Hoppa till huvudinnehåll

flyttning hemifrån

 • På Åland vill man att fler utflyttare återvänder efter studierna: "Utan unga dör samhället ut"

  12.06.2019 Inrikes

  Hälften återvänder efter universitetsstudierna.

  Åländska unga flyttar bort för universitetsstudier, men hur ska man få dem att flytta tillbaka? Temat diskuterades på Alandica Debatt på intitiativ av Folktinget i början av veckan.

 • Matlagning, bostadsstöd och påslakan - Naguelever förbereder sig tidigt för att flytta hemifrån

  25.03.2019 Åboland

  Vidare studier leder ofta flytt hemifrån som 16-åring.

  Andra stadiet är dyrt och flera hundra unga demonstrerade nyligen för att utbildningen ska bli avgiftsfri. Elevhandledare Maarit Munkki bekräftar att det finns elever som planerar välja bort gymnasiet för att det är dyrt. Hon jobbar i Nagu och där det inte bara handlar om att skolan kostar - det innebär ofta också att flytta hemifrån som 16-åring.

 • "Vem behöver tunnelbanan och stressen?" Stockholmaren Mira Dianoff vill jobba och bo i Borgå

  28.02.2019 Östnyland

  Dianoff var rätt trött på Stockholm då hon flyttade hit.

  Norden lockar unga finländare som flyr låga löner. Mira Dianoff gjorde tvärtom. Hon kom till Borgå för att uppleva något nytt och för att vara närmare sin vän i Helsingfors.

 • Linda Skugge: När barnen flyttar hemifrån är det som att bli dumpad av sitt livs största kärlek

  23.06.2018 Familj

  Skrev en bok om sorgen som ingen talar högt om.

  Författaren, krönikören och opinionsbildaren Linda Skugge gjorde sig känd som en rapp och orädd feministisk skribent på 1990-talet. Nu har hon skrivit en bok om sorgen som ingen talar högt om.

 • Sju tips till dig som ska flytta hemifrån

  21.03.2018 Vetamix

  Hyresavtal, elavtal, försäkringar - är du borttappad?

  Har du absolut ingen koll på vad som ska fixas då man flyttar hemifrån? Du är inte ensam! Många unga överraskas av allt som måste göras.

 • En man och hans garage

  26.04.2017 Västnyland

  Sture Nylund har inrett sitt höghusgarage till ett eget rum.

  Vad är det med karlar och deras garage? För många män verkar garaget, alternativt vedlidret, källaren eller utehallen vara viktigare än själva hemmet.

 • Att bo med andra är snällare mot plånboken

  07.02.2017 X3M

  "Skilda hyreskontrakt är den bästa lösningen"

  Valter Söderman har bott i kollektiv ända sedan han flyttade hemifrån för fem år sedan. Det ger honom möjlighet att bo mer centralt än om han hade betalat hela hyran själv.

 • Nytt liv, ny stad: Har du allt under kontroll i din lägenhet?

  03.09.2016 X3M

  Se till att du har allting på koll angående din lägenhet

  Det är höst igen och många återvänder till sin studiestad. Det kan löna sig att kolla igenom X3M Veckosluts lista. Här hittar du några enkla tips på vad du ska ha koll på i din lägenhet. När bytte du senast batterier i din brandvarnare?

 • Får mormors servis flyttas utomlands? - lagen om utförsel av kulturföremål uppdateras

  15.08.2016 Inrikes

  Flyttlasset utomlands kan behöva tillstånd.

  Personer som flyttar utomlands kan behöva tillstånd för att få ta med sig allt som finns i bohaget. Både föremål som är tillverkade i Finland och utomlands kan falla under bestämmelserna om vad man får föra ut ur landet.

 • Norrman i Mumindalen

  18.04.2016 Nyhetsskolan

  Flyttade till Finland för att spela juniorhockey i Blues.

  Jørgen Hanneborg flyttade till Finland när han var 14 för att spela ishockey. Två år senare har han börjat känna sig hemma här. Han spelar till vardags i Esbo Blues juniorlag och går i Mattlidens gymnasium på första året.

 • Unga flyttar utomlands för att jobba

  05.10.2015 X3M

  Robin Klärck fick jobb (och flickvän) i Schweiz.

  Allt fler unga väljer att flytta utomlands. En av dem är Robin Klärck. Det internationella landet Schweiz ger honom möjligheter som Finland inte vill ge.

 • De många vårarnas vår

  27.05.2015 Utrikes

  I mars mötte jag de första underbara vårtecknen i Lviv i västra Ukraina, i april bjöd Kiev på några härligt ljusgröna vårdagar. Det var också i april jag tog en vårpromenad bland skira mössöron längs strandgatan i krigets Donetsk i östra Ukraina.

 • I Finland flyttar man hemifrån tidigt

  18.04.2015 Inrikes

  Kroaterna trivs hemma längst

  Finland är ett av de länder i Europa där man flyttar hemifrån tidigast. Genomsnittsåldern för när man flyttar hemifrån är 21,9 i Finland, enligt EU:s statistikbyrå Eurostat.

 • Utan hundvalp tar jag till staven

  20.10.2014 Utrikes

  Nu har jag köpt ett par gångstavar som går att skjuta ihop, helt enligt samma teknik som i ett teleskopmetspö. De får plats i resväskan och jag inbillar mig att de ska vara lika effektiva som en hundvalp när det gäller att göra flyktiga bekantskaper.

 • Att flytta hemifrån

  03.12.2013 Nyhetsskolan

  Många studerande väljer att flytta hemifrån och plugga på en annan ort eller i ett annat land. Anledningen till att man flyttar är olika, vissa gör det för frihetens skull andra gör det för att börja om på nytt. På Svenska Privatskolan i Uleåborg finns det ett flertal elever som har valt att flytta hemifrån.

 • Så mycket mer än en flytt

  31.10.2013 Inrikes

  Att flytta hemifrån för första gången är inte lätt. Efter gymnasiet skall man välja studiestad, hitta lägenhet och lämna den gamla hemstaden bakom sig. Valen är inte alltid lätta att göra och det kan vara känslomässigt svårt att plötsligt bo ensam.

 • Ett nytt hem i en ny stad

  31.10.2013 Nyhetsskolan

  Övergången från att bo hemma till att vara studerande på annan ort är stor. Hyran skall betalas, hemmet skall städas och mat skall handlas. Till en början kan allt det nya kännas överväldigande då både hemmet och studierna skall skötas.

 • Säg hej då till babianerna

  11.02.2013 Huvudstadsregionen

  Den här veckan flyttar de fyra mantelbabianerna från Högholmen. Var de ska bo i framtiden är ännu oklart, men tillfälligt flyttar de till Holland.