Hoppa till huvudinnehåll

uppfinnare

 • Uno Ekbloms dröm förde honom över Atlanten och in på listan för världsrekord

  25.12.2018 Kultur och nöje

  Åländska Uno var före sin tid.

  Åländska Uno Ekblom förverkligade sin dröm om att korsa Atlanten och satte i farten dessutom ett världsrekord! Nu kommer filmen om honom.

 • Affärsmannen, uppfinnaren och fredsvännen Alfred Nobel

  09.12.2017 Vetamix

  Hur kunde en fredsvän ägna sitt liv åt att uppfinna dynamit?

  År 1847 lyckades italienaren Ascanio Sobrero utveckla en olja med mycket explosiva egenskaper: nitroglycerin. Men oljan exploderade om man skakade den för hårt och var därför farlig att använda. Först när det blandades med kiselgur blev sprängämnet användbart och på många sätt världsomvälvande - och kom att kallas dynamit av sin uppfinnare, Alfred Nobel.

 • Vad hände egentligen med Kim Wall?

  26.08.2017 Utrikes

  SVT Nyheter går igenom fallet.

  Leende i solnedgång står hon bredvid Peter Madsen i hans egenbyggda ubåt. Sex timmar senare anmäls Kim Wall saknad och Peter Madsen häktas misstänkt för att ha vållat hennes död. Men vad hände däremellan? Yle publicerar SVT Nyheters artikel som går igenom det man vet hittills.

 • Mer eller mindre galna experiment

  15.05.2017 Yle Fem

  Serien Ævar forskar och förklarar i Yle Fem.

  I isländska serien Ævar forskar och förklarar genom för och berättar Ævar Þór Benediktsson om mer eller mindre galna experiment. Experiment som i tiderna kanske ansågs galna men som i slutändan blev riktiga framgångar - och så en rad experiment som kanske aldrig borde ha genomförts.

 • I Vaasa hacklab samlas uppfinnarna

  23.02.2016 X3M

  Kommande robotdoktorn Thomas Höglund tar oss på studiebesök.

  I Vaasa hacklab växer framtidens innovationer fram. Den blivande robotdoktorn Thomas Höglund tar oss med på studiebesök.

 • Pengar som möjliggör och förpliktar

  21.01.2016 Yle Fem

  Dokumentär om crowdfunding

  Crowdfunding är troligtvis den främsta samhälleliga idén som slagit igenom den senaste tioårsperioden. Det har revolutionerat och demokratiserat kultur, innovationer och vårt sätt att göra affärer. Men det har också funnits nackdelar.

 • Östnylänningar uppfinner inom teknik och service

  05.10.2015 Östnyland

  Den egna regionens stora branscher styr innovationerna.

  I Östnyland görs innovationer framför allt inom teknik och service. Innovationerna styrs ofta av vilken slags branscher som är stora i regionen.

 • Les Paul var en musikens finurliga innovatör

  09.06.2015 Musik

  100 år sedan gitarrlegenden föddes.

  Musikvärlden har mycket att tacka Les Paul för. Han var en inflytelserik gitarrist och utvecklade även allt från instrument till inspelningsteknik.

 • I Spede Pasanens verkstad

  31.03.2015 Titta och lyssna

  Förutom komiker var Spede Pasanen också uppfinnare.

  En ljusstake, en livsfarlig kickboard med motor, båtar med medar och en Spede-katapult för backhoppare. Vi besöker Spede Pasanens uppfinnarverkstad.

 • Malin Klingenberg bjuder piller för pli

  21.02.2015 Kultur och nöje

  I Malin Klingenbergs böcker om pensionärsmakten var det en parkerad buss i Åbo med skylten ”kaffepaussi” som fick fantasin att gå igång.

 • Brevväxling är uppfinnarens vardag

  21.10.2014 Huvudstadsregionen

  Det kan krävas upp till två år av korrespondens mellan uppfinnare och Patent- och registerstyrelsen innan en patentansökning kan godkännas. Trots det är uppfinnaren Petri Peltonen nöjd – det var betydligt krångligare förr.

 • Idébageriet skapar modiga nyföretagare

  10.10.2014 Samhälle

  Åtta personer med goda affärsidèer samlades 8 - 9 oktober på Villa Elba i Karleby för att tillsammans med en grupp experter få stöd och råd med att finslipa sina produkter. Idébageriet hjälper privatpersoner att ta steget från idé till affärsverksamhet.

 • Så lät telefonuppfinnaren Bell för 138 år sedan

  30.04.2013 Utrikes

  Alexander Graham Bell är mest känd som telefonens uppfinnare, men han utvecklade också tidigt metoder för att spela in ljud. Nu har amerikanska forskare lyckats spela upp och identifiera Bells röst från en inspelning som gjorts år 1885.

 • "Alla borde vara med och uppfinna"

  08.11.2012 Österbotten

  Stefan Asplund från Vasa studerar till uppfinnare. Han går en ettårig utbildning i Lidköping i Sverige och kan snart titulera sig uppfinnare på riktigt. Vi tar en närmare titt på en av hans uppfinningar, ett katastrofhus.

 • Nyckelringen som blev pillerask

  08.11.2012 Huvudstadsregionen

  Terapikudde, ställning för hushållspappersrulle, nyckelring som fungerar som pillerask. Bland annat de här innovationerna kan tillskrivas uppfinnaren Sven-Ivar Othman.

 • "Hjulet ska uppfinnas om och om igen"

  07.11.2012 Österbotten

  Företagen ska se till att förändra sig och anpassa sig hela tiden. Annars kommer kineserna och andra att hitta på bättre lösningar och springa förbi Norden. Det säger uppfinnaren och professorn Kaj Mickos som föreläste för företagare och utbildare i Jakobstad på onsdag.

 • Teknikens historia: från väderkvarn till kylskåp

  08.09.2006 Arkivet

  Jan-Erik Wiik följer teknikens historia

  Varifrån kommer våra maskiner och var började teknikens utveckling? Här följer Jan-Erik Wiik teknikens historien från väderkvarnen till jetmotorn och kylskåpet.