Hoppa till huvudinnehåll

vänsterrörelser

 • EU-vänlig vänsterrörelse vill omvandla unionen - vill att alla EU-medborgare ska få en basinkomst

  13.05.2019 Utrikes

  DiEM 25 vill se ett demokratiskt Europa.

  En paneuropeisk EU-vänlig rörelse simmar mot den högernationalistiska strömmen i Europa. Rörelsen vill genomföra radikala reformer för att på nytt lyfta EU på fötterna.

 • I Leipzigs Röda Stjärna hör sport och politik ihop – division 7-lagets fans får se upp för nynazister på bortamatcherna

  13.11.2018 Utrikes

  Fotboll med ett politiskt budskap.

  Sedan ytterhögern drog ut på gatorna i tyska Chemnitz har man i Tyskland frågat sig hur starka de högerextrema krafterna i delstaten Sachsen egentligen är. I diskussionen har Sachsen ofta betecknats som en delstat där man ignorerat eller åtminstone tigit ihjäl problemet. Men det finns ändå de som redan länge öppet har ställt sig emot extremhögern.

 • Tyskland får en ny vänsterrörelse – målet är bland annat att utmana högerpopulisterna

  04.09.2018 Utrikes

  Kända tyska vänsterprofiler står bakom.

  En enad vänster som kan utmana de allt starkare högerkrafterna i landet. Det är ett av målen med den nya vänsterrörelse som lanseras i Tyskland idag. Någon större framgång väntas rörelsen ändå inte ha.

 • Radikala vänsterns kandidat starkt framåt inför franska presidentvalet

  13.04.2017 Utrikes

  Mélenchon är känd för att ha en spänd relation till media.

  Nya opinionssiffror visar att radikala vänsterns kandidat Jean-Luc Mélenchon går överraskande snabbt framåt inför det franska presidentvalet som startar den 23 april. Många tror att Mélenchon kan bli en av de två kandidater som får flest röster i den första omgången.

 • Röda sånger och minnen från Jakobstad

  16.11.2016 Kultur och nöje

  Så här minns de den politiska sånggruppen Till Storms.

  De sjöng om politiska orättvisor på förstamajtorget i Jakobstad. Den lilla sånggruppen Till Storms förvånade sig själva med en skiva på Love Records och en turné i Danmark. Christina Helsing och Carita Skog från Jakobstad minns det politiska sjuttiotalet.

 • Över 200 högerextremister greps i Leipzig

  12.01.2016 Utrikes

  Tände eld på bilar, söndrade fönster och sköt fyrverkerier.

  Tyska polisen arresterade 211 högerextremister i Leipzig på måndagskvällen. De maskerade bråkmakarna tände eld på bilar och soptunnor, söndrade fönster och avfyrade fyrverkeripjäser.

 • ”Finland kan inte blunda för sitt ansvar”

  28.06.2015 Debatt

  Ta ansvar för flyktingarna, uppmanar Nasima Razmyar (SDP).

  Finland kan inte blunda för sitt ansvar i flyktingfrågan, säger nyvalda riksdagsledamoten Nasima Razmyar (SDP). I en intervju för Svenska Yle berättar Razmyar om sin syn på regeringsbasen och flyktingpolitiken, som hon beskriver som ansvarslös.

 • Upp till kamp!

  01.05.2015 X3M

  De bästa protestsångerna för första maj.

  I dag är det första maj och Catariina Salo har valt att använda dagen till att fira jämställdhet, jämlikhet och drömmen om ett klasslöst samhälle.

 • Så minns vi Vietnamkriget - här är publikens minnen

  29.04.2015 Utrikes

  Vietnamkriget väckte starka känslor.

  Vietnamkriget engagerade en hel generation unga på 70-talet. Med anledning av att det har gått 40 år sedan slutet på Vietnamkriget har Svenska Yle bett publiken dela med sig av sina minnen - läs dem här!

 • Smugglare, spioner och andra skurkar

  15.11.2014 Kultur och nöje

  I år har det gått 95 år sedan förbudslagen klubbades igenom, och under de 13 år lagen var ikraft räknar man med att ca 160 000 finländare på olika sätt var inblandade i den omfattande spritsmugglingsverksamheten.

 • Om konsumtion och kärlek med Zygmunt Bauman

  29.11.2013 Arkivet

  Bauman reder ut begreppet "konsumism".

  Filosofen och sociologen Zygmunt Bauman reder ut begreppet "konsumism". Har konsumtionen ersatt spontana uttryck för uppskattning och kärlek?

 • Hon går från klarhet till klarhet

  14.05.2013 Åboland

  Den unga politikern Li Andersson anlitas flitigt som debattör om vitt skilda saker och hon blev röstmagnet i Åbo i vårt senaste kommunalval. Men hur och varför började det hela?

 • Koivulaakso: Ytterhögern infiltrerar sig på våra möten

  31.01.2013 Huvudstadsregionen

  Knvidådet i Jyväskylä i går kväll väcker minnen om tidigare attacker också i Helsingfors. Vänsterpolitikern Dan Koivulaakso jämför med gasattacken mot Pridefestivalen och säger att nynazister deltar i vänstermöten.

 • Artistporträtt: Kaj Chydenius

  15.10.2009 Arkivet

  Med många visor som hör till den finska sångskatten.

  Kaj Chydenius har komponerat många visor som hör till den finska sångskatten, såsom Kalliolle kukkulalle och Kenen joukossa seisot. Han har också deltagit i otaliga teaterproduktioner på finska och svenska.

 • Lappo-operan

  14.10.2009 Arkivet

  En milstolpe inom den radikala teatern!

  Då Helsingfors finska studentteater fyllde 40 år satte de upp produktionen Lappo-operan. Pjäsen blev en viktig milstolpe inom den radikala teatern.

 • Att bo i Terjärv, Österbotten

  10.11.2008 Arkivet

  Får vi veta det "rätta" om Terjärvborna 1972?

  Redaktör Torsten Bergman och hans team vill få fram Terjärv och dess invånare. Får vi veta det "rätta" om Terjärvborna?

 • Vänstervindar i Västra Nyland?

  27.10.2008 Arkivet

  Hur ser politiken ut i den nya storkommunen Raseborg?

  Pojo har traditionellt varit en röd kommun, men hur ser politiken ut i den nya storkommunen Raseborg, dit Pojo numera hör, 2008?