliet fördömer uppmärksammat uttalande.

  De gröna tar avstånd från fullmäktigeledamoten Fatim Diarras skriverier på Facebook. Skadan är ändå redan skedd. På landsbygden upplever många att De gröna är fientligt inställda.

 • Landsbygden behöver nytt folk och nya jobb

  04.02.2017 Samhälle

  När kommunens service sinar tar byns talkoanda över.

  Minskad kommunal service, allt färre arbetsplatser och avfolkning. Det här är något som många bybor på landsbygden känner igen. Hur mycket det än pratas om skyhöga bostadspriser och eventuella trängselavgifter väljer många unga att lämna sina hemorter för att flytta till huvudstadsregionen. Kvar i byarna blir en åldrande befolkning.

 • "Bara MTK försvarar landsbygden"

  12.01.2015 Inrikes

  Det är vi som i allt högre grad bevakar landsbygdens intressen, en roll som vi har fått både litet överraskande och utan att ha bett om det, säger lantbrukarcentralen MTK:s ordförande Juha Marttila.

 • Miljonstöd skapar inte jobb

  12.12.2014 Samhälle

  I Kaskö misslyckades det. På Kimitoön ser det ut att gå vägen. Staten har pumpat in hundratals miljoner i plötsliga strukturomvandlingsområden, ändå är det ingen garanti. Varför klarar sig vissa orter bättre än andra ur plötsliga strukturomvandlingar?

 • Att få "gå till kungs" fixar inte demokratiunderskottet

  14.11.2014 Österbotten

  Landsbygdsutveckling och demokrati. Det är två övergripande teman då man diskuterar med Peter Backa, nybliven pensionär från Svensk Byaservice. Han är kritisk till det sätt som kommunsammanslagningar "säljs" till folket.

 • Har vi råd med en levande landsbygd?

  13.10.2014 Samhälle

  Det blir en allt större utmaning att hålla liv i landsbygden

  Urbaniseringen tilltar och det blir en allt större utmaning att hålla liv i landsbygden. Nu ifrågasätts stödpengar till landsbygden. Det kan nämligen löna sig bättre att satsa allt på städerna där utvecklingen sker i dag.

 • Deltagare svek landsbygdsriksdag

  01.10.2014 Österbotten

  Arrangörerna hade hoppats på 150 anmälningar, men fick bara 50. Nu ställs helgens Landsbygdsriksdag i Pedersöre in. Nytt försök om ett halvt år.

 • Gamla Pernå välrepresenterat i Lovisapolitiken - se kartan

  28.01.2013 Östnyland

  Pernåbornas röst hörs bäst i Lovisafullmäktige.

  Pernåbornas röst hörs bäst i Lovisafullmäktige. Invånarna i gamla Lovisa och Liljendal har minst representanter bland ledamöterna. Det framgår då man tittar på var de nu sittande ledamöterna bor i jämförelse med de gamla kommungränserna.

 • Landsorten förlorar på bredbandsstrategi

  25.11.2009 Inrikes

  Kyrkbyarna kommer inte att få stöd av samhället.

  Kyrkbyarna på landsorten blir förlorare då staten går in för sin nya bredbandsstrategi, befarar experter. Dessa orter kommer inte att få stöd av samhället och är samtidigt ointressanta för de kommersiella operatörerna.