Hoppa till huvudinnehåll

framtidsforskning

 • I väntan på flygande bilar - framtidsforskaren Karim Jebari berättar hur din framtid kommer att se ut

  13.01.2019 Kultur och nöje

  Teknologin räddar inte världen från undergången.

  Hur ser vår framtid ut och inför vilka utmaningar står vi? Framtidsforskningen har länge fokuserat på teknologifrågor, men för att uppnå en dräglig framtid måste vi också ta hänsyn till människans behov av trygghet och bekräftelse. Framtidsforskaren Karim Jebaris recept på en ljusare framtid stavas lyhördhet, medmänsklighet och måttlighet.

 • Varje dygn ökar vår medellivslängd – hur kommer vi då att dö i framtiden?

  30.12.2017 Samhälle

  Framtidsanalytiker: Vi kommer snart kunna bli 150 år.

  Var tjugofjärde timme ökar vår medellivslängd med fyra timmar. I framtiden kommer vi kunna bota de stora sjukdomarna, vilket gör att vi dör på helt andra sätt än i dag.

 • Internationellt fredssymposium startar i Nystad

  10.08.2017 Åboland

  Seminariet är en öppen tillställning och gratis.

  Ett internationellt fredssymposium ordnas i Nystad torsdag och fredag 10-11.8. Det är ett tvärvetenskapligt symposium med fokus på bland annat framtidsforskning, språkvetenskap, freds- och konfliktforskning och demografi.

 • Framtiden blir grå och fylld med luft tror framtidsforskaren dr Morgaine Gaye

  22.07.2017 Strömsö

  I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

  När tiderna är sämre söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds vill vi ha spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye skapar prognoser för vad och hur vi kommer att äta i framtiden.

 • Så tänker tankesmedjor om Finlands framtid

  11.07.2017 Inrikes

  Allt mellan utopi och dystopi utlovas.

  Hur påverkar megatrender vårt samhälle och hur ser det ut inom de kommande årtiondena? Det har sju tankesmedjor tänkt på i sina rapporter där de erbjuder olika sätt att lösa samhällets problem.

 • Marcus Rosenlund: Den nya virtuella världsordningen

  08.10.2016 Samhälle

  Du vet det inte, men du är redan en cell i en global kropp.

  Om vi tycker att sociala medier och virtualverkligheter i stil med spelvärldar tar upp mycket av vår tid just nu, vänta tjugo år eller så, då bor vi i dem mer eller mindre permanent, menar Marcus Rosenlund.

 • Unesco-professur till Åbo universitet

  17.05.2016 Åboland

  Markku Wilenius framtidsforskning intresserar.

  Professor Markku Wilenius vid Åbo universitet har blivit beviljad en professur vid Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco.

 • Många yrken försvinner - svårt att välja rätt utbildning

  15.05.2016 Inrikes

  Minst hotade jobben kan inte utföras av maskiner.

  Arbetslivet förändras i rasande takt, och om 20 år är det många yrken som förväntas försvinna helt. Samtidigt vill ungdomar fortfarande utbilda sig inom väldigt traditionella branscher, och de saknar ofta kunskap om framtidens arbetsliv.

 • Hur skulle ett jordbruksföretag se ut om det grundades idag?

  11.03.2016 Inrikes

  Smartträdgårdar och fiskeodling i städer är framtiden.

  Det sker revolutionerande förändringar inom jordbruket. Framtidsforskare Olli Hietanen säger att till exempel företagen Plantui, som gör smartträdgårdar, och Sybimar, som odlar fisk på industriområden, är exempel på den här revolutionen.

 • När börjar framtiden?

  30.12.2015 Vega

  Podcasten Livlinans nyårsspecial

  Det kändes självklart att bjuda in en filosof, en framtidsforskare och två niondeklassare för att prata om framtiden. Hur ser de på den? Är de rädda? Är de nyfikna? Har de några svar?

 • Høeg i högform

  14.11.2015 Kultur och nöje

  Peter Høegs superkvinna tvingar folk att tala sanning.

  Vad skulle du göra om du hade förmågan att få mänskor omkring dig att tala sanning, men i alla fall märkte att du har levat i en lögn? För superbegåvade fysikern Susan är det enkelt, hon tar till våld för att få reda på sanningen.

 • Var finns framtidens jobb?

  23.08.2015 Inrikes

  Maskiner tar jobben - vad blir kvar för människan?

  Finland har gått igenom snabba strukturförändringar under efterkrigstiden - från jordbrukssamhälle till industrination till en allt mer servicebaserad ekonomi. Men var finns de nya jobben då också tjänster automatiseras?

 • Så här ser Finland ut år 2070

  26.03.2015 X3M

  Framtidsforskare förutspår Finlands framtid.

  Valkampanjerna är i full gång och kandidater lovar guld och gröna skogar inför framtiden. Men hur kommer det egentligen att se ut? Kommer vi att ha flygande bilar?

 • Kolla om robotar tar ditt jobb!

  04.02.2015 Mitt jobb

  Forskning visar hur olika yrken kan försvinna då datorer och robotar tar över. Här kan du kolla om ditt jobb är i farozonen!

 • Hur förhåller sig Ryssland till sina grannar?

  26.11.2014 Inrikes

  Riksdagens framtidsutskott målar upp fem framtidsscenarier för Ryssland i en rapport som sammanställts av forskaren Hanna Smith vid Alexandersinstitutet. Det första scenariot med en återgång till goda relationer mellan väst och Ryssland ses som osannolikt på kort sikt.

 • "Finländare borde sälja sin crazy sisu"

  29.10.2014 Österbotten

  I framtidens arbetsliv kommer vi sannolikt att vara projektanställda och jobba med olika uppdrag. En stor del av oss kommer också att vara entrepenörer av olika slag. Det tror i alla fall trendspanare Magnus Lindkvist från Sverige

 • I framtiden äter alla insekter, även Sonja Kailassaari

  08.10.2014 Titta och lyssna

  Efter Nio tittar in i framtiden tillsammans med bl.a. Sari Multala och Irina Björklund. Övriga siare är Ulf Ellervik, Matti Aaltonen, Lena Huldén och Marcus Rosenlund.

 • Välj yrke med hjärtat - även i framtiden

  13.01.2014 Inrikes

  Näringslivets forskningsanstalt Etla har idag publicerat en rapport enligt vilken en tredjedel av dagens jobb kommer att försvinna under de kommande 20 åren. Datorstyrd teknologi ska ersätta människa i framför allt lågavlönade arbeten utförda av lågutbildad personal.

 • Rika klarar klimatförändringen bättre

  13.12.2013 Inrikes

  Häftiga stormar och regn kommer att bli allt vanligare om vi inte gör någonting för att stoppa klimatförändringen. Klimatförändringen bidrar samtidigt till ökad polarisering i samhället och bara de som har råd kan skydda sig mot vädret och oron i samhället, visar en ny utredning.

 • Kommentar: Samlingspartiets utopi

  07.11.2013 Inrikes

  Den stora frågan är vad Finland har fått för 700 000 euro i Himanens rapport. Målen är storslagna och problembeskrivningarna verkar gedigna. Däremot kommer rapporten med få konkreta förslag till hur dessa mål ska uppnås.

Sidor