Hoppa till huvudinnehåll

föredrag

 • Stå inte där som en saltstod - lär dig tala med hela kroppen

  01.10.2017 Kultur och nöje

  Att ha händerna i fickan eller på ryggen går inte för sig.

  I Finland ser man många som håller ett tal med händerna i fickorna eller på ryggen. Det är ofta ett tecken på nervositet. Och sällan bra. Lär dig tala med hela kroppen.

 • Hur står det till med talarkonsten i Svenskfinland?

  11.09.2017 Kultur och nöje

  Så där, säger Svenska Yles retorikexpert Peter Lüttge.

  Svenska Yles egen retorikexpert Peter Lüttge besökte helgens Föredragsmaraton på Svenska Teatern i Helsingfors för att ta reda på retorikens vara eller inte vara i Svenskfinland.

 • Föredragsmaraton: Vardagliga möten på gator och torg minskar kulturella klyftor

  09.09.2017 Kultur och nöje

  Att inte mötas kan vara farligt säger historiker.

  - Jag njöt av att ta del av mina forskarkollegers tal. Åbobaserade historikern Ann-Catrin Östman lyssnade på föredrag i sju timmar fredag kväll och natt på Svenska Teatern. På lördag förmiddag äntrade hon själv scenen.

 • “Jag tror på en adrenalinkick och lite fan anamma” - Axel Åhman är redo för Föredragsmaraton

  08.09.2017 Vega

  Följ med livestreamen på Arenan.

  Över 60 forskare och experter samlas på Svenska Teatern i Helsingfors för att ge kortföredrag om allt från snus, krig och välfärd till fördomar och finlandismer under 24 timmars tid. Föredragsmaraton är en hyllning till vetenskapen och bildningen samt vårt hundraåriga Finland.

 • Peter Lüttge: Alla kan hålla ett bra tal

  07.09.2017 Kultur och nöje

  Ett bra tal tillfredsställer både talaren och publiken.

  Många blir jätterädda när de skall hålla tal inför en publik. Det måste inte vara så. Kulturredaktören Peter Lüttges tips om hur man håller ett bra tal och samtidigt blir av med sin rädsla.

 • Föredragsmaraton – 24 timmar live om Finland

  16.08.2017 Vetenskap

  Kom med och upplev Föredragsmaraton!

  Den 8–9 september händer något som aldrig hänt förut: över 60 forskare och experter samlas på Svenska Teatern i Helsingfors för att ge inspirerande kortföredrag om Finland – i hela 24 timmar. Föredragen handlar om allt från babylådan, Mannerheim och mode till torkskåp, krig, slang och snus.

 • Anka Granroth: Stick och brinn gamla scenskräck

  22.05.2017 X3M

  Så här kom jag över min scenskräck.

  Händerna skakar, blodet rusar i öronen och jag är torr i munnen fastän jag precis druckit en halv liter vatten. Jag hör de ödesdigra orden: "Nu är det dags för vår första talare!" och applåderna drar igång. Nu finns det ingen återvändo. Jag måste upp på scen.

 • Föredragsmaraton: Borde finländare veta mer om österbottniska revyer?

  16.03.2017 Kultur och nöje

  Tack för fina förslag som kommit in! Men vem fattas?

  Tack för de inkomna förslagen! Det har kommit in många olika förslag på teman, från nationalitet till skola och politik, och en hel lista på namn som ni vill ha upp på Svenska Teaterns scen under Svenska Yles och SLS:s Föredragsmaraton den 8 september. Men vem fattas?

 • Föredragsmaraton – 24 timmar live om Finland

  03.03.2017 Kultur och nöje

  Var med och påverka när Yle och SLS ordnar föredragsmaraton.

  Den 8 september händer något som aldrig hänt förut. Svenska litteratursällskapet och Svenska Yle ordnar tillsammans en 24 timmar lång föredragssmaraton under temat “Finland 100”. Nu kan du påverka vem som talar och vilka ämnen du vill höra mer om.

 • Skådespelaren Peter kom över sin scenskräck

  22.01.2017 X3M

  Peter Ahlqvist har lärt sig knepen för att våga stå på scen.

  Att vara rädd för att prata inför folk men samtidigt vilja bli skådespelare är en svår kombination. Skådespelaren Peter Ahlqvist har haft en riktigt svår scenskräck, men han har hittat sätt att övervinna den.

 • Statsminister Mauno Koivisto håller nyårstal

  08.01.2015 Arkivet

  Mauno Koivisto skötte president Urho Kekkonens uppgifter.

  Statsminister Mauno Koivisto skötte president Urho Kekkonens uppgifter efter att Kekkonen hade avgått som president i oktober 1981. En av statsministerns viktiga uppgifter blir att hålla nyårstal till Finlands folk den första januari 1982.

 • Den stora rollen av Runar Schildt

  13.11.2014 Arkivet

  En statist söker större roller och hamnar mitt i kriget.

  I Runar Schildts pjäs Den stora rollen suktar en statist efter större roller och hamnar mitt i inbördeskriget.

 • Galgmannens förbannelse av Runar Schildt

  30.09.2014 Arkivet

  Galgmannen från 1922 är en perfekt radio- och tv-pjäs.

  Runar Schildts dramatiska och skrämmande enaktare Galgmannen från 1922 är en perfekt radio- och tv-pjäs, skriven långt innan televisionen var påtänkt. Carl Mesterton regisserade pjäsen 1961 för både Finlands tv och radio.

 • Bokkalaset större än tidigare

  03.10.2013 Västnyland

  Årets Bokkalas i Ekenäs är större än tidigare och involverar hela Raseborg på ett nytt sätt. Antalet deltagare blir stort i år på grund av att skolelever från hela Raseborg också lyssnar på föredrag.

 • Rasistiskt föredrag stoppades på biblioteket i Karleby

  13.03.2013 Österbotten

  Ett föredrag om judarna och beskyllningar mot dem hör inte hemma på stadsbiblioteket i Karleby. Det anser kultur- och ungdomsnämnden. Nämnden ger bibliotekschefen rätt då hon förbjöd Jussi Siitarinens föreläsning.

 • Filmkväll om ryska filmer

  30.01.2013 Åboland

  Den ryska filmens målgrupp och estetik har förändrats. Utbudet domineras av våldsamma TV-serier, men nu verkar det som om nya filmer håller på att få förtroende igen.

 • Aleko Lilius – mannen med äventyr i portföljen

  17.09.2012 Arkivet

  Affärsman, järnvägskung, bedragare, svindlare, författare.

  Affärsman, järnvägskung, bedragare, svindlare och författare. Allt detta och mer därtill var Aleko Lilius under sitt liv. Aleko Lilius stannade aldrig länge på samma ställe och kom att bo i Kina med pirater, på Filippinerna nära ön Jolo, i Mexiko och Västafrika under 1920 och 30-talen. Han gjorde också en mängd affärer; med renar, samer och järnväg. Lyssna på hans fascinerande liv.

 • Det finns liv i naturen också på vintern

  15.02.2012 Arkivet

  Göran Bergman om fåglar och Harry Krogerus om alla småkryp.

  Också under den allra svåraste vinterkölden, när kvicksilvret hotar att frysa, finns det liv i Finlands natur. Hör om dessa fascinerande världar. Göran Bergman berättar om fåglarna under vintern (1956) och Harry Krogerus om alla smådjur i snön (1989).

 • Gunnar Björling: modernisten med ett eget språk

  17.05.2011 Arkivet

  Möt en av Finlands mest radikala modernister.

  "Stryk ut, stryk dig, ditt ord, stryk din kontur..." läser Gunnar Björling ur sin egen dikt Hjärtats gata. Möt en av Finlands mest radikala modernister.

 • Kropp och hormoner på 1930-talet

  28.10.2008 Arkivet

  På 1930-talet blev synen på människans kropp viktig. Både den yttre kroppens skönhet, och den inre kroppens hormoner och utveckling blev föremål för undersökningar.

Sidor